Campanie de strângere de fonduri demarată în Marea Britanie, pentru sprijinirea unor liceeni pasionaţi de robotică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O campanie de strângere de fonduri pentru sprijinirea echipei de robotică a Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ (CNET) din Târgu Jiu a fost lansată în Anglia. Iniţiatorul este Alex Budin, unul dintre cei din mentori ai echipei, alături de Mihaela Runceanu, profesor de informatică la CNET.

Alex, în vârstă de 33 de ani, este un tânăr târgujian care are o mare experienţă în construcţia de roboţi. El a lucrat la Samsung şi la BBC, în cadrul echipei Gadget Show, o emisiune de televiziune realizată  în colaborare cu una dintre cele mai cunoscute companii de robotica din lume, Robo Challenge. El a venit special din Londra pentru a le da o mână de ajutor liceenilor care construiesc roboţi, pentru că doreşte să ajute comunitatea din oraşul său natal. În doar câteva zile de la lansarea campaniei online s-a strâns o sumă de peste 520 lire sterline, „target-ul“ fiind de 2.000 de lire. 

„În Anglia, când cineva are nevoie de ajutor, pentru orice fel de strângere de fonduri, se apelează la platforme de crowdfunding, şi am zis că de ce să nu încerc să-i ajut pe copii strângând ceva bani şi de aici, plus că este foarte uşor şi pentru cei din România să ajute, pentru că pot ajuta cu cât de puţin se poate, cu cardul. Pentru a strânge fonduri de la străini e într-adevăr mult mai greu, deoarece cei de aici nu îi cunosc pe copii şi sunt şi din altă ţară. Dar, în ciuda acestor lucruri, eu nu renunţ. S-a strâns până acum suma de 527 de lire din target-ul nostru de 2.000 de lire. Sunt convins că putem strânge toţi banii aceştia până la concurs. O să observaţi că majoritatea banilor sunt donaţi tot de români. Le mulţumim enorm tuturor care au donat până acum şi sperăm să vedem cât mai multe donaţii. Orice sumă, cât de mică e bine venită“,

a spus Alex Budin, care este director tehnic la „CP+B London“, una dintre cele mai mari companii engleze din domeniul publicităţii în toate segmentele de piaţă.

image

Mai este nevoie de aproape 10.000 de lei

Echipa „Technogods Robotics Team“ este formată din zece elevi de la CNET. Concursul „First Tech Challenge România“ va avea loc în perioada 23-25 martie la Sala Polivalentă, dar înainte de acesta va avea loc la Timişoara o etapă regională. Echipa de robotică a reuşit singură să obţină banii necesari pentru participarea la cele două etape ale concursului. În urmă cu câteva zile, Consiliul Local Târgu Jiu a alocat, la propunerea primarului Marcel Romanescu, o sumă de 3.500 de lei pentru plata transportului la Bucureşti. 

Alex spune că ar mai fi nevoie de aproximativ 10.000 de lei: „Va trebui sa plătim pentru mâncare şi cazare la Bucureşti şi va trebui să comandăm piese de schimb pentru robot, deoarece în acest moment nu putem risca să ni se strice nicio piesă. Mai avem nevoie de baterii, care sunt destul de scumpe, de o cutie în care să fie transportat robotul, şi multe alte cheltuieli neprevăzute“.

Trebuie asigurate piese de schimb pentru robot

image

Cel mai mare duşman este timpul, pentru că liceenii trebuie să finalizeze robotul într-un timp foarte scurt. „Avem extrem de multe de făcut. Atât pentru regionala de la Timişoara, cât şi pentru Bucureşti. Avem de făcut toate materialele promoţionale, avem de testat robotul cât mai intensiv şi de a-l opera cât mai mult pentru a scoate timpi cât mai buni. Plus că sunt sigur că după regionala de la Timişoara vom vrea să mai facem schimbări la robot şi îmbunătăţiri. Acesta este si motivul principal pentru care avem nevoie de piese de schimb, pentru a fi pregătiţi pentru a putea rezolva orice problemă întâmpinată“, a mai precizat Alex.

„Cea mai mare dificultate sunt fondurile“

Alex spune că cea mai mare dificultate sunt fondurile: „Să sperăm că poate până la concurs vom reuşi să avem tot ce trebuie. Apoi, de la anul, va trebui să o luăm de la capăt. M-aş bucura enorm dacă am avea companii care ne-ar sponsoriza permanent, mai ales că apărem foarte mult în presă şi la televiziune şi vom apărea din ce în ce mai des, pe măsură ce acest concurs va deveni mult mai popular“.

Mihaela Runceanu, profesor de informatică şi mentor al echipei de robotică, a spus că robotul este aproape gata: „Aşteptăm să mai vină câteva piese în această săptămână. Fiecare schimbare presupune un cost în plus, timp pierdut şi aşa mai departe. Avem etapa regională la Timişoara în zilele de 2 şi 3 martie, când trebuie să ne apropiem de forma finală. Copiii lucrează de zor în această săptămână încă de dimineaţă. Suntem puţin în criză de timp. Robotul este finalizat cam 90%“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite