Care este „Cea mai cunoscută lucrare a modernismului pe care aproape nimeni nu a văzut-o“ dintr-un oraş de pe malul Jiului, din Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coloana lui Brâncuşi, din Târgu Jiu, este elogiată într-un articol din revista „Spectator Life“
Coloana lui Brâncuşi, din Târgu Jiu, este elogiată într-un articol din revista „Spectator Life“

Prestigioasa revistă britanică „Spectator Life“ dedică un amplu reportaj Coloanei „fără de Sfârşit“ a lui Brâncuşi, care se află în municipiul Târgu-Jiu. Jurnalistul, scriitorul şi criticul de artă Martin Gayford relatează experienţa trăită atunci când s-a aflat lângă capodopera marelui sculptor, dar şi aventura pe drumurile din România.

 „Cea mai cunoscută lucrare a modernismului pe care aproape nimeni nu a văzut-o“ este titlul articolului care elogiază capodopera realizată de Brâncuşi în oraşul de pe malul Jiului. Martin Gayford povesteşte că a plecat din Sibiu la ora 9 dimineaţa şi a ajuns la Târgu-Jiu la ora 14,00, după un drum de 150 de mile. Şoferul l-a avertizat că, în România totul este încet, iar britanicul a înţeles, la finalul călătoriei, de ce este „Cea mai cunoscută lucrare a modernismului pe care aproape nimeni nu a văzut-o“.

Ghidul l-a informat pe criticul de artă şi jurnalistul britanic despre carierele miniere din zona judeţului Gorj şi de modernizarea grosieră făcută în perioada comunistă. Cu toate acestea, consideră Martin Gayford, oraşul Târgu-Jiu merită să fie vizitat.

Prima operă de artă vizitată a fost Coloana „fără de Sfârşit“. Vizitatorul britanic a fost încântat de priveliştea întâlnită: „Era o privelişte extraordinară, răsărind dintr-un mic parc, strălucind domol în lumina soarelui“. Opera lui Brâncuşi lăsată de marele artist pe plaiul natal şi României este, potrivit criticului de artă britanic, o reprezentare tridemensională a timpului: „Rezultatul este o imagine a unui chestii lungi, subţiri care se ridică în văzduh“.

Cea mai importantă senzaţie este atunci când stai lângă Coloana, spune în articolul său jurnalistul britanic, iar ea „se tot ridică deasupra ta, conducându-te într-un alt spaţiu“. 

Un poliţist local cu mustaţă a ieşit din tufişuri 

Jurnalistul britanic povesteşte că un poliţist cu mustaţă a ieşit din tufişuri, pentru a-i atenţiona deoarece, acum, apropierea prea mare faţă de operă este interzisă. Consiliul Local Târgu Jiu a emis o hotărâre prin care interzice contactul fizic al vizitatorilor cu operele lui Brâncuşi, după ce Coloana a fost zgâriată cu tot felul de obiecte de mai mulţi turişti. 

Brâncuşi a reuşit să menţină sensurile artei populare

Martin Gayford relatează şi despre vizita de la celelalte două opere ale lui Brâncuşi din Târgu Jiu: Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii.  Poarta Tăcerii este o „capodoperă mai puţin izbiotoare decât Coloana „fără de Sfârşit“. Jurnalistul britanic face şi o scurtă introducere în viaţa lui Brâncuşi şi arată că şi-a arătat de tânăr talentul pentru cioplitul lemnului, mai ales că în satele româneşti se pot întâlni modele spectaculoase, cum ar fi porţile gigant, aşa cum este Poarta Sărutului. De asemenea, criticul de artă mai susţine că a mutat arta populată în avangarda populară, dar a reuşit să menţină sensurile de origine.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite