VIDEO Români din Londra şi Paris, dar şi străinii au ţinut să transmită o urare de Ziua Naţională a României. „Da, iubim România“
0Mai mulţi târgovişteni, dar şi câţiva străini au ţinut să transmită o urare de Ziua Naţională a României pentru românii de acasă, dar şi de peste hotare. Ziua Naţională a României a devenit data de 1 Decembrie după Revoluţie. Potrivit istoricilor, data este una semnificativă care celebrează unirea tuturor românilor.
"Iubim România pentru ce este: o ţară a căror oameni vor zâmbi indiferent de problemele lor, nu vor uita să se ridice şi înotdeauna vor spune: Da, iubim România. Oriunde eşti Paris, Bruxelles, Bucureşti, Londra, trăieşte frumos. Fii mândru că eşti român. La mulţi ani, România", a spus Adelina Luiza.
"Studiez la Universitatea Westminster din Marea Britanie. Aş dori să tranmit tuturor românilor de acasă şi de peste hotare un gând bun în această zi de sărbătoare. Suntem o comunitate destul de mare aici în Londra şi sunt mândră că putem demonstra că oriunde am fi, putem să trăim frumos. La mulţi ani", a spus Alexandra Ilie.
ISTORIE
Acum 97 de ani, pe 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat proclamaţia prin care s-a declarat unirea Transilvaniei cu România. A fost momentul care a întregit practic teritoriul naţional, după ce, tot în 1918, pe 27 martie Barasabia s-a unit cu ţara, urmată cu Bucovina în 28 noiembrie. Transilvania a fost practic ultimul teritoriu al ţării pentru care românii au luptat în Primul Război Mondial şi au profitat strategic de destrămarea marilor imperii Ţarist şi Austro-Ungar.
Proclamaţia de la Alba Iulia a fost manifestare impresionantă, un exemplu de solidaritate naţională a tuturor românilor. „Pe 1 decembrie 1918, în prezenţa a 1.228 de delegaţi şi a peste 100.000 de români veniţi de pretudindeni. s-a citit proclamaţia care a împlinit visul românilor, dar a încununat şi lupta pe care poporul a dus-o pentru unitate ani întregi. Din punctul meu de vedere, este cel mai important eveniment istoric pentru România, care astăzi nu ar mai fi fost la fel fără Transilvania. Decretarea acestei zile ca zi naţională a fost firească. Este normal să sărbătoreşti ziua în care România s-a întregit după secole de luptă şi asuprire“, a spus Victor Onofraş, istoric.
Documentul care a fost citit la Alba Iulia, în inima Transilvaniei, 1 Decembrie 1918, de politicianul ardelean Vaile Goldiş se păstrează în original la Muzeul Naţional al Unirii. 1 decembrie avea să devină Ziua Naţională a României abia în 1990. La 31 iulie, preşedintele a promulgat legea care ratifica acest lucru .
„Adunarea naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România“, se arată în Proclamaţia de la Alba Iulia.
După manifestarea impresionantă de la Alba Iulia, Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand şi votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.
România a avut şi alte zile naţionale
Prima zi naţională a României a fost data de 10 mai, care a fost sărbătorită în perioada 1966-1947. În data de 10 mai, 1866 prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. Un al mai târziu, tot în 10 mai, a proclamat Independenţa României.
În perioada comunistă, Ziua Naţională a fost pe 23 august, în perioada 1948-1989. A fost ziua în care, în 1944, România a întors armele împotriva Germaniei naziste.