Cum trag milioanele la fata unui deputat cu lipici la contractele de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Horga, fost parlamentar PNL, şi fiica acestuia, Gabriela Maria Horga (31 de ani), se află în centrul unui raport recent al ANAF care indică faptul că firma controlată de ei a încasat ilegal 2,2 milioane de lei de la Primăria Târgu Jiu. CV-ul comun al celor doi arată că au încasat în ultimii ani milioane de euro din contracte cu statul sau funcţiile publice deţinute.

Un raport al inspectorilor ANAF făcut public recent arată că firma Euro Audit Service SRL Târgovişte a încasat ilegal peste 2,2 milioane de lei în urma unui contract încheiat cu Primăria Târgu Jiu, la care s-au mai adăugat penalităţi de 1,4 milioane de lei.

Este vorba despre o firmă controlată de fostul deputat Vasile Horga (în mandatul 2012-2016) şi fost lider, în acelaşi timp, al filialei PNL Târgovişte. La conducerea societăţii se află şi fiica sa, Gabriela Maria Horga (31 ani), mediatizată în ultimii ani drept una dintre cele mai tinere milionare ale României, din contracte cu statul şi funcţii deţinute în numeroase instituţii publice.

Iţele parteneriatului dintre cele două entităţi, anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, pornesc din 2006. Atunci, Primăria Târgu Jiu a concesionat serviciul de iluminat public societăţii Romlux Lighting CO SA tot din Târgovişte, firmă condusă tot de Vasile Horga (foto jos).

În 2010, cu doar câteva luni înainte de debutul iernii, cei de la Romlux, care administrau şi iluminatul ornamental al oraşului, a trimis mai multe somaţii Primăriei Târgu Jiu pentru plata unei datorii totale de peste 3,2 milioane de lei. Totul a culminat cu o notificare de reziliere a contractului.

image

„Era o situaţie generală de criză în toată ţara. Aveam bugetul realizat în proporţie de 70%. Nu aveam disponibilităţi băneşti în perioada resepctivă“, motivează Narcisa Cristea, directorul economic de atunci şi de acum al Primăriei Târgu Jiu. În această situaţie, conducerea Primăriei Târgu Jiu a considerat că este o situaţie de urgenţă şi a organizat o procedură de selectare de ofertă, fără licitaţie şi fără aprobarea Consiliului Local Târgu Jiu, şi a acordat contractul singurei firme care a trimis o ofertă: Euro Audit Service. Valoarea contractului a fost de 2,1 milioane de lei. Ulterior, în acelaşi mod au mai fost încheiate alte două contracte, iar suma totală a mai crescut cu aproximativ 300.000 de lei. Ulterior, contractul cu Romlux n-a fost reziliat şi a continuat până în anul 2016.

Adaosuri de 400%

În raportul întocmit de ANAF se arată că lucrările au fost executate înainte de încheierea contractului, pe data de 2 decembrie 2010, în condiţiile în care iluminatul festiv a fost pornit pe 1 decembrie. Potrivit inspectorilor, adaosurile practicate de firma din Târgovişte în contractele cu Primăria Târgu Jiu sunt de ameţitoare, de aproximativ 400%. Astfel, o ghirlandă a fost cumpărată de Euro Audit Service SRL cu 66 de lei, iar suma cerută Primăriei Târgu Jiu a fost de 266 de lei; ţurţurii cu led au costat 94 de lei, iar primăria a fost facturată cu 394 de lei. Reprezentanţii ANAF susţin că preţul a fost supraevaluat de patru ori, situaţie interzisă de legislaţie, iar adaosurile practicate sunt ilegale.

De asemenea, firma din Târgovişte avea la data respectivă doar opt electricieni, care au efectuat 5.111 ore de muncă pe care Primăria Târgu Jiu le-a decontat, ceea ce înseamnă că un electrician a lucrat 80 de ore într-o singură zi. Lista ilegalităţilor este mult mai lungă.

Banii, imputaţi şefilor Primăriei Târgu Jiu


Cei de la ANAF, în raportul întocmit la cererea procurorilor, îi consideră vinovaţi de cheltuirea defectuoasă a banilor pe şefii Primăriei Târgu Jiu, în frunte Florin Cârciumaru, fostul primar din 2010, în prezent senator PSD. Suma totală imputată de Fisc vinovaţilor este de 2,2 milioane de lei. „Niciodată nu cred că se va ajunge ca cineva să plătească vreun leu, pentru că nu am greşit cu nimic. Eram într-o situaţie în care nu puteam să las oraşul fără iluminat public ornamental“, susţine fostul Cârciumaru, preşedintele PSD Gorj. 

Gabriela Maria Horga: „Toate contractele au fost obţinute în mod legal“

Gabriela Maria Horga are o carieră impresionantă în administraţia publică la doar 31 de ani. Potrivit informaţiilor din CV-ul personal, a obţinut 16 posturi în companii cu acţionariat de stat. A fost remunerată cu sume însemnate ca membră în consiliile de administraţie sau de privatizare ale unor companii cu acţionariat de stat precum GDF Suez Energy, Active Conexe SA, SAAF, Electrica SA, Electrica Muntenia Sud SA, Electrica Distribuţie Muntenia Sud SA, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Eximbank şi Romaero. Gabriela Maria Horga susţine că a fost desemnată de Ministerul Economiei să reprezinte statul în consiliile de administraţie şi că retribuţia încasată a fost modestă.
La vârsta de 23 de ani, era deja consiliera lui Daniela Dăianu în Parlamentul României, apoi a lui Daniel Chiţoiu.  

Potrivit propriului CV, tânăra a ocupat funcţia de director general al societăţii Romlux între 2004 – 2009, iar între 2010 şi 2012 cea de director general al firmei Euro Audit Service, ambele controlate alături de tatăl său. Numai societatea Euro Audit Service SRL din Târgovişte a încasat în total de la stat 6.338.122,03 de euro, din contrate semnate între 2010 şi 2015 cu peste 40 de instituţii publice, printre care primăriile Buftea, Târgovişte, Târgu Jiu, Cugir, Conteşti, Şelaru şi Vişina, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Enel Distribuţie Muntenia, Compania Naţională de Investiţii, Electrica Distribuţie Transilvania Sud etc. O altă firmă a familiei, Blitz Lightning Company SRL, acum în faliment, a contractat lucrări publice de 500.000 de euro între 2008 şi 2010.
 
Gabriela Maria Horga trăieşte acum în Constanţa, iar la sfârşitul anului 2016 a avut o tentativă eşuată de a se plasa pe loc eligibil pentru alegerile parlamentare. A absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale în limba engleză din ASE, cu doctorat obţinut la 27 de ani. Este lector universitar doctor la Universitatea Ovidius din Constanţa şi fost cadru didactic asociat la ASE Bucureşti. A lucrat timp de un an la Ministertul Economiei (2012-2013) şi timp de un an şi jumătate la ANAF (2013-2014). „Sunt acţionar la firma Euro Audit şi nu am o funcţie de execuţie. Toate contractele au fost obţinute în mod legal“, a spus Gabriela Maria Horga într-un drept la replică acordat unei publicaţii care i-a contestat modul în care a obţinut contractele.

Vasile Horga a fost director timp de 10 ani la Renel Târgovişte, până în 1997, când a ajuns în conducerea societăţii Romlux. Între 2000 şi 2004 a fost senator PRM, iar între 2012-2016 deputat PNL. În prezent este profesor universitar la Universitatea „Valahia“ din Târgovişte. De asemenea, presa l-a asociat ca un apropiat al foştilor baroni locali, Florin Popescu, condamnat la închisoare pentru că şi-a mituit alegătorii cu pui, şi Ion Stan, condamnat pentru corupţie.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite