Povestea puştiului care a declanşat lupta de la Podul Jiului, din Primul Război Mondial. Totul s-a întâmplat în timp ce se întorcea de la bunici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La data de 14 octombrie 1916, un puşti care se întorcea de la bunici a observat trupele germane care reuşiseră să străpungă Defileul Jiului şi să pătrundă, astfel, în Oltenia. Grigore Popescu a ajuns într-un suflet la Târgu Jiu şi a alertat autorităţile, care au organizat o rezistenţă. Confruntarea a intrat în istoria României ca Lupta de la Podul Jiului.

Puştiul de atunci a fost primul care a anunţat autorităţile oraşului Târgu Jiu despre atacul nemţilor. Mai mult decât atât, soldaţii germani au vrut să-l împuşte, dar gloanţele nu l-au nimerit.

Daniel Găvan (foto), în vârstă de 56 de ani, este nepotul lui Grigore Popescu. Acesta ne relatează toată întâmplarea trăită de bunicul său:

„A fost unul dintre cei care au informat despre venirea nemţilor. Era un puşti în perioada respectivă. Bunicul era din Alexeni, dar dormise la bunicii lui la Suseni. A trecut peste deal să vină spre casă şi tocmai ce armata germană trecuse de Vălari şi trăgea în tot ce mişca. La Vălari fuseseră nişte incidente, sătenii uciseseră mai mulţi nemţi, iar apoi au dat foc la sat ca să se răzbune. L-au observat pe bunicul meu, au tras după el, dar nu l-au nimerit. S-a băgat prin pădure. Când a ajuns acasă, părinţii l-au trimis să vestească nişte rude că vin nemţii.

Când a ajuns la o cârciumă, acolo unde este strada Meteor acum, obişnuiţii localului nu l-au crezut, dar unul dintre ei au mers în oraş şi acolo au întâlnit autorităţi şi subalterni ai comisarului de poliţie Popilian, care a preluat această informaţie şi a început să se intereseze mai atent şi a început organizarea unei rezistenţe. A mobilizat tot ce se putea – femei, bătrâni şi elevi- pentru că armata era plecată, iar toţi bărbaţii în putere erau în armată. Nemţii trecuseră prin linia de rezistenţă destul de uşor. Unităţile înaintate ale armatei germane se aşteptau să pătrundă fără nicio oprelişte, dar au fost surprinse, când la intrarea în oraş, la singura cale de trecere, peste podul Jiului, pentru că apa era mare, că li s-a opus rezistenţă. A fost mobilizată suflarea târgului. Au fost şi oameni mai avuţi care au sprijini acţiunea cu provizii“.

Imagine indisponibilă

„Unul dintre cele mai mari şi înălţătoare tablouri ale neamului“

Lupta de la Podul Jiului a rămas în istorie prin curajul arătat de locuitorii oraşului, care nu s-au temut de puterea inamicului şi au luptat pentru a-şi apăra oraşul. Potrivit mărturiilor, lupta a durat mai multe ore, timp în care înaintarea trupelor germane a fost oprită. 

 „A fost unul dintre cele mai mari şi înălţătoare tablouri ale neamului: copii între moşnegi ,luptând alături pentru ţară… amestecaţi cu câţiva ţărani şi civili, iar lângă ei, imediat în spatele lor, mai multe femei venite şi ele să ajute, pansând pe răniţi, cărând muniţiuni soldaţilor până pe linia de luptă sau încurajând pe luptători. Şi toţi aceştia erau veniţi aici cu voia lor, neîmpinşi de nimeni, nemânaţi de nimeni decât de dragostea de ţară şi de iubirea de neam”, 

a scria generalul C. Găvănescu, în cartea document „Războiul nostru pentru întregirea neamului”, apărută la Iaşi în anul 1918. 

Memoriile lui Grigore Popescu vor vedea lumina tiparului

Peste zeci de ani, Grigore Popescu a scris într-un manuscris memoriile cu privire la luptele de la Podul Jiului: „Bunicul meu, vorbindu-se în anii 70-80 că Ecaterina Teodoroiu a organizat luptele sau a participat, a scris un material despre cele întâmplate, pe care l-a trimis la Muzeul Judeţean. Relata amintirile pe care le avea despre evenimentul respectiv“. Memoriile învăţătorului vor fi tipărite cu sprijinul Primăriei Târgu Jiu. „Pentru mine este o plăcută surpriză că istoria se scrie şi se rescrie“, a precizat Daniel Găvan.

Grigore Popescu a activat ca învăţător în localitatea Stăneşti şi a murit în anul 1989, la vârsta de 86 de ani. El a fost o victimă a regimului pentru că fusese chiabur, fiind căutat de către autorităţi.

Zi de sărbătoare locală

Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, a precizat că volumul cu memoriile lui Grigore Popescu va fi lansat în acest an pe data de 14 octombrie, dar că lucrarea va fi mai vastă.
 

Acesta a declarat că va propune ca ziua de 14 octombrie să fie declarată sărbătoare locală, iar în şcolile din oraş să se prezinte elevilor lupta de la Podul Jiului: „Va fi tipărită această lucrare care trebuie să ajungă obligatoriu în şcoli, pentru că voi iniţia un proiect de hotărâre prin care ziua de 14 octombrie să fie declarată zi de sărbătoare locală şi recomandăm şcolile să ţină lecţii de istorie locală dedicate Luptelor de la Podul Jiului şi eroilor, iar bisericile din oraş să refacă acea slujbă de pomenire şi de mulţumire care a fost făcută în 1916, pe 19 octombrie. Va trebui arborat drapelul naţional în tot oraşul şi să dăm o altă dimensiune manifestărilor de la 14 octombrie“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite