Castanele din galantare afectate de „cancer“ pot distruge pădurile din România. Fructele aduse din afara ţării pot fi infestate cu viruşi nimicitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pădurile de castani din România sunt afectate de o ciupercă denumită „cancerul castanului“, care are 76 de tulpini. Specialiştii români au descoperit virusul care combate ciuperca, însă spun că pericolul vine chiar din galantarele magazinelor, unde se găsesc castane importate, care pot fi purtătoare de „cancer“ cu tulpini pentru care nu există leac.

Castanele din magazine pot să conţină o ciupercă ce poate să extermine toţi castanii din România. „Ciuperca vinovată de moartea castanului a apărut mai întâi în America. Cea din Europa e de origine asiatică şi provine de pe castanul chinezesc şi japonez. Studiile care au fost făcute în anul 2013 la Congresul European al Castanului de către o cercetătoare din Coreea de Sud au demonstrat că ciuperca creşte şi pe castane. Cu alte cuvine, castanele, dacă sunt crăpate, nu sunt bine triate, pot fi vector de răspândire al ciupercii“, ne explică Dănuţ Chira, expert la Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice—ICAS Braşov. 

Leac pentru tulpina europeană 12

Castanii din România sunt afectaţi de ciuperca ce conţine tulpina europeană 12, pentru care specialiştii români au găsit leacul, dar nu există soluţie pentru alte tulpini care pot să apară.

„Ciuperca există în toată lumea, problema fiind că are 76 de tulpini. Combaterea biologică care a reuşit să restabilească starea de sănătate în Europa de sud se face pe baza unor viruşi ai acestei ciuperci. Din păcate, transmiterea virusului şi îmbolnăvirea ciupercii se face relativ uşor la tulpinile europene din Grecia şi Italia, care sunt dominante, dar şi la încă două sau trei, dar nu se transmite la celelalte. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, nu s-a reuşit virusarea tulpinelor care acţionează. Atunci, există un pericol de a apărea alte tulpini, în afara celor care sunt în ţară. La noi se găseşte tulpina europeană 12, care acţionează în Grecia şi Italia cu preponderenţă şi care poate fi controlată. Pentru celălalte tulpini, combaterea estre mult mai redusă. Există temerea că vor apărea noi tulpini care să ajungă în ecosistem şi în pădure şi să ne complice situaţia“, susţine Dănuţ Chira. 

„Cancerul castanului“ face ravagii în Europa

„Cancerul castanului“ face ravagii în Europa, pentru că nu s-a găsit leacul pentru combaterea tulpinelor. „Putem combate cu eficienţă tulpina europeană 12, dar dacă apar alte tulpini, lucrurile se complică. Sunt zone în Europa unde nu se reuşeşte combaterea biologică pentru că sunt prea multe tulpini şi o parte din ele nu răspund. Combaterea biologică acţionează în felul următor. Avem virusului pe o tulpină, dar dacă apare o alta îşi dă peste cap tot ce ai făcut. Este asemănător cu virusul gripei“, a declarat expertul Dănuţ Chira. 

Cum poate ajunge ciuperca cu tulpină necunoscută în păduri 

Castanele bolnave consumate de români pot ajunge cu uşurinţă în pădurile noastre şi le pot îmbolnăvi. Dănuţ Chira susţine că este doar o chestiune de timp până câţnd acest lucru se va întâmpla: 

„Ciuperca creşte şi pe castane. Dacă coaja castanei este crăpată, sporii intră înăuntru, colonizează şi trăiesc. Normal, ciuperca trăieşte pe scoarţă. Intră în scoarţă şi o omoară, iar când înconjoară ramura o omoară. Pericolul este că se poate răspândi ciuperca şi prin castane, iar faptul că în China, Italia şi Grecia mai sunt şi alte tulpini, o dată cu vânzarea de castane şi de puieţi, pot să ajungă şi la noi. Un exemplu de cum poate să ajungă castana să infesteze pădurile de la noi este că, prin simpla aruncare la gunoi, din groapa de gunoi poate să ajungă la un castan care se află în apropiere. Este o chestiune de timp. Aşa a şi apărut boala la noi, tot de la castane aduse din exterior“ 

Castanul netratat a murit 

În pădurile de la Baia Mare, castanii care nu au fost trataţi au murit. Aici, ciuperca a apărut prima dată în anul 1984.
 

„La noi în ţară, castantul este foarte rar şi protejat prin lege, iar habitatele de castani sunt destul de rare. Avem câteva sute de de hectare de castani în Maramureş şi în Gorj, care sunt considerate de mare valoare conservativă. Este un termen generic care clasifică habitatele şi în acest sens sunt foarte preţioase pentru noi. La Baia Mare, castanul netratat a murit între 1984 şi 2012. Boala a apărut prima dată în anul 1984 la Staţiunea pomicolă Baia Mare, iar în anul 1995 era deja în pădure, iar în 2002 am început să acţionăm pentru combaterea ei. În anul 2012, am constatat că niciun exemplar din pădurile netratate nu mai trăia. Castanul se regenerează. După ce s-a uscat, apar alţi lăstari până când celălalte specii din pădure îl distrug. De aceea este un pericol mare pentru noi“, a spus pentru Adevărul Dănuţ Chira. 

Frasinul, afectat de o ciupercă 

Şi alte specii de plante au de suferit din cauza ciupercilor. Castenele din supermaket-uri nu sunt doar din China, ci şi din alte ţări. De peste tot pot să apară alte tulpini şi alte probleme. Această situaţie este valabilă şi la alte specii, nu doar la castane. Comerţul actual de plante este la o scară fără precedent la nivelul istoriei şi aduce extrem de multe probleme pentru habitat. Frasinul se usucă acum în toată ţara şi Europa. Boala care afectează cele două specii de frasin este tot de origine asiatică şi a fost adusă împreună cu plantele respective“, a mai precizat expertul.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite