VIDEO Campanie derulată de Greenpeace pentru ajutorarea localnicilor din satul Submaidane, afectaţi de poluarea de la Termocentrala Turceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greenpeace a demarat o campanie umanitară în sprijinul localnicilor din localitatea Submaidane, care au fost afectaţi de poluarea produsă în urmă cu un an de termocentrala Turceni.

Organizaţia ecologică vrea ca, la finalul acţiunii, să doteze nouă gospodării din Submaidane cu filtre de apă care să elimine substanţele periculoase, pentru ca apa să fie sigură de băut. Suma necesară este de de 13.500 lei sau 3.000 euro, iar până acum s-a strâns suma de 681 de euro. „Fiindcă împreună cu Bankwatch România vrem ca locuitorii din Submaidane să aibă din nou apă de băut, înainte de venirea iernii, ne-am asociat într-o campanie de strângere de fonduri pentru a echipa gospodăriile cele mai afectate cu filtre de apă. Un astfel de echipament a fost deja instalat în una dintre gospodăriile grav afectate şi şi-a dovedit eficienţa, testele realizate arătând îmbunătăţirea calităţii apei, prin decontaminarea microbiologică, precum şi reducerea concentraţiilor de aluminiu, nitraţi etc“, se arată într-un comunicat al Greenpeace.

Donaţii

Pentru donaţii sunt puse la dispoziţie două conturi. Pentru persoane fizice contul esteRO17 BACX 0000 0001 2645 6001 – cont în lei al organizaţiei Greenpeace CEE România, deschis la Unicredit Ţiriac, Sucursala Unirii.

De asemenea, pentru persoane juridice, contul este: RO50 RZBR 0000 0600 1516 7189 – cont în lei al Asociaţiei Bankwatch România, deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Uverturii. 

Poluarea a fost produsă în urmă cu un an 

Anul trecut, înainte de Crăciun, o avarie la instalaţiile de transport şi stocare a cenuşii aparţinând termocentralei Turceni a dus la inundarea a zece gospodării din cartierul Submaidane, Turceni şi a 15 hectare de terenuri agricole. 

image

Cenuşa astfel ajunsă în gospodării a depăşit 1,5 metri înălţime şi a distrus grădinile, curţile şi fântânile oamenilor. Inundaţia a acoperit terenurile agricole şi solarele cu legume, iar întreaga zonă a devenit de nerecunoscut, ca după o apocalipsă. Astfel, undeva în ţară, oamenii loviţi de năpastă treceau iarna în condiţii greu de închipuit, fără să ştie dacă viaţa lor va mai reveni vreodata la normal – aveau doar nişte promisiuni din partea poluatorului, Complexul Energetic Oltenia. Ce nu ştiau locuitorii însă - compania urma să tergiverseze absurd de mult procedurile de achiziţie pentru lucrările de ecologizare, demarând activităţile cu o întârziere de aproape 10 luni“, se arată într-un comunicat al Greenpeace.

    

Apa din fântâni a devenit nepotabilă în urma poluării. „Odată inundate cu cenuşă de la termocentrală, fântânile din zona afectată au devenit de nefolosit,  prin urmare, în prezent oamenii nu au acces la o sursă de apă potabilă, o resursă atât de preţioasă în orice gospodărie. Spre disperarea celor afectaţi, termenul pentru lucrările de remediere a fost amânat până în luna februarie 2015“, mai arată reprezentanţii Greenpeace. 

Ce lucrări au fost realizate

CEO a emis un comunicat cu privire la lucrările de refacere a zonei poluate. „Au fost realizate urmatoarele lucrări: a fost curăţat canalul de deviere torenţi în zona cuprinsă între SINIAT şi pod CFR Halta Ioneşti (aproximativ 2 km) şi în zona pod mare CF Halta Ioneşti – deversare în Jiu; au fost curăţate gospodăriile afectate (curtile interioare) şi parţial terenurile aferente acestora; au fost decolmatate fântânile afectate, iar în cazul unui proprietar s-a refăcut canalizarea şi fosa septică şi s-a montat hidrofor nou; a fost transportată cenuşa din latura nordică până la drumul pasaj (100%) şi cenuşa din latura spre sat; a fost amenajat drumul comunal (100%); au fost realizate rigole pentru scurgerea apei pluviale, în zona afectata a drumului sătesc (90%), chiar dacă anterior evenimentului nu au existat; au fost amenajate două canale de preluare ape pluviale în zona afectată; au fost decolmatate serele, s-a amenajat terenul si s-au confecţionat sere noi în altă locaţie. Executarea acestor lucrări de primă urgenţă s-a realizat prin contractare directă. Pentru restul lucrărilor rămase de executat a fost încheiat un contract. Se vor executa lucrări de decolmatare a canalului de deviere torenţi, pe toată lungimea acestuia; lucrări de curăţare şi ecologizare; refacere drumuri de acces. După înlăturarea cenuşii rămase, terenurile vor fi placate cu pământ, astfel încât să poată fi cultivate“, se arată în comunicatul CEO. 

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite