România, posibilă gazdă pentru o săptămână de lucru a Federaţiei Internaţionale a Geodezilor (FIG)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ar putea să organizeze, în curând, o săptămână de lucru a Federaţiei Internaţionale a Geodezilor (FIG), a declarat deputatul Ionuţ Săvoiu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, invitat special al “Geomat 2016”, care a avut loc în perioada 3-6 noiembrie la Iaşi.

România a găzduit anul acesta dea de-a patra ediţie a Simpozionului Internaţional GEOMAT. Simpozionul, care a reunit specialişti în domeniu din Europa, a fost doar un prim pas, în demersurile viitoare, astfel de evenimente fiind utile pentru schimbul de experienţă şi idei, dar şi  pentru creşterea prestigiului profesiei pe plan naţional. 

“Prin această participare internaţională, prin acest mod de comunicare, sunt convins că România va putea să organizeze o săptămână de lucru a FIG în următorii ani, lucru care va fi primit cu satisfacţie şi ca un lucru pozitiv pentru consilidarea profesiei de geodez în România. Sunt mulţumit de rezultatele obţinute în urma Simpozionului de la Iaşi, atât din punct de vedere tehnic, ştiintific, dar şi pentru că a fost adus un suflu nou în comunitatea profesională a geodezilor din România”, a precizat Ionuţ Săvoiu vicepreşedinte al Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.

image

Simpozionul s-a bucurat şi de prezenţa companiilor de profil în cadrul expoziţiilor, acestea având ocazia să prezinte nivelul de calitate al serviciilor pe care le prestează. 

“Evenimentul le-a dat posibilitatea colegilor de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi să se bucure de o prezenţă internaţională şi să cunoască nivelul la care s-a ajuns în anumite domenii ale Comisiei 3. De asemenea, evenimentul a căpătat o mai mare vizibilitate datorită prezentei internaţionale, datorită prezenţei autorităţilor locale care au contribuit în prima zi la deschiderea Simpozionului cu idei despre profesia de geodez. Astfel de evenimente sunt utile şi pentru creşterea prestigiului profesiei pe plan naţional. De multe ori auzim lucruri care nu sunt relevante pentru profesia de geodez şi trebuie scoase în evidenţă şi lucrurile bune, nu doar pe cele care nu onorează profesia. Astfel de evenimente  îi ajută foarte mult pe tinerii geodezi să cunoască preocuparile colegilor de la nivel european, internaţional şi eu cred că avem şansa să revigoram activitatea din cadrul comuniunii geodezilor români”, a mai adăugat Ionuţ Săvoiu. 

Totodată, un rol important l-a avut şi prezenţa în cadrul lucrărilor Simpozionului a unui grup de specialişti de la Chişinău, ceea ce arată că există coeziune între specialiştii geodezi de pe ambele maluri ale Prutului. 

În paralel a avut loc şedinţa anuală a Comisiei 3  - Managementul Informaţiei Spaţiale din cadrul Federaţiei Internaţionale a Geodezilor (FIG) şi seminarul „From Volume to Quality: Bridging the Gap for Spatial Data Infrastructure”. Ocazie cu care sesiunea de comunicări a Comisiei 3 FIG a fost deschisă în prezenţa doamnei Chryssy Potsiou (Grecia), Preşedinte al Federaţiei Internaţionale a Geodezilor, şi a domnului Enrico Rispoli (Italia), Preşedintele Comisiei 3 - Managementul Informaţiei Spaţiale.

image


În cadrul evenimentului a avut loc lansarea expoziţiei de tehnologii moderne în prelucrarea informaţiei spaţiale, expoziţie ce  a fost deschisă de dr. ing. Valeriu Manolache, preşedintele Asociaţiei Patronale de Cadastru, Geodezie şi cartografie (APCGC). Au fost organizate prezentări şi mese rotunde, în colaborare cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliara (ANCPI), pe tema Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară şi a rolului specialistului geodez în cadrul acestuia, din perspective tehnice şi juridice.  

image

"Discuţiile s-au axat pe faptul că rolul specialistului geodez este esenţial în realizarea Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Un specialist bine pregătit şi adus la zi cu noutăţile tehnologice şi cu instruire în privinţa conduitei profesionale este o garanţie în plus pentru beneficiarul final al acestor lucrări, respectiv cetăţeanul român, care nu îşi poate folosi dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile fără că acestea să fie intabulate conform normelor", a declarat preşedintele Uniunii Geodezilor din România, prof. dr. ing. Cornel Păunescu. 

Un rol important în organizare l-a avut Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului de la Universitatea Tehnică (TUIASI) Gheorghe Asachi. La simpozionul din acest an au fost prezenţi 280 de specialişti în domeniul geodeziei, din care 40 au venit din străinătate.

Despre FIG

FIG a fost fondată la 18 iulie 1878 în Paris, de către delegaţi din şapte asociaţii naţionale - Belgia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania şi Elveţia - şi a fost cunoscută sub numele de "Fédération Internationale des Geometres". Federaţia Internaţională a Geodezilor (FIG) este cea mai importantă organizaţie internaţională care reprezintă interesele geodezilor pe plan mondial. Este o federaţie a asociaţiilor naţionale membre şi acoperă toate domeniile de activitate profesională în cadrul comunităţii globale de geodezi. Aceasta oferă un forum internaţional pentru dezvoltarea dialogului în scopul promovării practicilor şi standardelor profesionale. 

Este o organizaţie non - guvernamentală recunoscută de Organizaţia Naţiunilor Unite şi Banca Mondială, fiind reprezentată în mai mult de 120 de ţări din întreaga lume. A fost recunoscută la nivel mondial ca lider între organizaţiile internaţionale non - guvernamentale de profil.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite