VIDEO Pomicultura, un loz în plic. Anul acesta, ploile si grindina au compromis în proporţie de peste 60% producţia de mere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultimi ani, pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei au fost loviţi ba de ploaie, ba de grindină, secetă sau dăunători, iar producţia scade de la an la an
În ultimi ani, pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei au fost loviţi ba de ploaie, ba de grindină, secetă sau dăunători, iar producţia scade de la an la an

2014 se anunţă ”unul dintre cei mai grei ani”, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ al producţiei de fructe. „E dezastru",spun pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei, unul dintre cele mai renumite bazine pomicole din ţară.

Există şi zone cu producţie care se anunţă a fi una bună, cum este zona Izvoare-Ungureni, dar acest lucru nu garantează nimic, pentru că fructele pot cădea în orice moment, din cauza bolilor cauzate de prea multă apă dar şi din cauza grindinei.

În ultimi ani, pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei au fost loviţi ba de ploaie, ba de grindină, secetă sau dăunători, iar producţia scade de la an la an.

„În zona Izvoare e ceva mai acceptatbil. Pomii au fost trataţi. Dar în rest, timpul nu ne-a favorizat deloc. A fost catastrofă. Faţă de alţi ani, în Voineşti, Gemenea sau Malu cu Flori e dezastru. Pe lângă grindină ne-au mai năpădit şi infecţiile. Investiţia nu cred că o s-o mai acopăr. Mi-e frică să fac socotelile. O să mă apuce durerea de cap. Să mai renunţ acum la bătrâneţe nu mai pot, că asta mi-a fost meseria”, ne-a spus Constantin Tătăranu, în vârstă de 74 de ani.

„E dezastru. Merii sunt goi. Au început să crape, pentru că nu am putut să stropim din cauza ploilor”, spune alt pomicultor.

Chiar preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni şi preşedintele Camerei Agricole Dâmboviţa, Ion Oprea, spun că 2014 se anunţă ”unul dintre cei mai grei ani”, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ al producţiei de fructe.

„Aceasta a fost una dintre cele mai dificile primăveri din ultimii 10 ani. Dacă anul trecut ne văitam de căldură excesivă şi de perioada scurtă în timpul înfloritului, anul acesta, deşi a fost o perioadă destul de lungă de înflorit, ploile şi temperaturile scăzute au făcut ca o parte din plantaţiile pomicole să nu lege. La momentul acesta sunt parcele, foarte puţine, a căror producţie se apropie de normal, în partea de sud. În partea de nord însă, din păcate, nu au legat pomii. Producţiile sunt mult sub media anuală. Se apropei la 20% din producţia normală. A plouat zile în şir şi nu am văzut soarele, la propriu”, a spus Ion Oprea.

Pomicultorii se tem că în condiţiile astea, investiţiile de anul acesta nu vor fi acoperite.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite