VIDEO Moment istoric pe Jiu: apele râului au fost populate cu o specie care a dispărut de zeci de ani din cauza poluării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 10.000 de puieţi de şalău au fost eliberaţi noaptea trecută în râul Jiu. Această specie a dispărut din apele râului în urmă cu zeci de ani din cauza poluării.

Peştişorii au fost aduşi de la un institut din Timişoara, singurul din ţară care înmulţeşte în captivitate această specie, şi au fost transportaţi pe timpul nopţii pentru că nu rezistă la temperaturi ridicate. Transportul şi eliberarea în apele Jiului s-au făcut conform planului stabilit. 
 

„Transportul se face noaptea pentru că este răpitor şi trebuie să aibă condiţii speciale: instalaţie de oxigen şi apă. Am avut puţin şi noroc pentru că singura unitate din România care produce puiet de şalău este un Institut de cercetare pe lângă Facultatea de Agronomie din Timişoara. Au accesat un proiect de două milioane de euro din fonduri europene. Ne-am înscris şi noi pe listă pentru a primi puiet de şalău. Am achiziţionat între 10.000 şi 12.000 bucăţi de puiet de şalău. Popularea s-a făcut în barajul de la Vădeni (n.r. - baraj de acumulare pe râul Jiu aflat în municipiul Târgu Jiu) pentru a coborî în aval“, a spus Claudiu Fiu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVJPS) Gorj, care a plătit peste 10.000 de lei pentru această acţiune de populare cu şalău.

Dispariţia şalăului a creat un dezechilibru

Vicepreşedintele AJVPS Gorj a spus că din cauza dispariţiei acestei specii s-a creat un dezechilibru în fauna Jiului. Acesta spune că poluarea s-a redus şi sunt condiţii ca şalăul să trăiască din nou în Jiu:

Imagine indisponibilă
„Apa Jiului a început să se refacă în ceea ce priveşte limpezimea, pentru că nu mai există pulberea de cărbune şi sunt convins că sunt condiţii prielnice pentru ca şalăul să revină. Problema este că şalăul nu are de unde să revină decât dacă o aducem noi, pentru că a dispărut în totalitate. Pentru că în apele Jiului nu mai există şalău, alte specii invazive s-au dezvoltat mai mult decât trebuie ceea ce creează dezechilibre. Este vorba de „murgoi“ şi reginuţe, specii din Asia şi America de Nord care au găsit un habitat prielnic şi care au acoperit speciile noastre clasice. Este imperios necesar să ajutăm natură să asigure din nou un echilibru în apele noastre“.

40.000 de lei pentru popularea cu peşte a Jiului

Acţiuni de populare cu peşte se vor mai face în toamna acestui an. Claudiu Fiu a precizat că pentru acest an s-a alocat o sumă de 40.000 de lei pentru popularea Jiului cu peşte: „Popularea se va face în două etape: primăvara şi toamna. În toamna se va face popularea cu ciprinide: crap, ten şi plătică“.

Peste 10.000 de peştişori din specia şalău au fost eliberaţi în Jiu 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite