Istoria celui mai vechi primar în funcţie din România: se află la conducerea primăriei de pe vremea comuniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Cătănoiu (PSD), în vârstă de 55 de ani, se află la conducerea Primăriei comunei Căpreni, din judeţul Gorj, de pe timpul comuniştilor, fiind cel mai vechi primar în funcţie din ţară.

În anul 1987, Emil Cătănoiu lucra ca mecanic auto la Întreprinderea de Transporturi Auto Gorj şi făcea parte din PCR. Comuniştii l-au trimis pe Şantierul Naţional al Tineretului din bazinul minier Motru, dar a refuzat, pentru că era prea departe de casă. Peste câteva luni l-au repartizat la Consiliul Popular Căpreni, iar după câţiva ani a ajuns cel mai tânăr primar din ţară.

„Primul mandat nu a fost obţinut în urma unor alegeri. A fost o adunare publică. A fost imediat după Revoluţie, în ianuarie 1990. Până atunci îndeplinisem funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Popular, din 1987 şi până în 1989, la Revoluţie. Din anul 1992, de când s-au organizat alegeri, am avut continuitate la funcţia de primar. Când am venit la conducere, ca viceprimar, aveam vârsta de 25 de ani şi la 27 de ani am fost primar. Eram cel mai tânăr primar din ţară la vremea respectivă. Acum, au mai trecut anii şi am îmbătrânit. Era alt sistem atunci. Era regimul comunist la putere. Eu venisem de la oraş. Prima dată mi-a fost greu, dar pe urmă m-am obişnuit cu cetăţenii, pentru că eram din comuna Căpreni şi îi cunoşteam. Am lucrat la o societate de transporturi, unde eram mecanic. Am fost utecist şi am ajuns secretar UTC (n.r. – Uniunea Tineretului Comunist) pe Întreprinderea de Transporturi Auto Gorj. Am fost pe la Ştefan Gheorghiu, unde am urmat Academia politică. Apoi, domnul Bulucea (n.r. - fostul prim-secretar PCR pe judeţul Gorj) m-a trimis vicepreşedinte la Căpreni, pentru că nu am vrut să mă duc pe Şantierul Naţional al Tineretului de la Motru. Nu am putut să refuz şi am plecat la Căpreni“, ne povesteşte Emil Cătănoiu. 

„Satele nu prea mai aveau viitor“

Emil Cătănoiu spune că, în perioada comunistă, satele nu prea avea viitor, banii alocându-se cu precădere investiţiilor din oraşe:

„După Revoluţie au început să se dea drumul la investiţii şi în comuna noastră. Activitatea mergea bine şi înainte, dar nu se dădea voie să utilităţi, cum ar fi gaze şi  apă, aşa cum avem acum. Fondurile erau concentrate pentru marile oraşe, unde se făceau investiţii mari. Satele nu prea mai aveau viitor. Oamenii aveau locuri de muncă, unii lucrau la CAP, alţii la SMA, la petrol, mai erau plecaţi pe şantiere din judeţ sau din ţară“. 

A fost ales primar cu 80% din voturi

La ultimele alegeri, Emil Cătănoiu a fost ales primar cu 80% din voturi, iar cel mai mult a obţinut 83%. „Poate că nu am putut să le rezolv pe toate, dar eu consider că am fost serios, în sensul că m-am ţinut de cuvânt. Nu mă gândesc de acum dacă o să mai candidez“.

Cea mai mare problemă în localitate o reprezintă lipsa locurilor de muncă. „Mai sunt femei care merg sezonier în străinătate la muncă în agricultură. Cea mai grea problemă o reprezintă lipsa locurilor de muncă“, ne relatează primarul. În ceea ce priveşte averea, primarul spune: „Am casa bătrânească în care locuiesc, am un apartament la Târgu Jiu, care a rămas moştenire de la un unchi de care am avut grijă, o maşină Skoda şi un Cielo pe care i l-am dat fiului meu“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite