Călinoiu şi-a recunoscut vinovăţia în procesul de fals în înscrisuri, dar a cerut să fie achitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul în care Ion Călinoiu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj este judecată pentru fals în declaraţii, a ajuns la final. Termenul pentru emiterea hotărârii judecătoreşti a fost stabilit pentru data de 25 octombrie.

La termenul de ieri, ultimul din procesul lui Ion Călinoiu, a fost audiat de instanţa de judecată şi directorul Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Judeţean Gorj, Costel Marcău, care a spus că a fost consultat de Ion Călinoiu cu privire la o eventuală stare de incompatibilitate în care ar putea să se afle, dacă va intra în proiectul derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj şi Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic: „În anul 2012 am avut o discuţie de principiu cu d-ul Călinoiu. am discutat despre calitatea de membru în Comitetul Local de Dezvoltare a parteneriatului social privind învăţământul profesional. În considerarea acestei calităţi, m-a întrebat dacă există o compatibilitate a funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeâţean cu realizarea unor activităţi didactice în cadrul unui proiect derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi o instituţie publică ce funcţionează în cadrul Ministerului Educaţiei. Am invocat dispoziţiile Legii 161/2003, care reglementează incompatibilităţile aleşilor locali, art. 87, care permite aleşilor locali să desfăşoare activităţi didactice, fără să distingă între cele remunerate sau neremunerate. Răspunsul meu a fost că dacă este o activitate didactică, atunci este permisă desfăşurarea acestei activităţi. Discuţia nu s-a desfăşurat la nivel oficial. (...) În anul 2015, a doua zi după comunicarea rezultatului ANI privind starea de incompatibilitate, am purtat o discuţie cu dumnealui. Mi-a spus că dumele de bani în cuantum derizoriu i-au fost virate direct pe card. Legea 176/2010 prevede posibilitatea de a rectifica declaraţia de avere, iar domnul preşedinte a solicitat să depună o asemenea cerere, care a fost transmisă în acelaşi an“. 

Au cerut achitarea 

Apărătorii lu Călinoiu au depus un înscris al Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, care a derulat proiectul în cadrul căruia fostul preşedintele al Consiliului Judeţean a fost remunerat cu aproximativ 1400 de lei şi a fost declarat incompatibil, din care reiese că activitatea desfăşurată de acesta ar fi fost de natură didactică. 

Unul dintre avocaţi a pledat pentru achitarea inculpatului Ion Călinoiu pentru faptele nu au fost comise cu intenţie: „Nu a avut o problemă de natură penală. Este cel puţin bizar că a încercat să ascundă două sume pentru a ascunde starea de incompatibilitate. Banii au fost viraţi pe card. Este incredibil să crezi că, dacă ştia, şi-ar fi riscat funcţia pentru două sume derizorii“

Călinoiu şi-a recunoscut vinovăţia 

Ion Călinoiu s-a declarat vinovat, dar că a comis faptele fără intenţie:

„Sunt vinovat că nu am menbţionat sumele în declaraţia de avere. Nu am avut intenţia să ascund incompatibilitatea. Banii au fost viraţi pe card. Intenţia mea a fost să îmbunătăţesc activitatea activitatea învăţământului profesional, pentru că este nevoie de oameni calificaţi. Am uitat să declar sumele. Nu am avut vreo problemă cu legea“. 

Cerere bizară

Procurorul de şedinţă din dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, este judecat pentru fals în înscrisuri în formă continuată, a avut o intervenţie stranie la finalul procesului. Acesa s-a a cerut aplicarea doar a unei amenzi penale având în vedere cuantumul mic al sumei care a fost încasată de către Ion Călinoiu. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite