Cum au dispărut primii colonişti din America. Mesajul misterios pe care l-au lăsat în urma lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primii colonişti din america au dispărut
Primii colonişti din america au dispărut

Cel mai vechi mister din istoria Americii îl reprezintă dispariţia în totalitate a primei colonii engleze, între anii 1587 şi 1590. Singurul mesaj care a fost lăsat în urma acestui episod a fost unul criptat: „Croatan”, imprimat pe un ţăruş de gard.

În anul 1584, favoritul reginei, Sir Walter Raleigh, a obţinut dreptul de a înfiinţa o colonie. Un an mai târziu, acesta a organizat o expediţie în teritoriul anexat din Virginia, unde, ca urmare a relaţiilor bune stabilite cu băştinaşii, a înfiinţat prima colonie engleză din America, în Roanoke Island, astăzi Carolina de Nord. 

Primii colonişti nu au rezistat

Primii colonişti nu au reuşit să se acomodeze. Oamenii munceau foarte mult şi, în plus, au intrat în conflict cu triburile învecinate. Astfel, atunci când flota lui Sir Francis Drake a ajuns la colonia lor, în primăvara anului 1586, au decis să se întoarcă acasă.

Sir Richard Grenville, care a condus flota de provizii, a găsit colonia abandonată. El a lăsat 15 oameni că să menţină posesia asupra zonă. În anul 1587 a ajuns al doilea grup de colonişti, care au descoperit doar un singur schelet uman, din cei 15 oameni care rămăseseră în colonie. Mai târziu, un băştinaş le-a povestit că cei rămaşi au fost atacaţi, iar nouă dintre ei au supravieţuit şi au fugit cu o ambarcaţiune de-a lungul coastei şi de atunci nu au mai fost văzuţi. 

Noii colonişti voiau să se stabilească într-o zonă din interiorul continentului, Chesapeake Bay, unde urmau să înfiinţeze un oraş. 91 de bărbaţi, 17 femei şi nouă copii au debarcat, sub comanda lui John Wite, prieten al lui Raleigh. În prima etapă, aceştia au început să reconstruiască ceea ce fusese abandonat.

„Pe 18 august, fiica lui White a dat naştere unei fetiţe, Verginia Dare, primul englez născut pe pământ american”,

arată istoricul Joel Levy, în volumul “Istorii pierdute”. 

Coloniştii au dispărut fără urmă

Relaţiile cu băştinaşii au început din nou să fie tensionate, după ce unul dintre colonişti a fost ucis. Guvernatorul Wite a fost trimis în Anglia pentru a cere întăriri. Acesta a reuşit să se întoarcă abia în anul 1590, pentru că toate navele erau implicate în războiul contra Spaniei. A reuşit să ajungă cu un mic grup de corăbii sub comanda căpitanului Abraham Cook.
 
„O echipă din care făcea parte şi White a pus piciorul pe uscat, «chemându-i cu sunete de trompetă, urmate de acorduri repetate din cântecele tradiţionale englezeşti, însoţite de strigăte prietenoase», dar nu au primit niciun răspuns. La capătul nordic al insulei au dat de aşezare a coloniştilor. Primul lucru care i-a atras atenţia lui White a fost un nume ciudat. În scoarţa unui copac de pe ţărmul nisipos erau săpate literele “Cro”. S-au apropiat apoi de ceea ce mai rămăsese din colonia engleză. O palisadă din cherestea înălţată încă înainte de plecare sa rezistase, dar dincolo de ea toate casele fuseseră dărâmate şi singurele lucruri rămase în urmă erau câteva bucăţi grele de plumb fier şi minereu de fier. Pe un arac din palisadă era încrusta legendarul «Croatoan»", arată Joel Levy.

White stabilise cu coloniştii că, dacă sunt în pericol, să se retragă şi să lase un mesaj codificat. Astfel, el a considerat că se refugiaseră la tribul indienilor Croatan. A vrut să ajungă acolo, dar corăbiile nu au reuşit să ajungă până pe insula Hatteras din cauza unei furtuni şi s-au întors în Anglia. Pentru că dreptul lui Raleigh de a exploata teritoriul Virginiei se termina în anul 1590, Wite a trebuit să se întoarcă în Anglia. Peste un deceniu, Raleigh a două expediţii pentru găsirea coloniştilor, dar s-au încheiat cu eşecuri.

Pe parcursul anilor au mai fost organizate expediţii pentru găsirea coloniei pierdute chiar de către alţi colonişti, dar în zadar. 

Au fost ucişi sau au fost asimilaţi

Explicaţia istoricului Joel Levy este că, cel mai probabil, cei 117 colonişti muriseră, fiind ucişi de triburile ostile sau prin înfometare. Mai există o serie de versiuni cu privire la asimilarea primilor colonişti de către băştinaşii sau că au format un trib separat, Lumbee, pentru că membrii acestuia purtau nume asemănătoare şi aveau o înfăţişare caucaziană, apropiată de cea a coloniştilor. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite