Pumnale geto-dacice de „Tezaur“, scoase la lumină de doi arheologi amatori. Cu o armă de acest fel s-a sinucis Decebal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pumnalele „sica“ sunt piese de „Tezaur“
Pumnalele „sica“ sunt piese de „Tezaur“

Doi arheologi amatori, soţi şi soţie, dotaţi cu detectoare de meteale, au descoperit, într-o pădure de la marginea municipiului Târgu Jiu, mai multe artefacte arheologice geto-dacice din secolele II înainte de Hristos şi I după Hristos. Trei dintre piesele găsite au o valoare deosebită, putând fi incluse în categoria de „Tezaur“.

Descoperirea a fost făcută în această toamnă, în punctul Dealul Mare, în pădurea care aparţine satului Bălăneşti. „Este vorba de trei pumnale dacice denumite în literatura de specialitate «sica», un vârf de lance, mai multe aplice, o cataramă şi două fibule. Piesele în cauză au fost predate Muzeului Judeţean, au fost evaluate şi înaintate comisiei din cadrul Ministerului Culturii pentru a fi introduse, unele în categoria «Tezaur», iar celelalte în categoria «Fond» . Ele vor rămâne la muzeu, ele sunt în stare de conservare relativ bună şi anul viitor vor fi expuse în cadrul sălii dedicate civilizaţiei geto-dacice din cadrul Secţiei de Istorie şi Arheologie“, a precizat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. 

Arheologi

Pumnalul descoperit este la fel ca cel cu care s-a sinucis Decebal. 

Cum au fost găsite valoroasele pumnale

Valentin Cârstea ne povesteşte cum a descoperit vestigiile:

„Pe data de 4 octombrie am făcut această descoperire importantă. Am făcut, ca de obicei, o ieşire şi, pe lângă capace de borcane şi potcoave am găsit şi piesele geto-dacice la o adâncime de 25-30 de centimetri. Din câte am aflat, sunt cel mult 110 pumnale de acest fel găsite pe tot cuprinsul României. Este prima descoperire importantă pe care am făcut-o. M-am bucurat enorm. Dacă găseam 100-200 de dinari romani de argint nu mă bucuram aşa de mult. Din punctul meu de vedere sunt inestimabile. 99% din obiectele găsite le-am donat muzeului“.

A fost deschis un şantier arheologic

De astăzi, arheologii au început săpături în zona în care au fost găsite artefactele, fiind posibil existe un cimitir geto-dacic: „Sunt arme de luptă specifice războinicilor, geto-dacilor. Pumnalele găsite au nişte incizii realizate sub forma unor romburi. 

Arheologi

Ulterior, unde au fost găsite aceste obiecte am obţinut autorizaţie pentru evaluarea terenului şi acum, în momentul de faţă, arheologii de la Muzeul Gorjului, împreună cu arheologi din Deva şi Constanţa, desfăşoară săpături în locul respectiv. Astăzi au început săpăturile. 

Descoperirile de la Bălăneşti provin, fără îndoială, dintr-un cimitir geto-dacic, o necropolă geto-dacică“, a spus Dumitru Hortopoan.

În luna decembrie, în cadrul Muzeului Judeţean va avea loc o expoziţie temporară cu toate descoperirile realizate cu ajutorul detectoarelor de metale. 

Descoperitorii primesc 30% din valoare

Potrivit legii, descoperitorii unor vestigii de valoare sunt îndreptăţiţi să primească 30% din valoare lor, la care se poate adăuga încă 15% dacă piesele sunt de excepţie. „Piesele sunt valoroase mai ales din punct de vedere ştiinţific, sunt rarităţi. Descoperirile sunt mai mult întâmplătoare“, a adăugat Dumitru Hortopan.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite