Cât de important este pieptănul pentru sănătătatea părului. Reţetele magice ale bunicii pentru o podoabă capilară de vis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părul poate fi uşor întreţinut acasă cu produse naturale FOTO Arhivă
Părul poate fi uşor întreţinut acasă cu produse naturale FOTO Arhivă

Un păr frumos poate fi întreţinut cu uşurinţă acasă, fără drumuri costisitoare la coafor, după câteva “reţete” vechi, uşor de aplicat.

Recomandările pot fi găsite în volumul „ABC-ul gospodinei”, scris de Natalia Tăutu Stănescu şi Georgeta Stoian şi apărut la Editura Tehnică din Bucureşti.

Cum ne pieptănăm corect

Cea mai bună modalitate de îngrijire a părului este periatul zilnic, dimineaţa şi seara. Această operaţiune, în afară de faptul că îl curăţă de praf şi de alte impurităţi, repartizează grăsimea de la rădăcină pe toată lungimea firului de păr, îl face mai suplu, mai mătăsos şi ajută la circulaţia sângelui. 

Se recomandă să se folosească o perie din păr de animale, în faţa unei ferestre deschise, astfel: cu capul aplecat în faţă se începe periatul de la ceafă la creştet apoi din partea dreaptă spre stânga şi invers, de la stânga la dreapta. Se perie pe porţiuni, ridicând firele de păr, pentru a nu fi lipite de pielea capului. În ultima fază se perie de la frunte spre creştet. 

Ce folosim la spălatul părului

Pentru spălat se recomandă apa de ploaie sau de zăpadă cel puţin pentru limpezit sau apa minerală. Primăvara se limpezeşte cu apă în care au fiert urzicile (întăreşte firul de păr). 

Părul uscat se spală mai rar decât cel gras. Acest păr se poate spăla şi cu un gălbenuş de ou preparat în felul următor: la un pahar de apă călduţă se adaugă un gălbenuş de ou şi se bate foarte bine. Pentru a se separa de toate pieliţele se strecoară. Cu acest preparat se frecţionează bine pielea capului şi se lasă câteva minute. Se spală apoi cu apă călduţă şi se limpezeşte cu mai multe ape.  

Pentru părul gras se prepară următoarea loţiune: un pumn de mărar cu 5-6 foi de salată se fierb timp de 15 minute într-un pahar cu apă. După spălatul părului se aplică decoctul obţinut şi după 10 minute se limpezeşte bine. 

Cum ne întărim firul de păr

Pentru întărirea rădăcinii părului se foloseşte un decoct din rădăcină de brusture, singur sau în amestec cu rădăcini de urzică. Se frecţionează bine pielea capului cu această loţiune la care se adaugă o lingură de oţet. 

Firul de păr se fortifică, de asemenea, dacă se tratează cu decoct de rozmarin sau pelin. Pentru a opri căderea părului este recomandat să se frecţioneze bine capul timp de 10-15 minute cu un amestec din untdelemn şi zeamă de lămâie. 

Părul blond, dacă s-a decolorat de la soare şi şi-a pierdut din luciu, se spală cu apă în care au fiert coji de ceapă uscată. Acelaşi rezultat se obţine dacă se spală cu muşeţel. Părul castaniu, culori mai închise, se spală cu decoct de coji de nuci verzi. 

Vă mai recomandăm: 

Pericolele din brânza vândută pe marginea drumului, în plină caniculă. Ce riscăm dacă mâncăm produsele ţinute în soarele fierbinte - explicaţia medicilor

Chiar dacă mercurul din termometre ajunge şi la 40 de grade, comercianţii de brânzeturi sunt nelipsiţi de pe marginea şoselelor. Consumarea produselor lactate ţinute în astfel de condiţii poate avea efecte din cele mai neplăcute, după cum avertizează specialiştii.

Leacurile tradiţionale ale saşilor. Ce foloseau pentru tratarea depresiei sau mahmurelii şi cum se făceau femeile frumoase cu tratamente naturale

O cercetătoare extrem de pasionată a tradiţiilor săseşti şi posesoarea unei case-muzeu dedicată istoriei saşilor, profesoara Aurelia Rusu a reuşit să strângă şi câteva din reţetele cu leacuri naturale folosite de saşi pentru tratarea diferitelor afecţiuni.

Miturile despre slăbit, explicate de specialişti. Cât de bune sunt pastilele de slăbit, ceaiurile sau dietele disociate şi de ce îngraşă renunţarea la fumat

Specialiştii spun că slăbirea sănătoasă este una de durată şi necesită răbdare şi perseverenţă. De asemenea aceştia susţin că scăderea în greutate se poate face respectând câteva reguli de bază.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite