VIDEO „No Man's Land“, film inspirat dintr-o întâmplare tragică petrecută în România, proiectat în premieră la TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâmplarea incredibilă a unei familii din Gorj care a rămas blocată în vamă cu o persoană decedată în maşină a fost transpusă într-un scurtmetraj care va avea premiera joi, la TIFF 2017.

Premiera filmului „No man’s land“ are loc joi, 8 iunie, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 21,15. Sâmbătă, 10 iunie, vor avea loc alte două proiecţii ale filmului, de la ora 10.00 la cinema Victoria şi de la ora 18.00 la Dacia Mănăştur. 
 

Filmul are 20 de minute şi este filmat alb-negru. Personajele principale sunt interpretate de Ofelia Popii, Marius Turdeanu şi Ioan Paraschiv, iar director de imagine este Luchian Ciobanu.

Regizorul Marius Olteanu, care semnează şi scenariul producţiei, a depus o muncă de documentare laborioasă, care a însemnat şi cea mai îndelungată perioadă dintre etapele realizării filmului. El a stat de vorbă cu familia celui decedat. 

Povestea filmului a început de la un articol din „Adevărul“ 

image

„Totul a început într-o dimineaţă, când, citind ştirile, am descoperit ştirea despre ceea ce s-a întâmplat în Vama Nădlac. Mi s-a părut că atingea limitele empatiei, o zonă care mă interesează foarte mult. Pentru că voiam să ştiu mai multe informaţii, l-am contactat pe corespondentul ziarului «Adevărul», după care am luat legătura cu Vasile Cîrstoc, fratele persoanei decedate. De la dumnealui am obţinut mai multe informaţii care să mă ajute să structurez o poveste. Am avut mai multe conversaţii timp de trei săptămâni.

Am încercat să vorbesc şi cu fiica celui decedat, dar aceasta a refuzat. Am luat, apoi, legătura şi cu cei de la Direcţia Vămilor pentru afla mai multe detalii - am vrut să scriu un scenariu care să nu fie foarte departe de realitate şi nici părtinitor“, ne-a povestit regizorul Marius Olteanu.

Perioada de documentare a fost cea mai lungă şi a durat cam două luni. 

Personajul principal al filmului este fiica bărbatului decedat

Povestea filmului se axează pe trăirile fiicei persoanei decedate, ea fiind personajul principal al filmului, interpretat de actriţa Ofelia Popii de la Sibiu.

image

Actorii Marius Turdeanu şi Ioan Paraschiv joacă rolul unor poliţişti de frontieră în „No Man's Land“

Când am început să scriu scenariul, am ştiut imediat că Ofelia Popii este actriţa potrivită să joace personajul principal feminin. Am început apoi să caut locaţia undeva pe lângă Sibiu, pentru că Ofelia Popii este actriţă la teatrul din Sibiu. Filmările au avut loc lângă comuna Roşia. Am ales acest loc pentru că este foarte puternic din punct de vedere vizual şi transmite ideea pe care am încercat să mă concentrez şi în film, şi în titlu, de loc în care personajul să se simtă al nimănui. Au fost două săptămâni de casting, după care au urmat repetiţii şi în acest timp am mai făcut şi alte prospecţii, păstrând în minte ce m-a atras de la început - ideea de alienare, de însingurare. Filmările s-au desfăşurat timp de patru zile, în luna noiembrie a anului trecut

a mai precizat Marius Olteanu. 

Întâmplarea a fost adaptată pentru un scurtmetraj

Povestea reală a fost adaptată pentru un scurtmetraj, din cele trei personaje implicate, regizorul păstrând doar unul. „Ar fi fost imposibil de acoperit tot ceea ce presupune povestea respectivă într-un scurtmetraj, astfel că unul dintre sacrificiile pe care am ales să le fac a fost reducerea numărului de personaje. În povestea reală erau trei plus cel decedat. Eu am dorit să mă concentrez pe personajul feminin, fiica celui decedat, pe ce simţea aceasta. Am încercat să arăt în film cum e să rămâi fără un părinte şi, în acelaşi timp, să fii abandonat de ţara ta, de structurile ei, de cei capabili şi într-o oarecare măsură obligaţi, măcar uman, să te ajute într-o situaţie ca asta“, mai arată Marius Olteanu. 

Regizor şi scenarist, Marius Olteanu este absolvent al National Film and Television School din Marea Britanie şi a regizat mai multe scurtmetraje. În prezent se află în preproducţie cu lungmetrajul Scor Alb - film ce are la bază un scurtmetraj realizat de regizor în 2015 şi selectat în peste 20 de festivaluri internaţionale. 

Dumitru Cîrstoc a murit pe drum

Întâmplarea care atinge limitele absurdului a avut loc în urmă cu aproximativ un an. Dumitru Cîrstoc, în vârstă de 58 de ani, din Crasna, se afla de aproximativ trei luni în Germania, unde locuieşte fiica sa. Bărbatul era bolnav de cancer şi fiica sa l-a chemat în Germania pentru a fi tratat în spitalele din occident, în speranţa că tratamentele de acolo vor avea ajuta, însă starea bărbatului s-a agravat. Pentru a nu muri departe de casă, medicii i-au transmis familiei să vină şi să-l ridice pe bolnav din spital.

Fratele şi fiica lui Dumitru Cîrstoc au plecat cu bărbatul în maşină, spre România, dar pe drum Dumitru a murit, iar poliţiştii de frontieră români au refuzat intrarea familiei în ţară cu persoana decedată. O zi întreagă, de dimineaţa şi până noaptea, familia a aşteptat cu persoana decedată în maşină să intre în ţară. Autorităţile au refuzat ca maşina cu persoana decedată să treacă graniţa şi au cerut ca familia să ducă trupul neinsufeţit la un spital din Ungaria pentru efectuarea necropsiei, lucru refuzat de familie pentru că implica o serie de costuri ridicate. Până la urmă, bărbatul decedat a fost dus la morga din Arad unde i s-a făcut necropsia. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite