Ritualuri care ne fac ziua mai frumoasă la muncă şi, implicit, mai productivă. Exerciţiul de respiraţie odihneşte mintea
0Zilele de apatie la slujbă pot fi “trecute” mai uşor cu o serie de mici trucuri. Specialiştii în biofizică şi ştiinţe medicale ne recomandă să le folosim în mod controlat şi în armonie cu problemele fiecăruia.
Este extrem de important să ne creăm starea de bine pentru că ea este oscilantă, nu este permanentă. Este important să ne simţim bine pentru a fi mai productivi atât la locul de muncă, cât şi acasă, spune specialiştii în biofizică.
Fiecare înţelege binele în felul lui
“Pentru a crea o stare de bine la locul de muncă putem începe cu un ceai verde cu zeamă de lămâie, dacă ne place, care are putere de stimulare a simţurilor olfactive sau vizuale. De asemenea, dacă preferăm cafeaua putem începe ziua de muncă cu o cafea bună, iar în măsura în care putem este bine să bem din ea pe tot parcursul zilei, nu să o bei pe nerăsulfate, atât încât să ne luăm starea de bine pe tot parcursul zilei”, ne spune psih. Tamara Iscru, doctor în ştiinţe medicale şi master în biofizică.
Lângă ceai sau cafea potem adăuga ceva dulce ( un fursec, o tabletă de ciocolată) care stimulează endorfinele, dar aduce şi aportul energietic necesar neuronilor şi stimulează activitatea practică.
“Este util să ai un măr tăiat felii, mai ales acum iarna şi cu puţină scorţişoară, pe care îl serveşti ca pe o gustare, la ora 10.00. Este utilă scorţişoara pentru că stimulează metabolismul. De asemenea, putem adauga o portocală sau o madarină, pentru că uleiul de portocale este un stimulent pentru starea de bine. Uleiul de portocale se poate pune în ceaşca cu ceai sau cu cafea. Putem adăuga şi/sau ulei esenţial de lămâie”, adugă specialistul în biofizică şi ştiinţe medicale.
Exerciţiul de respiraţie odihneşte mintea
“Se mai poate face un exerciţiu de respiraţie, pentru că în acel moment mintea se odihneşte. Mintea nu mai este invadată de tot felul de gânduri care nu ne dau pace. Se poate face acest exerciţiu stând pe scaun sau afară, în aer liber. Este nevoie de câteva minute cu ochii închişi pentru a trece din starea de veche în starea de meditaţie. Se poate institui şi o respiraţie controlată, în doi sau patru timpi. Este nevoie de aproximativ 12 cicluri de respiraţie la început şi putem creşte progesiv. Eu fac această chestie în cabinet cu pacienţii. Respiraţie este esenţială. Fără aer putem trăi cel mult patru minute, faţă de 40 de zile fără mâncare şi apă”, explică Tamara Iscru.
Porneşte la drum cu o muzică relaxantă
S-a dovedit ştiinţific faptul că muzica ne vindecă atât trupul cât şi mintea. Trăim într-o mare de sunete, prea adesea asurzitoare, stridente, stresante, dar există şi sunete care, alese cu grijă, ascultate cu atenţie, sub o supraveghere pricepută, au însuşirea miraculoasă de a face bine. De aici, s-a născut o veche artă/ştiinţă – cea a alinării suferinţelor prin muzică.
FOTO tommcifle.com
“Starea de bine se poate obţine prin conştientizare, prin atenţie focalizată pe ceva ce ne face plăcere, cum ar fi muzica instrumentală, nu muzica însoţită de text şi voce umană. Se produce astfel fenomenul de rezonanţă, pe care îl învăţăm la fizică. O persoană mai molcomă şi puţin mai tensionată e bine să asculte o muzică mai dinamică (cea preclasică - Mozart sau Vivaldi), pentru că stimulează câmpurile noastre şi dă un anumit dinamism care nu este unul brusc, ci unul care te indroduce în armonia muzicii. Există şi muzică de relaxare şi putem apela chiar şi la Youtube, la anumite playlisturi cu muzică din natură, ciripit de păsărele. Aceeaşi muzică o putem asculta şi la serviciu dacă activitatea ne permite. Muzica se ascultă în surdină, pentru că dacă o ascultăm tare, muzica devine un agresor”, adaugă psih. Tamara Iscru, doctor în ştiinţe medicale şi master în biofizică.
Alte trucuri "de bine":
- Dacă lucrăm singuri într-un birou putem folosi ulei de lavandă sau ulei de mentă. Uleiul de lavandă are puterea de a purifica locul. Este un tonic al sistemului central nervos. Stimulează activitatea psihică şi reglează metabolismul şi la nivel energetic, metabolic şi psihic. Stimulează sinusurile şi astfel răceşti mai rar.
- Utilizarea unui vas cu sare pe care poţi să picuraţi uleiuri esenţiale. Se produce o sinergie pentru că ionii de clor şi sodiu se degajă în ambient şi creează efectul Prana ( energia Chi la chinezi), adică aerul se încarcă cu particule de energie.
- Consumaţi apă magnetizată cu o baghetă magnetică.
- Folosiţi brăţări ionice din cupru şi alamă, argist şi aur.
De menţionat că toate aceste lucruri trebuie întreţinute, nu uitate într-un colţ al camerei.