Haosul găsit la un control ARACIS la o universitate din România. Un profesor de fizică predă „Igienă”, un psihiatru predă virusologie şi parazitologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea de stat din Târgu Jiu a pierdut autorizarea pentru a pregăti moaşe
Universitatea de stat din Târgu Jiu a pierdut autorizarea pentru a pregăti moaşe

Programul de studii universitare de licenţă „Moaşe” din cadrul Universităţii „Constantin Brancuşi“ (UCB) din Târgu Jiu nu a mai primit autorizare din partea unei comisii de evaluare a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), după ce au fost constatate o serie de deficienţe.

Comisia de experţi a constatat că mai multe cadrele didactice predau cursuri, lucrări practice sau seminarii în domenii pentru care nu au pregătire de specialitate. 

De exemplu, un profesor de fizică şi chimie le preda studenţilor noţiuni de igienă, iar un medic specialist medicină internă, gastroenterologie susţinea cursul „Îngrijirea si supravegherea nou-născutului”.

Conform raportului de control, majoritatea cadrelor didactice au activităţi de predare în domeniul pregătirii de specialitate, dar sunt şi unele cadre au activităţi didactice (cursuri, lucrări practice, seminarii) în domenii pentru care nu au pregătire de specialitate necesară. 

Bunăoară, lector Guţă Natalia, specialist medicină internă şi gastroenterologie, are activităţi didactice la disciplinele: ”Îngrijirea si supravegherea nou-născutului”, ”Analgezie, Anestezie şi resuscitare”, ”Nutriţie şi dietetică la nou născuţi şi sugari”, ”Oncologie ginecologică”, «Urologie», «Pediatrie, Puericultură», «Farmacologie Clinică».

Dr. Şarapatin Grigore – medic de familie, are activităţi de predare la disciplinele ”Obstetrică patologică”, ”Imunologie”; Dr. Stanciu Cornelia, specialist Oftalmologie are activităţi de predare la disciplina ”ORL”. Dr. Ţîstea-Marcoci Oana - Diana, specialist psihiatrie, predă la disciplinele „Farmacologie clinică”, ”Bacteriologie, Virusologie, Parazitologie”. Dr. Neaţă Gheorghe, specialist Chirurgie generală, are activităţi didactice la disciplina ”Morfopatologie”. Nica Badea Delia, profesor de fizică-chimie, predă ”Igienă”. 

„Se impune angajare de cadre didactice specialiste în domeniul disciplinelor predate)“, se arată în raportul consiliului ARACIS. 

Unul dintre profesorii de la acest program este chiar fostul şef al SRI Gorj, Timiş şi Iaşi, Cătălin Peptan, în prezent aflat în rezervă, salariat al universităţii din Târgu Jiu care le preda studenţilor cursul „Ameninţări de securitate in domeniul medical“.

De asemenea, nici formaţiile de studii - serii, grupe, subgrupe de studenţi - nu sunt corect dimensionate şi nu respectă standardele ARACIS. De exemplu, în anul I există o serie de curs cu 30 de studenţi şi o singură grupă pentru activităţile practice.

ARACIS a hotărât retragerea autorizării şi reevaluarea în toamnă, până când universitatea din Târgu Jiu trebuie să remedieze problemele constatat. 

Fost comandant din SRI, cadru didactic la UCB

Sorin Purec, rectorul UCB, spune că fostul comandant din SRI este cadru didactic angajat al universităţii din Târgu Jiu: „Ne mândrim că oameni care se pricep bine la domeniul lor vin şi predau la universitate, mai ales în contextul actual când ne confruntăm cu o situaţie pandemică şi sunt oameni care vorbesc de securitate medicală. Cătălin Peptan este angajatul nostru. Nu este nimic ascuns. Dumnealui predă un domeniu la care se pricepe foarte bine la un nivel pe care puţini îl ating“. 

Sorin Purec a mai spus că programul de studii nu este foarte solicitat şi urmează să se ia o decizie cu privire la continuarea a acestuia. Acesta a precizat că toţi studenţii care s-au înscris:

 „Specializarea respectivă are o problemă.S-a constatat că nu îndeplineşte toate condiţiile şi autorizarea este ridicată. Specializarea continuă. Suntem obligaţi ca în jumătate de an să depune din nou dosarul pentru a putea continua să şcolarizăm la această specializare. Studenţii care s-au înscris nuj au niciun fel de problemă, pentru că ei vor termina studiile. Dacă noi nu am depune dosar, specializarea va intraîăn licihidare, adică termină studenţii care au început. Ei, oricum, vor susţine licenţa la Universitatea din Craiova. Am semnat un protocol în acest sens. În cazul în care nu reuşim să ne menţinem autorizarea de funcţionare pentru specializarea „Moaşe“ va trebui să nu mai organizpm admitere şi să închidem. Nu este un dezastru. Nu prea este o cerere foarte mare pentru această specializare. Până la toamnă trebuie să depunem un nou dosar şi se va face o nouă evaluare“. 


Vă mai recomandăm că citiţi 

Taximetrist dat dispărut, găsit decedat într-o pădure de la marginea municipiului Târgu Jiu

Sătenii dintr-o comună din Gorj, aşteptaţi la cârciumă şi la magazin pentru a-şi achita impozitele

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite