VIDEO FOTO Atmosfera din perioada în care Brâncuşi a realizat la Târgu Jiu Ansamblul monumental «Calea Eroilor» a fost recreată ieri în centrul municipiului.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atmosfera din perioada în care Brâncuşi a realizat la Târgu Jiu Ansamblul monumental «Calea Eroilor» a fost recreată ieri în centrul municipiului.

Un taraf de lăutari a cântat câteva melodii populare vechi în faţa casei «Barbu Gănescu» în care a locuit Constantin Brâncuşi pe perioada în care a fost realizat Ansamblul monumental «Calea Eroilor». O parte dintre cei prezenţi, în frunte cu Iulia Vână, viceprimar al municipiului Târgu Jiu, s-au prins într-o horă. 

În centrul Târgu Jiului mai există şi acum clădirea în care Brâncuşi a lucrat ca ucenic, în anul 1887, la vârsta de 11 ani, în boiangeria lui Ion Mosculescu. Pentru a aminti de acest episod din viaţa marelui sculptor, autorităţile au amplasat o placă pe faţada imbobilului în care a funcţionat boiangeria, iar acum este o covrigărie. „Casa aceasta va împlini anul viitor 140 de ani. Este tipică pentru un negustor din secolul XIX. Totul se păstrează intact. Temelia a fost făcută din pietre aduse de la Jiu, iar în faţă era prăvălia. Ion Mosculescu era o persoană importantă. Acesta era prieten cu fratele lui Brâncuşi, Chijnea, care îl îndemna mereu să plece în lumea pentru a se căpătui, a face avere, după care să se întoarcă şi să construiască. Mosculescu a fost consilier local timp de cinci ani. El se ocupa cu hainele de bumbac. Era boiangerie în această clădire şi se vindeau cojoace, o activitate rentabilă pentru că gorjenilor le plăcea să se îmbrace în haine populare“, a spus Sorin Buliga, specialsit în cadrul Centrului de Artă „Constantin Brâncuşi». 

Manifestare, în preambulul incuderii ansamblului în patrimoniul UNESCO

Evenimentele au avut loc în cadrul programului "2015 -  Calea Eroilor în Patrimoniul Mondial UNESCO". „Manifestarea care se va derula pe durata a două zile are trei componente: educativă, de conştientizare şi de promovare turistică. Pentru cunoaşterea istoriei locale, a semnificaţiei operei brâncuşiene de la Târgu-Jiu, dar şi pentru a putea împărtăşi vizitatorilor acele poveşti mai puţin cunoscute despre ridicarea Ansamblului „Calea Eroilor”, târgujienii şi nu numai, sunt invitaţi să afle şi să se informeze ei-înşişi, prin intermediul materialelor de promovare care vor fi distribuite cu această ocazie“, a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Artă «Constantin Brâncuşi». 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite