Top 10 citate motivaţionale culese din lucrările lui Stephen Hawking: „Viaţa ar fi tragică dacă nu ar fi amuzantă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stephen Hawking este considerat unul dintre geniile umanităţii FOTO Wikipedia
Stephen Hawking este considerat unul dintre geniile umanităţii FOTO Wikipedia

Iubit de unii, criticat de alţii, fizicianul britanic Stephen Hawking este unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă din istorie. A trăit mai mult decât credeau medicii şi a lăsat lumii o bogată colecţie de lucrări.

Prolific atât scriitor, cât şi figura publică, Stephen Hawking a făcut numeroase observaţii despre vieţii şi ştiinţă, în general, dar şi despre universul din jurul nostru. 

Cele mai bune citate motivaţionale lăsate de savant:

1. "Oricât de dificilă ar părea o viaţă, există întotdeauna ceva ce poţi face şi vei reuşi."

2. "Sunt doar un copil care nu a crescut niciodată. Continui să pun aceste întrebări: «Cum?» şi «De ce?». Ocazional, găsesc un răspuns."

3. "Cred că viaţa extraterestră este destul de comună în univers. Unii spun că nu a apărut încă pe planeta Pământ."

Viaţa lui Stephen Hawking în imagini FOTO EPA

4. "Am observat că până şi oameni care pretind că totul este predestinat şi că nu putem face nimic pentru a schimba ceva aruncă o privire înainte să treacă strada."

5. "Inteligenţa este capacitatea de a te adapta la schimbare."

6. "Viaţa ar fi tragică dacă nu ar fi amuzantă."

7. "Oamenii care se laudă cu inteligenţa lor sunt nişte rataţi."

8. "Oamenii nu vor avea timp pentru tine dacă te plângi întotdeauna şi eşti supărat."

9. "Trecutul, ca şi viitorul, este nedeterminat şi există doar ca un spectru de posibilităţi."

10. "Nu există o imagine unică a realităţii."

Fizicianul britanic Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani. Era cunoscut pentru lucrarea sa inovatoare despre găurile negre şi relativitate şi a fost autorul mai multor cărţi ştiinţifice populare, inclusiv o scurtă istorie a timpului. Britanicul era un ateu declarat.

Fizicianul suferea de boala Lou Gehrig încă de la vârsta de 21 de ani, neputându-se mişca, şi comunica numai cu ajutorul unui aşa-numit sintetizator de voce.

Stephen Hawking a început să predea la Universitatea Cambridge în 1962. El a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi a fost membru al Academiei de Ştiinţe Americane.

Copiii săi, Lucy, Robert şi Tim, au declarat pentru BBC că sunt profund întristaţi de moartea tatălui lor. „A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar, a cărui activitate şi moştenire vor dăinui mulţi ani“.

Stephen Hawking a murit. Fizicianul era ateu declarat

Fizicianul a afirmat recent că nu crede în existenţa lui Dumnezeu, deoarece există numeroase explicaţii de natură ştiinţifică, mult mai convingătoare, asupra originii Universului, relatează publicaţia Huffington Post. Savantul menţiona, de asemenea, că miracolele religioase „nu sunt compatibile” cu adevărul ştiinţific.
 

„Înainte de a înţelege ştiinţa, era firesc să credem că Dumnezeu a creat Universul. Acum însă, ştiinţa are capacitatea să ne ofere explicaţii mult mai convingătoare asupra proceselor prin care există viaţa”, a declarat Stephen Hawking, în vârstă de 72 de ani, pentru ziarul spaniol „El Mundo”. Stephen Hawking scria în cartea sa, „A Brief History of Time” („O scurtă istorie a timpului”), publicată în 1988, că „mintea” lui Dumnezeu ar putea fi cunoscută de oamenii de ştiinţă, dacă un set unificat de principii ştiinţifice - cunoscute sub numele de teoria tuturor lucrurilor - ar fi descoperit.

Imagine indisponibilă

Nu este însă prima dată când fizicianul îşi exprimă părerile religioase. De exemplu, în 2011, într-un interviu acordat publicaţiei britanice „The Guardian”, acesta a afirmat că nu crede în rai sau în viaţa de după moarte, caracterizând aceste concepte drept „basme şi povesti pentru oamenii fricoşi”.

Într-un alt interviu, de această dată pentru BBC, în 2007, Stephen Hawking spunea despre el că nu este „religios într-un sens uzual”. „Cred că universul este guvernat de legile ştiinţei. Legile pot fi hotărâte de Dumnezeu, însă El nu intervine asupra lor”, spunea atunci savantul.

Teoriile lui Hawking  despre extratereştri au ajuns virale pe internet. Gliese 832c, una dintre exoplanetele cele mai asemănătoare Terrei, ar putea găzdui viaţă extraterestră, iar Stephen Hawking a spus că oamenii trebuie să fie atenţi. Exoplaneta Gliese 832c, aflată la distanţa de 16 ani-lumină de Pământ, este de cel puţin 5 ori mai masivă decât planeta noastră, dar atmosfera, temperaturile şi alte condiţii ar putea fi mult asemănătoare cu cele de pe Terra şi propice vieţii, spun oamenii de ştiinţă.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite