FOTO Voluntarii din „Tradiţia Militară“ au reconstituit Lupta de la Podul Jiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Asociaţiei „Tradiţia Militară“ şi colaboratorii acesteia, care fac parte din alte organizaţii similare, au reconstituit  Lupta de la Podul Jiului, din data de 14/28 octombrie 1916.

Scenele de luptă au fost reconstituite sâmbătă, 29 octombrie, la podul unde au avut loc luptele, care se află în Parcul Central. Trupele care s-au înfruntat au folosit chiar „gloanţe oarbe“. Combatanţii au folosit exact aceleaşi arme şi echipamente de luptă din perioada respectivă. Uniformele au fost identice cu cele folosite de soldaţii din Primul Război Mondial, iar din echipament nu au lipsit elementele originale. 

Voluntarii din asociaţie se întâlnesc în fiecare weekend pentru a se instrui în diferite localităţi din ţară. „Avem filiale la Satu Mare, pe Valea Prahovei, şi Brăila. Ceea ce faceam acoperă o zonă neglijată în societatea noastră. Această cultivare a tradiţiilor, a patrimoniui imaterial din tezaurul românesc. Oamenii simt această necesitate şi este interesant că vin părinţi să-şi aducă la noi copiii pentru a fi educaţi în spiritul educaţiei care să conţină şi pe cea militară. După un foarte aprofundat studiu al arhivelor, reproducem unformele exact după cum sunt specificaţiile regulamentare. Ne procurăm ţinutele de la Ro Militaria, un atelier pe care îl deţine un camarad de-al nostru. Avem şi elemnete orginale. La mine, binoclu, sabia, centura, baioneta sunt originale. Unele au fost moştenie de la rude sau le-am cumpărat de pe piaţa liberă“, a precizat Mircea Stoica, reprezentantul Asociaţiei „Tradiţia Militară“.

De la elevi şi până la directori de companii

Asociaţia „Tradiţia Militară“  numără peste 40 de membri, care au meserii diferite, chiar şi directori de companii.

Podul Jiului
„Toţi fac această activitate în timpul liber, pe banii lor, pe efortul lor. E greu să ne potrivim toţi în aceeaşi zi. Cei care vin în cadrul asociaţiei sunt pasionaţi de istorie, cu atât mai mult cu cât noi nu glorificăm războiul şi îl prezentăm ca un moment cardinal în viaţa unui popor, ca lecţie de istorie, astfel încât oamenii să nu facă aceleaşi greşeli. Meseriile voluntarilor sunt foarte diferite: medici, avocaţi, tehnicieni, un fost militar, studenţi, elevi, directori de întreprinderi, iar eu sunt inginer. Suntem foarte uniţi şi ceea ce ne uneşte este pasiunea pentru adevărul din istorie, pentru un mod corect de a face fsaţpă cele ma mari încercări din viaţa unui om“,

a spus reprezentantul asociaţiei.

Asociaţia a fost înfiinţată în anul 2004

Asociaţia are uniforme şi instrucţie pentru perioadele istorice cuprinse între anii 1806 şi 1946. 

Asociaţia funcţionează din anul 2004, iar din anul 2008 şi-a schimbat denumirea în Asociaţia „Tradiţia Militară“. „Tot atunci, am decis să reconstituim mai multe uiotăţi militare care s-au acoperit de glorie. Noi reprezentăm România şi la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare. Există o tradiţie în acest sens, care datează dinainte de Al Doilea Război Mondial. Pentru că România nu îşi deschisese această poartă, au fost grupuri în ţări străine care reconstituiau armata română“, a mai precizat reprezentantul asociaţiei, care este director operaţional la compania de aviaţie, responsabil pe Aeroportul Otopeni şi Praga. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite