VIDEO FOTO Festivalul de folk „Poarta Sărutului” s-a încheiat. Cum au ajuns folkişti de renume să fie plătiţi mult mai prost decât lăutarii mediocrii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ducu Bertzi a ridicat pubicul în picioare
Ducu Bertzi a ridicat pubicul în picioare

Festivalul de folk «Poarta Sărutului», care s-a desfăşurat la Teatrul de Vară din Târgu Jiu, s-a încheiat azi-noapte, cu recitaluri de excepţie susţinute de unii dintre cei mai apreciaţi artişti.

Festivalul de folk de la Târgu Jiu a fost un succes, deşi organizatorii au fost, cu numai două zile înainte de începerea lui, pe punctul de a-l anula din cauză că nu obţinuseră fondurile necesare desfăşurării. Cea de-a XIII-a ediţie a fost, până la urmă, cu noroc. Publicul a fost prezent în număr mai mare faţă de anii trecuţi, iar atmosfera a fost senzaţională. 

Cel mai emoţionant moment al ultimei zile a fost în timpul melodiei „Cu lupii laolaltă“, interpretată de Adi Beznă, când pe scenă şi-au făcut apariţia mai mulţi prieteni, printre care şi Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu, aflat în scaun cu rotile după ce un picior i-a fost amputat din cauza arteritei. Festivalul s-a încheiat cu recitalul de excepţie susţinut de către Ducu Bertzi, care i-a ridicat pe spectatori de pe scaune. 

1200 de lei, onorariul pentru folkiştii de renume

Deşi ediţia din acest an a avut cel mai mare succes şi s-a bucurat de cel mai numeros public de până acum, bugetul evenimentului artistic a fost mult diminuat. Festivalul a fost chiar în pericol de a nu se mai desfăşura, după ce organizatorii nu reuşiseră să obţină fondurile necesare. Până la urmă, festivalul a avut loc, dar cu un buget redus, de aproximativ 10.000 de euro. În aceste condiţii, unii dintre cei mai apreciaţi artişti ai genului muzical au acceptat onorarii foarte mici. 

De exemplu, media a fost de 1000-1200 de lei pentru un artist cunoscut care a susţinut două recitaluri şi a făcut parte din juriu. Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu, susţine că cei mai slabi lăutari nu ar mişca un deget pentru aceste sume: „Îmi vine să le dăruiesc inima pentru condiţiile pentru care vin aici marii interpreţi de folk ai României la nişte preţuri pentru care nici cea mai slabă trupă de nunţi de aici, de la Şcoala Populară de Artă, nu ar mişca un deget măcar. Până când nu o să înâelegem lucrurile acestea nu o să dăm niciodată înainte. (...) Un pionier al folkului românesc a primit 1000-1200 de lei pentru tot festivalul, ceea ce a însemnat două recitaluri, în cadrul festivalului şi la Poiana lui Mihai de la Schela, şi jurizarea. Un singur artist de pe afiş a fost plătit cu 3000 de lei, care a fost suma maximă. Să mergem să întrebăm cât primeşte un solist de la „Doina Gorjului“ la nuntă? Oamenii aceştia vin mai multe motive pe aceste sume. Unul este că publicul de la Târgu Jiu este unul avizat şi foarte sensibil. În al doilea rând, apreciază organizarea“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite