Minunile vestimentare care ies din mâinile unui meşter popular din Tismana. Artistul foloseşte o maşină de brodat din 1876

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meşterul Gheorghe Ciuncanu este un adevărat artist al veşmintelor populare                 FOTO Alin Ion
Meşterul Gheorghe Ciuncanu este un adevărat artist al veşmintelor populare                 FOTO Alin Ion

Gheorghe Ciuncanu (68 de ani) este un artist broder cunoscut pentru costumele populare deosebite pe care le realizează. Atelierul meşterului se află în satul Gornoviţa, lângă oraşul Tismana, în judeţul Gorj.

Atelierul şi sala de expunere a artistului popular Gheorghe Ciuncanu (68 de ani) se găsesc într-o casă de pe singura uliţă asfaltată din satul gorjean Gornoviţa. Poarta se deschide singură, iar după câteva clipe apare şi Gheorghe Ciuncanu cu o telecomandă în mână: „A fost ca un vis pe care mi l-am îndeplinit, pentru că îmi era greu să ies din casă mai ales iarna, când este frig, ca să deschid poarta“,

ne mărturiseşte meşterul, urându-ne bun venit. 

Pentru început, artistul popular ne invită să-i vedem roadele muncii sale de ani. O încăpere din locuinţa sa a fost transformată în spaţiu de prezentare a creaţiilor. Este vorba de costume specifice diferitelor zone ale ţării, veste, pantaloni, sacouri, cămăşi şi chiar hăinuţe de păpuşi, toate încărcate cu broderii. „Este o încăpere pe care doresc să o transform în muzeu şi să o las satului. Aici este munca mea de zeci de ani. Toţi cei care vin şi văd ceea ce realizez mă felicită“, explică Gheorghe Ciuncanu.  

Ciuncanu

Meşterului îi place cel mai mult să realizeze haine populare specifice Gorjului: „Cel mai greu de realizat este modelul schileresc. La o astfel de haină lucrez şi câteva luni, pentru că necesită o concentrare deosebită. Dar lucrul la costumul specific judeţului Gorj, simt că mă autentifică şi pe mine. Realizez şi costume pentru păpuşi. Sunt mai dificil de făcut. În general, aceste hăinuţe sunt oferite cadou fetiţelor, pentru a-şi îmbrăca păpuşile“, adaugă meşterul.  

Ciuncanu

HAINE TRADIŢIONALE PENTRU MIRI 

În tot judeţul Gorj îşi mai desfăşoară activitatea doar câţiva meşteri care sunt capabili să realizeze astfel de „bijuterii“ vestimentare. „Suntem ultima generaţie. Am un nepot care vrea să înveţe şi îmi doresc să ducă mai departe această activitate. În ultimul timp, formaţiile de folclor se îndreaptă către hainele autentice. Parcă renaşte acest meşteşug. Sunt persoane care îmi cer să le fac costume de ginere şi mireasă ca să se cunune în haine tradiţionale. De asemenea, altcineva mi-a cerut o haină cu care să meargă îmbrăcat în ea la biserică“, mai spune meşterul. 

Ciuncanu

Chiar dacă „moda populară“ pare să renască, cei interesaţi de meşteşug sunt tot mai puţini: tinerii nu se mai îndreaptă către această meserie. „Am încercat să-i învăţ pe unii tineri o meserie, dar prima întrebare a fost cât le dau. Eu am făcut trei ani de zile ucenicie şi nu mi-a dat nimeni vreun leu. Tinerii vor să ia banii seara, când pleacă acasă“, exclamă gorjeanul.

LUCREAZĂ CU O MAŞINĂ DIN 1876

Gheorghe Ciuncanu se mândreşte cu produsele sale, dar şi cu alte costume pe care le colecţionează: „Hainele pe care le fac eu nu se spală în maşina de spălat, ci la o curăţătorie chimică. Eu lucrez doar cu lână 100%, din care nu au ieşit niciodată culorile. Nu am primit vreodată reclamaţii. De asemenea, în colecţia mea am costum din «găitane» de 80 de ani, care este în stare perfectă“.

Ciuncanu

Meşterul inventează singur modele: „Dacă mă pun în cap, îmi vine în minte un model şi îl pun pe hârtie. Aşa s-a întâmplat şi acum câteva zile. Acum vreau să pun o vestă cu un model nou“.

Cei care văd hainele realizate de meşterul de la Tismana sunt uimiţi şi cred că sunt făcute la o maşinărie specială, iar despre modelele florale nu cred că sunt ţesute, ci imprimate. Toate modelele sunt însă realizate de Gheorghe Ciuncanu fără vreun desen anume, acestea fiind reproduse în urma experienţei căpătate: „Cei care vin şi văd maşinăria mea din 1876 mă întreabă dacă mai merge rabla aia, dar eu am grijă de ea, o repar şi funcţionează foarte bine. Hainele care sunt pe piaţă sunt făcute de roboţi, cu cartelă, dar diferă mult faţă de cele făcute manual. Oamenii care cunosc văd imediat că sunt făcute de maşinării“. 

Într-adevăr, în atelierul meşterului Gheorghe Ciuncanu se află o maşină de brodat din 1876, fabricată în Franţa. Funcţionează foarte bine şi acum, pentru că Gheorghe Ciuncanu are mare grijă de ea. Mai are de rezervă încă trei, câte una pentru fiecare copil. „Maşina cea bătrână o am din 1972, când s-a născut băiatul meu cel mare. Datorită ei am ajuns şi eu aici. Merge fără nicio problemeă. Nu prea se defectează, doar că se rup acele şi nu se mai găsesc. Am luat-o de la cineva de la Bucureşti. Am văzut un anunţ într-un ziar şi am fost în localitatea Puchenii Mari. Le vindea o femeie căreia îi murise soţul şi lucra la ele. Pe toate le las copiilor. Nu le vând“.

Artiştii, principalii clienţi

În general, clienţii lui Gheorghe Ciuncanu sunt artişti din lumea muzicii populare. Unii îi cer chiar să le dea împrumut un costum pentru filmări. „Preţurile mele nu sunt mari, comparativ cu munca depusă la realizarea costumului. Costă între 300 şi 500 de lei, dar mulţi îmi cer să-l împrumute pentru diferite evenimente“, mai spune artistul popular. 

Ciuncanu

LUCREAZĂ PE CONT PROPRIU

Gheorghe Ciuncanu a învăţat meserie de la tatăl său, un meşter foarte priceput, după care a lucrat la o unitate celebră cândva în ţară, „Arta Casnică Tismana“. „Am crescut în casă cu acest meşteşug. De când am început să merg de-a buşilea, după care, atunci când am terminat şapte clase, m-a luat tata la «Arta Casnică» şi am făcut ucenicia. Mi-a plăcut această meserie şi încă îmi mai place, altfel nu o duceam mai departe. Nu e nimic dificil, dar condiţia este să-ţi placă. Arta aceasta trebuie protejată de stat“, adaugă meşterul.  A plecat de la Arta Casnică din anul 1984 şi a început să lucreze încă de atunci pe cont propriu. „Acum, dacă îţi faci o firmă, eşti văzut ca infractor. Cu ce să fac şmecherii? Cu acul şi degetarul? Aşa sunt legile la noi“, încheie Gheorghe Ciuncanu. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite