Scrisoarea unui scriitor gorjean adresată premierul Victor Ponta la împlinirea a 58 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Novac i-a transmis o scrisoare premierului Ponta
Andrei Novac i-a transmis o scrisoare premierului Ponta

Scriitorul gorjean i-a adresat o scrisoare deschisă primului ministru Victor Ponta cu privire la situaţia operelor lui Brâncuşi din municipiul Târgu Jiu, care au fost spălat cu jet de apă sub presiune.

Domnule prim-ministru, Victor Ponta,

 

„Azi (luni, n.r.), 16 martie 2015, se împlinesc 58 de ani de la momentul  în care Constantin Brâncuşi părăsea această lume, în Franţa, la Paris, probabil, mâhnit peste măsură de refuzul categoric pe care România i l-a oferit, vă cer public, să luaţi măsuri pentru încetarea umilinţelor la care sunt supuse operele sale. Constantin Brâncuşi este cel mai important produs cultural pe care România l-a dat vreodată lumii.

Sunteţi, de aproape 11 ani, deputat de Gorj, chiar în Colegiul în care se află operele lui Constantin Brâncuşi şi, de aproape, trei ani, prim-ministru al României. În tot acest timp, operele de la Tg-Jiu au suferit mai mult ca niciodată (mutilarea centrului oraşului, spălarea cu jet de apă sub presiune a operelor de piatră) din cauza incompetenţilor pe care i- aţi girat în funcţii de directori, secretari de stat, miniştri Culturii.

 Aţi promis soluţii, după ce, în 2013, operele din piatră au suferit distrugeri iremediabile. În final, comisia, constituită la iniţiativa dumneavoastră, nu a reuşit decât să confirme această situaţie.

De atunci, a trecut aproape un an, în realitate nu a existat nici un vinovat, nimeni, dintre cei care răspund de patrimoniu, nu a fost tras la răspundere. În schimb, v-aţi remarcat, în toţi aceşti ani, susţinînd repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi.

Existenţa lui Constantin Brâncuşi la Paris demonstrează rădăcinile pe care cultura românească le are în inima culturii universale.

Domnule Victor Ponta, ştiu că toate aceste lucruri nu vă interesează, mi-am dat seama că nici dumneavoastră şi nici cei care v-au garantat la Tg-Jiu nu înţelegeţi ce înseamnă Constantin Brâncuşi în consecinţă, vă rog să găsiţi oamenii şi soluţiiile care pot ducela conservarea şi promovarea coerentă a patrimoniului cultural pe care Constantin Brâncuşi l- a dăruit României.”


Scandalul spălării Porţii Sărutului cu jetul de apă sub presiune

Scandalul spălării Porţii Sărutului cu jetul de apă sub presiune a izbucnit în anul 2013. Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare, a atras atenţia asupra faptului că au fost executate lucrări de către personal necalificat şi care nu erau prevăzute în proiect, cum ar fi spălarea cu jet de apă sub presiune. Victor Ponta a numit o comisie formată din experţi internaţionali, care a prezentat primele concluzii la îneputul anului 2014.

„Nu pot să îl acuz pe bietul om de la capătul furtunului că i-a dat drumul aşa, probabil înainte spălase covoare de iută sau camioane. Nu e o distrugere a materiei, ce a distrus el acolo, termenul e prea grav. A adus unele mici stricăciuni", 

Radu Boroianu, fostul secretar de stat Ministerul Culturii, care a condus comisia. Acesta a precizat că nivelul presiunii a fost pus în discuţie: „Trebuie să întelegeţi că nu apa a făcut rău, ci câteodată presiunea pentru că cel care folosea jetul de apă era un lucrător oarecare, care nu mai făcuse asta niciodată şi nu îşi dădea seama ca în anumite mortare puse acolo a produs unele mici dezastre. Nu a produs însă dezastrul despre care s-a vorbit", considera la vremea respectivă Radu Boroianu.                           

Jan de Maere, profesor asociat la Duke University din Carolina de Nord şi la VUB Free University din Bruxelles, membru în comisie, a spus că folosirea apei sub presiune a adus unele stricăciuni operei: „Sunt probleme mici, pe care sperăm să le putem remedia. Facem acum studii să vedem cum să reparăm aceste probleme. Intervenţia cu apă asupra operei a generat formarea unor săruri. Va fi nevoie de o soluţie care să elimine aceste probleme”. Acesta a atras atenţia că nu există o monitorizare a lucrărilor. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite