VIDEO Cum sună vocea unui Neanderthal, reprodusă de un specialist britanic şi cât moştenim din genomul omului preistoric
0
Un expert britanic în voce şi vorbire a reuşit să reproducă vocea unui Neanderthal, în funcţie de cavitatea sa nazală mare şi a craniului mare şi greu.
Cu ajutorul unui subiect, specialistul britanic a reuşit să reproducă sunetele omului Neanderthal, ţănând cont de particularităţile acestuia.
Omului Neanderthal a trăit în Europa şi părţi ale Asiei de Vest. Perioada în care a trăit este cuprinsă între 230.000 de ani şi 29.000 de ani înaintea contemporaneităţii.
Denumirea provine de la o anumită porţiune din valea râului Düssel, din Germania, care a fost numită până în anul 1902, Neanderthal, unde au fost găsite primele sale fosile. Omul de Neandertal rezistă până către 35.000-25.000 î.Hr., şi a dispărut, potrivit unui studiu publicat, anul trecut, în revista Nature, ca urmare a mai multor factori, cei mai importanţi fiind limitarea resurselor naturale şi schimbărilor climatice.
Încrucişare între populaţia din Africa şi Neanderthal
În schimb, un specialist englez, care a realizat un experiment, susţine că populaţia că o parte din indivizii din Africa de est a migrat către Europa şi Asia şi s-a încrucişat cu Neanderthal.
Profesorul Chris Stringer, de la Muzeul de Istorie Naturală, expert în orginele umane, a realizat un proiect la care a invitat să participe şase prieteni ai museului, care fac parte din diferite rase umane, pentru a li se face testul ADN. Toţi au fost curioşi să afle de unde provin şi care le sunt orginile.
Expertul britanic consideră că în ADN nostru este o adevărată istorie. Cercetătătorii au următir mii de urme şi, în special, două lii, cea maternă, de la mamă la copil, şi cea paternă, de la tată la copil. Profesorul Chris Stringer spune că este posibil să se reconstruiască, pe baza ADN-ului, originile antice ale indivizilor.
Indivizii de astăzi sunt descendenţii populaţiei care a trăit în Africa. În urmă cu 50.000-60.000 de ani a avut loc migrarea unei părţi a populaţiei către diferite zone ale lumii, inclusiv în unele locuri din Asia locuite de oamenii Neanderthal, astfel că a avut loc o încrucişare. Astfel, profesorul Chris Stringer a stabilit la fiecare dintre cei şase subiect care este nivelul de origine dintr-un Neanderthal. Cei care au rămas în Africa nu au urme de Neanderthal în ADN-ul lor. Aceasta este concluzia cercetătorului britanic, care a reuşit să desluşească o anumită migraţie, în funcţie de linia marternă şi paternă. Astfel, pe baza întregului cod genetic, profesorul a realizat o comparaţie a traiectoriei ADN-ului fiecărui subiect cu cea a populaţiei din întreaga lume.