Vânătoare de turişti care ignoră legea. Un elicopter a survolat Parcul Natural Bucegi VIDEO
0Turiştii care au campat în Platoul Padina, din Munţii Bucegi, dar mai ales cei care au făcut grătare, au fost ţintiţi din elicopter de autorităţi. Aparatul a survolat aproape încontinuu Munţii Bucegi, în weekendul trecut, chiar de sărbătoarea Sfintei Mării, spre indignarea turiştilor veniţi să respire aer curat şi să se relaxeze.
„Un elicopter a survolat o zi întreagă un munte, că să amendeze oameni ieşiţi la iarbă verde, asta în ţară în care "nu există resurse să identificăm hoţii de lemne", şi în judeţul în care un primar a decis că e OK să dea aprobare să se construiască un complex imobiliar pe platoul Bucegi”, a scris un turist, pe Facebook.
De mai bine de o jumătate de an, camparea şi deschiderea focului în Parcul Natural Bucegi este interzis.
Zonele ″tradiţionale″ de campare şi de aprindere grătare din interiorul ariei naturale protejate, precum Valea Cerbului, zona Padina-Peştera, Zănoaga, zona limitrofă Cabanei Mălăieşti etc. nu se încadrează în categoria de locuri special amenajate, fapt pentru care Administraţia Parcului Natural Bucegi împreună cu ceilalţi factori (Primării, Gărzi de Mediu, Jandarmerie) vor desfăşura acţiuni comune pentru stoparea acestui fenomen.
„Problema mea personală e atitutdinea cu care Garcea a decis să se dea jos din măşină şi să amendeze câţiva oameni care au lăsat locul unde am campat EXACT cum era înainte să ajungă ei (chiar dacă nu mai era nimic natural acolo, pe un fost drum de carieră comunistă), atitudine zeflemitoare, acompaniată de explicaţia "la munte veniţi cu maşinuţă, va daţi joc, pozica şi acăsică. înţeles?!" (citez)”, adaugă turistul.
Motivele acestei hotărâri, potrivit Parcului Natural Bucegi:
- Gunoaiele abandonate de cei care campează precum şi poluarea cursurilor de apă şi a lacurilor de acumulare cu ambalaje, detergenţi, uleiuri etc;
- Frecventarea acestor locuri de către exemplare de urs, fapt ce poate duce la conflicte între om şi această specie;
- Zgomotul generat care deranjează în special speciile de animale dar şi pe ceilalţi vizitatori;
- Lipsa toaletelor ecologice face ca pădurea limitrofă zonei de campare să fie zona folosită pentru nevoile fiziologice iar efectul este o poluare vizuală şi în acelaşi timp o sursă de infectare (raspândire de boli);
- Degradarea solului în zonele în care s-a aprins focul şi efectul vizual neplăcut al acestora;
- Tăierea de arbori din pădurea limitrofă zonei de campare şi folosirea acestora pentru focuri de tabără;
Singurul loc de pe teritoriul Parcului Natural Bucegi în care este permisă camparea este campingul Zănoaga, organizat şi administrat de către Carpatmontana Serv S.A.
CITEŞTE ŞI:
Camparea în zona „tradiţională” Padina - Peştera este interzisă. Ce amenzi riscaţi