Marea criză economică din 1929. Semnalul a fost dat de prăbuşirea Bursei din New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea criză economică a început cu prăbuşirea Bursei de la New York
Marea criză economică a început cu prăbuşirea Bursei de la New York

Fenomenul din anul 1929 a fost denumit „Marea criză economică“ şi a apărut ca urmare a supraproducţiei. S-a caracterizat printr-o scădere drastică a activităţii economice mondiale.

Criza a apărut după o perioadă benefică din punct de vedere economic şi de prosperitate. „Chiar dacă, în 1923, producţia agricolă a Europei era cu 15% mai scăzută decât cea din 1913, în 1919, aceasta a crescut cu peste 25%. Ţările noi au continuat să-şi crească producţia, iar americanii trăiau mitul prosperităţii. După 1927, Europa îşi depăşise producţia antebelică, dar cursul acţiunilor continua să crească la Bursa din New York. (...) De asemenea, între 1927 şi 1929, producţia de automobile a Statelor Unite s-a dublat, iar din 1929 producţia mondială a depăşit cu 50% producţia din 1914. Preţurile la materii prime, în special la produsele agricole au început să scadă“, arată Paul Reynaud, în lucrarea „La France sauve l'Europe“.

Prăbuşirea Bursei de la New York

Începutul crizei a fost dat de prăbuşirea Bursei de la New York. 

„Pe 24 octombrie 1929, în Vinerea Neagră, brokerii de la Bursa din New York au ieşit cu hainele rupte şi gulerele smulse. Cursul acţiunilor se prăbuşise. Acesta a fost semnalul care anunţa naţiunilor începutul crizei mondiale, unul dintre cele mai mari evenimente ale istoriei“,

mai menţionat Paul Reynaud în lucrarea sa. 

„Criza a atins întreaga lume“

Criza s-a manifestat prin o scădere rapidă a nivelului comerţului mondial. Veniturile personale au scăzut semnificativ, la fel ca veniturile veniturile bugetare şi cifra de afaceri. Întreaga lume a fost afectată, iar efectele au fost inflaţia şi şomajul ridicat. 

„S-a asistat atunci la o scădere profundă a preţurilor, mai ales la produsele agricole.(...) Apoi s-a prăbuşit cursul materiilor prime. Pe întregul glob, ţările agricole ruinate nu au putut să cumpere produsele ţărilor industriale, care au fost ruinate la rândul lor. (...) Exporturile americane au scăzut de la 5,2 miliarde la 1,6 mililarde dolar. Preţul grâului a scăzut de la 1 dolar la 35 de centri, «cel mai mic preţ de la Cristofore Columb», după titlurile ziarelor apărute. Fermierii au devenit incapabili să-şi plătească datoriile şi ipotecile. Băncile care îi creditaseră s-au prăbuşit (...) Criza a atins întreaga lume. Muncitorul metalurgist american din Piisburg, plantatorul brazilian de cafea, artizanul din paria şi bancherul din Londra, toţi au fosat loviţi de criză“, se prezintă în lucrarea „La France sauve l'Europe“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite