Cele mai trăsnite tatuaje: „Te iubesc, Miaela“ şi mesajul în chineză de pe un acumulator Nokia, pe braţul unui tânăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Ciucur în vârstă de 23 de ani este unul dintre cei doi artişti tatuatori din municipiul Târgu Jiu. Alex s-a confruntat cu cereri dintre cele mai ciudate şi cu tatuaje stranii pe care a fost nevoit să le transforme.

Alex spune că punctul său forte în constituie transformarea vechilor tatuaje într-un desen cu totul nou. Îi plac provocările, astfel că nu se dă în lături chiar când totul pare imposibil de de realizat. 

Alex spune că a avut ocazia să vadă tot felul de tatuaje ciudate, dar două dintre acestea i-au rămas întipărite în memorie. 
 

A venit o dată un tip care avea tatuat un scris chinezesc şi vroia să-l înlocuiască. L-am întrebat de ce pentru că era realizat bine şi mi-a spus că s-a îmbătat în cămin, în Timişoara, a luat un încărcător de Nokia şi a tatuat mesajul de pe el. Am mai venit un bărbat, muncitor, care avea tatuat pe piept «Te iubesc, Miaela», iar sub «Mihaela»“, ne povesteşte Alex. 

Concurs de tatuaje pe teme istorice

Alex este pasionat de istorie şi vrea să organizeze un concurs, iar câştigătorul va primi, drept premiu, un tatuaj cu un personaj istoric pe care îl apreciază: „Concursul va fi unul mai mult de cultură generală. Probabil că va avea loc în cadrul unei emisiuni radio. Fiecare concurs va avea o anumită temă despre un personaj, iar cel care va suna va trebui să răspundă la trei întrebări. Câştigătorul va primi gratuit un tatuaj cu personajul respectiv. Intenţionez să realizez un „black book“ cu personajele istorie care să fie structurate printr-o pltaformă artistic, chiar şi gotică, pentru ca oamenii să se  îndrepte către istorie“, ne explică Alex. 

Trăieşte din tatuaje

Alex a avut prima experienţă în domeniul tatuajului la vârsta de 13 ani. Era pasionat de pictură şi un prieten l-a rugat să-i facă un tatuaj, cu toate că nu ştia nimic despre cum trebuie să-l realizeze. L-au ajutat cei care au venit cu această idee. După o documentare sumară pe internet şi din alte surse, au improvizat un dispozitiv cu ajutorul căruia să realizeze tatuajul. 
 

Prietenii l-au încurajat şi au insistat, iar, până la urmă, a acceptat. Au urmat şi alte cereri, iar, după doi ani, Alex a decis să treacă la un alt nivel şi şi-a cumpărat primele instrumente profesionale. A reuşit mai mult de unul singur să strângă suma necesară, dar a primit un sprijin şi din partea părinţilor, cu toate că tatăl său şi-a dorit să urmeze un alt drum în viaţă. Primul salon de tatuaje l-a amenajat în propria cameră. 

image
„M-am apucat de tatuaje din curiozitate. La liceu, fiind la un profil de grafică şi pictură, restaurare, am zis să încerc şi acest domeniu. Practic am încercat să explorez arta în toate dimensiunile care îmi merau la îndemână. Primul tatuaj a fost o surpriză atât pentru mine, cât şi pentru clientul respectiv. A fost destul de dificil, pentru că oamenii nu sunt chiar aşa de dezgheţaţi. Unii băieţi mai mari m-au rugat să le fac tatuaje, aflând că eu ştiu să desenez. Am fost convins cu greu şi băieţii au improvizat dintr-un pix şi un motoraş care funcţiona pe baza unui acumulator de telefon un dispozitiv cu ajutorul căruia am reuşit să tatuez. Încet, m-am trezit cu alţi doritori. Am încercat să fac saltul la o altă treaptă şi la vârsta de 15 ani am cumprat primul kit profesional din banii pe care i-am strâns de unul singur şi cu un mic sprijin din partea părinţilor. Dormitorul meu a fost transformat într-un mic salon. Era un kit chinezesc care nu era calibrat aşa de bine şi aşa că am profesat până la o anumită treaptă. Activitatea a mers destul de bine şi am reuşit ca la vârsta de 18 ani să mă mult singur, 

ne povesteşte Alex. 

Tatuator cu diplomă de la 19 ani

La vârsta de 19 ani, Alex a reuşit să devină tatuator profesionist, prin obţinerea diplomei de calificare. Cei care l-au testat şi-au dat cu greu girul, pentru că au considerat că era prea mic pentru a profesa în acest domeniu.

image

Alex lucrează legal, după ce meseria pe care o practică este înscrisă Codul Ocupaţiilor din România. Are propria firmă, iar salonul pe care îl deţine are toate avizele necesare funcţionării. „Până acum trei-patru ani, nu exista această meserie. Saloanele de tatuaje era trecute ca saloane de înfrumuseţare sau chiar farmacii“, ne spune tatuatorul. 

image

Alex este nemulţumit şi de pretenţiile unora dintre cei care apelează la serviciile sale, care doresc un tatuaj la modă, în locul unuia original. 80 la sută dintre tinerii care-i calcă pragul salonului vor un tatuaj văzut la o vedetă sau pur şi simplu doresc  din snobism să aibă imprimat pe trup un desen.  Alex vrea ca tatuajele sale să fie orginale şi să reflecte propria lui gândire, dar şi pe cea a clientului. „Clienţii se împart în două categorii. Sunt persoane care îşi motivează tatuajele, transmit un mesaj şi cel mai mult îşi transmit lor un mesaj. Un tatuaj te ajuta să scapi de o inhibiţie sau de o întâmplare nefericită. 80% din tineri nu ştiu ce vor să-şi tatueze. Sunt forţaţi de niste  stereotipuri pe care şi le fixează. Pur şi simplu au văzut tatuajul la vreo aşa zisă vedetă şi vor şi ei. Mi s-a întâmplat şi eu de foarte mute ori să aud expresia „spune-mi ce se mai poartă“. Atunci îmi vine să mă las de meserie. Datoria mea ca artist este să-i ajut pe fiecare, să-i îndrum şi să găsim o latură comună. Eu fac acest lucru pentru că încerc să găsesc o cale de mijloc între comerţ şi actul artistic. Nu vrea să fiu un simplu comerciant şi să fac tatuaje la comandă“, explică Alex. 

A lucrat 20 de ore la un tatuaj

Cel mai mare tatuaj realizat de Alex a fost pe tot spatele. A lucrat 20 de ore la realizarea desenului, pe parcursul a cinci zile. Alex ne spune că-i plac  tatuajele de mari dimensiuni pentru că astfel poate să-şi exprime cel mai bine creativitatea artistică. Există o oarecare durere în momentul realizării unui tatuaj, dar aceasta este uşor suportabilă. Acul pătrunde la doi milimetru sub piele. „Cred că cele mai dureroase zone pentru realizarea unui tatuaj sunt clavicula şi tibia. Durerea este una suportabilă“, ne spune Alex. 

Alex se confruntă şi cu unele mentalităţi învechite prin care cei care sunt adepţii tatuajelor sunt blamaţi. Artistul crede că această concepţie se datorează, în primul rând, lipsei de educaţie, pentru că tatuajele reprezintă o cultură aparte cu o vechime de câteva mii de ani. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite