Studiu: ceaiul preparat la microunde, metoda cea mai bună pentru a beneficia de toate proprietăţile plantelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO foodandwine.com
FOTO foodandwine.com

Cuptorul cu microunde este, în multe bucătării, o piesă indispensabilă. Mulţi se feresc însă să gătească mâncarea cu ajutorul acestui aparat, dar cercetătorii australieni au descoperit un mare atu al microundelor.

Cercetărorii au descoperit recent că ceaiul preparat la microunde e mai sănătos. Pentru asta garantează dr. Quan Vuong (foto), de la Universitatea Newcastle, din statul australian New South Wales. Cercetătorul este specializat în găsirea unor modalităţi prin care produsele naturale să fie mai bine valorificate, prin „extragerea compuşilor bioactivi cu capacităţi antioxidante”, relatează ABC News Australia

Quan Vuong şi-a terminat cercetarea în 2012, însă metoda de prepare a ceaiului a ajuns din nou în discuţie în urma unei scene din filmul Broadchurch, în care actorul David Tennant îşi încălzea la microunde ceaşca cu ceai. 

image

FOTO dr. Vuong

Analizând ceaiul verde şi pe cel negru, dr. Vuong a descoperit că microundele activează 80 la sută dintre compuşii de cafeină, teanină şi polifenoli, obţinându-se astfel cel mai bun gust posibil, oferind în plus beneficii pentru sănătate.

Polifenolii sunt antioxidanţi care ajută la ameliorarea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului şi un mai bun control al glicemiei. Teanina este un aminoacid esenţial care se găseşte în ceai şi ciuperci şi predispune la relaxare. 

Cum preparăm ceaiul la microunde

Cercetării ne spun că pentru a benefici din plin de efectele ceiului, trebuie să turnăm apă fierbinte într-o cană, în care să punem pliculeţul de ceai, apoi să dăm cana la cuptor încă 30 de secunde, la jumătate din putere. După aceasta, trebuie să lăsăm ceaiul să se odihnească un minut. 

Polifenolii sunt antioxidanţi care sunt legaţi de proprietăţi bune de sănătate cum ar fi boala cardiovasculară redusă şi colesterolul scăzut, hipertensiunea şi diabetul.

"Microwaving-ul este una dintre tehnologiile avansate cu ajutorul căreia se pot obţine mai mulţi compuşi bioactivi din produse", spune dr. Quan Vuong. În 2016 acesta a ajuns la concluzia că lămâile stoarse ţinute cinci minute la microunde, la o putere de 480 de watts, îşi activează conţinutul fenolic, flavonoidele, proantocianidinele şi se atinge astfel un maximum de activitate antioxidantă. De asemenea, a mai demonstrat că pot fi recuperate la microunde proprietăţile cojilor de nuci de macadamia. 

În prezent, are atenţia îndreptată către frunzele de eucalipt şi prunele de kakadu, un fruct specific Australiei. Uleiul de eucalipt este utilizat în produsele cosmetice şi farmaceutice, iar compuşii săi aromatici şi nevolatili au proprietăţi antioxidante care pot combate cancerul pancreatic in vitro şi ucide celulele canceroase.

Ce alimente nu trebuie preparate în cuptorul cu microunde, potrivit specialiştilor

Un cuptor cu microunde poate fi util în bucătărie. Însă, pentru a te putea bucura pe deplin de ajutorul lui, este important să respecţi câteva reguli, scrie topbuzz.com.

„Gătitul la cuptorul cu microunde poate fi rapid, uşor şi convenabil. Dar, în cazul anumitor alimente,acesta poate schimba gustul, valoarea nutritivă, alimentele putând deveni chiar dăunătoare“, avertizează Andrew D. Scott, directorul medical al unei clinici private din America.

Alimentele care nu trebuie gătite la microunde sunt brocoli, pastele, carnea, ouăle sau ardeiul iute.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite