FOTO Arca lui Noe de la Târgu Mureş. Una dintre cele mai spectaculoase grădini zoologice din România îi atrage pe străini cu animale dintre cele mai exotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu se află pe harta grădinilor zoologice din Europa şi din lume, spune directorul Grădinii Zoologice din Târgu Mureş,  Horaţiu Gorea. El crede că cea de la Târgu Mureş are şanse să fie prima pusă pe o asemenea hartă.

Zoo Târgu Mureş este una din atracţiile oraşului

Dacă ajungeţi în Târgu Mureş, urcaţi la Plaotul Corneşti! Sus pe deal,  pe lângă un loc amenajat pentru promenadă şi jocuri de copii, găsiţi în mijlocul Pădurii Mari de stejar şi carpen, una din cele mai frumos amanjate grădini zoo din ţară.

Istoric

Conform datelor publicate pe site-ul Zoo Târgu Mureş (www.zootirgumures.ro), în anii '60 a fost creat un punct zoologic. „La deschiderea porţilor au fost numai zece animale: 3 lupi, 2 urşi, 2 mistreţi, 2 fazani şi o căprioară”, se menţionează în istoricul grădinii. Acum sunt peste 500 de animale din 80 de specii, unele rare sau chiar unice în grădinile Zoo din România.

Grădina impresionează şi prin noile sale paviloane. De exemplu, Pavilionul Tropical adăposteşte acvariile, terariile reptilelor şi volierele papagalilor, dar şi o mini grădină botanică.
„Pavilionul Primatelor deschis în anul 1990 a devenit singura clădire de acest gen şi mărime în ţară”, se mai arată în istoricul Zoo Târgu Mureş.
 În anul 2004 a fost început modernizarea grădinii, apoi în fiecare an au fost construite ţarcuri pentru a corespunde standardelor europene ale grădinilor zoologice.

Locul preferat al copiilor

Mures

Grădina Zoo este un loc preferat de copii nu doar pentru că aici pot vedea animalele. Într-un amfiteatru ei iau parte la diferite ateliere şi prezentări, cu şi despre animăluţe, se implică în concursuri de desene şi propun nume pentru noii veniţi. De aceea, animalele au nume uşor de pronunţat de către copiii de toate vârstele.
 
Mezinii Jango, Lică şi Tică, felinele abandonate de mame şi adoptate temporar de căţeluşe

Vedete sunt acum puiul de tigru Jango, dar şi puiuţi de lei botezaţi de primarul oraşului în urmă cu câteva săptămâni, Lică şi Tică.
„Pe puiul de tigru l-am salvat la sfârşitul lunii august, este în adăpost, a fost abandonat de mama lui, l-a crescut o căţea, ne-a ajutat un cabinet veterinar privat fără nicio plată şi i-am făcut tratatment, a fost îngrijit o perioadă la început, altfel era posibil să fie pierdut, este foarte frumos, jucăuş, mare. Îl cheamă Jango”, a declarat directorul Zoo Târgu Mureş, Horaţiu Gorea.

Mures

„Avem 2 pui de leu (Lică şi Tică-n.r.), au aproape 4 luni, au fost puşi într-un adăpost separat, mama i-a abandonat la naştere. Am găsit repede o căţeluşă care să îi îngrijească în prima perioadă. Acum sunt bine, de zbenguie, se curăţă. Nu stau cu mama lor şi nu vor putea sta în pavilionul leilor”, mai spune directorul grădinii Zoo.

În acest an exemplare din specii rare au sosit la Târgu Mureş şi altele mai vin în perioada următoare

„În acest an Grădina Zoo din Târgu Mureş a completat colecţia de animale cu capre Ibex, o specie de capre care trăiesc în Europa asiatică la peste 3000 m. Masculii ajung la 120 kg şi lor le cresc coarnele până la 1 m. Sunt foarte frumoase, rezistente, se caţără pe stânci. Cei de aici sunt 6 ieduţi tineri”, explică directorul Zoo, care mai spune că 3 au fost aduşi în urmă cu 2 ani. „Sunt foarte tineri ajung la maturitate în 5- 6 ani şi ne bucurăm că îi avem pentru că nu prea sunt în grădinile zoologice din România asemnea exemplare”, mai spune Horaţiu Gorea.

image


„Am adus 4 antilope Orix şi nişte rozătoare, Mara, care seamănă cu iepurii ,dar nu sunt iepuri, au picioare mai înalte, semănă cu căprioarele, dar nu sunt căprioare... Sunt frumoase, în grădinile Zoologice serioase există această specie de rozătoare din America Latină”, mai spune directorul Zoo

Mures

Tot la sfârşitul lunii ianuarie au fost aduse găşte sălbatice, o femelă de lebădă albă pentru că aici era doar un mascul.

Vizita în Olanda a avut ca rezultat trimiterea de noi animale la Târgu Mureş

Directorul Zoo Târgu Mureş spune că la mijlocul lunii februarie s-a deplasat în Olanda, la invitaţia directorului tehnic de la Grădina Zoologică din Amsterdam. “Janos Szanto este şi mentorul nostru din partea Asociaţiei Grădinilor Zoologice din Europa (EAZA), persoană care se ocupă de Grădinile Zoo din România, care vor să facă parte din asociaţie”, mai explică directorul Zoo Târgu Mureş. EAZA are 345 de membri din 41 de ţări şi are ca misiune cooperarea între grădinile zoologice şi acvariile din Europa pentru a  facilita educaţia, cercetarea şi conservarea biodiversităţii.

Belgienii ne-au donat papagali mexicani Ara Militaris, specie care poate fi văzută doar la Zoo Târgu Mureş

image

În urma discuţiilor din toamnă şi a procedurile, după această vizită din străinătate, la Târgu Mureş au ajuns din Belgia o pereche de papagali Ara Militaris mexicani. „Sunt papagali de dimensiuni mari, ajung la 70- 80 cm, sunt o pereche tânără frumoasă, care a ajuns aici săptămâna trecută, o specie protejată la nivel mondial, rară, nu există în nicio Grădină Zoologică din România asemenea păsări, doar în zoo serioase”, mai spune Horaţiu Gorea.

"Arca lui Noe" se completează cu zebre, girafe, reni, bizoni

În perioada imediat următoare conducerea Grădinii Zoo târgumureşene va aduce 4 zebre şi 3 girafe, 2 bizoni, 2 pui de ren. „Nu există şi nici nu a fost niciodată în România o grădină Zoo cu girafe”, mai spune Horaţiu Gorea.

De altfel, tot la Zoo Târgu Mureş pot fi întâlniţi şi elefanţii asiatici Tania şi Hella, şi din acest punct de vedere grădina fiind singura din ţară care are elefanţi.



Directorul Zoo mai spune că alte animaluţe, pui, vor mai sosi în acest an din străinătate, dar nu foarte multe deoarece este nevoie şi de resurse pentru îngrijirea lor corespunzătoare.

Specialişti din străinătate îi învaţă pe angajaţii de la Zoo Târgu Mureş cum să aibă grijă de animale

Începând de luni, 2 martie şi până joi, 5 martie, la Grădina Zoologică din Târgu Mureş se desfăşoară un seminar intitulat „Îmbogăţirea mediului România 2015”, de instruire a angajaţilor Grădinii Zoologice cu privire la îmbunătăţirea îngrijirii animalelor. Seminarul este organizat de The Shape of Enrichment INC, Academia EAZA şi finanţat de Asociaţia Britanică şi Irlandeză a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor şi Fundaţia Segre.
„Acest seminar este rezultatul participării mele la Adunarea Generală a Asociaţiaţilor Grădinilor Zolologice din Europa, care s-a ţinut la Budapesta, la sfârşitul anului trecut”, mai spune Horaţiu Gorea.

image
image

Sally Binding, Horaţiu Gorea, Valerie J. Hare şi Mark Kinston Jones

Trei specialişti se află acum la Târgu Mureş : Valerie J. Hare este biolog şi tehneician veterinar, director al The Shape of Enrichment, Inc. şi vine din California (SUA); Mark Kingston Jones, reprezentant al  The Shape of Enrichment, Inc. din Marea Britanie, cercetător onorific al Universităţii din Kent  şi Sally Binding, EAZA Amsterdam, deţinătoarea unui master la Colegiul Veterinar Regal din Londra.

Toţi cei trei specialişti au ţinut cursuri în mai multe ţări din lume şi au făcut parte din grupuri de cercetare. După ce se vor ocupa de angajaţii de la Zoo Târgu Mureş, aceştia din urmă vor fi certificaţi.

Zoo Târgu Mureş are o şansă unică

„Suntem foarte departe de ce ar trebui să fie o grădină Zoologică. România nu există pe harta Grădinilor Zoologice din Europa şi din Lume. Grădina Zoologică din Târgu Mureş are şanse ca să fie prima grădină zoologică din România care să înscrie ţara noastră pe harta Grădinilor Zoologice din Europa şi din lume, dar pentru asta are foarte multe teme de făcut”, spune Horaţiu Gorea.

Cei care vor să viziteze Zoo Târgu Mureş pot merge între orele 10.00-16.00, apoi, începând de la 1 aprilie când intră în vigoare orarul de vară, pot vizita grădina până la ora 18.00. Preţul unui bilet pentru adulţi este de 10 lei, iar pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari, 3 lei. Există şi bilete pentru familie: 2 adulţi cu 2 copii plătesc 19 lei sau 2 adulţi şi maximum 5 copii plătesc 22 de lei. Anual, Zoo Tîrgu-Mures are 180.000 de vizitatori.

Mai puteţi citi:

Noile vedete de la Zoo Braşov: trei tigrişori sibierieni şi o bufniţă polară unică în România. Puteţi să-i botezaţi pe facebook

Jungla din apartament. Cum şi-a transformat o băimăreancă locuinţa în grădină zoo cu animale exotice
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite