O mai bună protecţie a consumatorilor europeni care descarcă de pe internet jocuri, cărţi electronice, materiale video şi muzică
0Datorită acţiunii comune întreprinse de statele membre ale UE şi Comisia Europeană, 116 pagini de internet care comercializează jocuri digitale, cărţi, materiale video şi muzică au fost aliniate la legislaţia UE privind protecţia consumatorilor.
Această protecţie ameliorată este rezultatul aşa-numitei „verificări minuţioase” - o examinare la nivelul întregii UE a paginilor de internet, cu scopul identificării situaţiilor de încălcare a legislaţiei privind protecţia consumatorilor şi al asigurării respectării ulterioare a acestei legislaţii.
Verificarea paginilor de internet care vând conţinut digital a avut loc în vara anului 2012. Autorităţile naţionale au verificat, în total, 330 de pagini de internet care acoperă o mare parte a pieţei. O investigaţie detaliată efectuată de către autorităţile naţionale a constatat existenţa unui număr total de 172 de pagini de internet care nu sunt în conformitate cu legislaţia UE de protecţie a consumatorilor.
Acestea au contactat societăţile în cauză în vederea adaptării acestor pagini de internet la cerinţe. Până în prezent 116 pagini au fost corectate. 49 de pagini de internet fac obiectul unor proceduri ulterioare; în 5 cazuri, încălcările au fost minore şi nu au fost sancţionate de către statele membre, în timp ce 2 pagini de internet s-au desfiinţat. Ca urmare a acestei intervenţii din partea autorităţilor de aplicare a legii în statele membre ale UE, 80% din cele 330 de pagini sunt, în prezent, în conformitate cu legislaţia UE de protecţie a consumatorilor.
Ce s-a verificat mai exact?
Paginile de internet au fost verificate pentru a stabili dacă informaţiile privind principalele caracteristici ale produselor sunt uşor accesibile şi nu sunt „scrise cu litere mici”; dacă paginile de internet au furnizat adrese de e-mail la care pot fi adresate întrebări sau plângeri; precum şi, pentru a vedea dacă paginile de internet includ termeni şi condiţii echitabile. Principalele probleme constatate au fost următoarele:
clauze contractuale abuzive prin care se elimina dreptul consumatorilor de a introduce acţiuni în justiţie sau se refuza consumatorilor un drept la despăgubiri în cazul în care produsele nu funcţionează;
Informaţii neclare cu privire la dreptul de retragere: datorită specificităţii conţinuturilor digitale descărcate, comercianţii sunt obligaţi să informeze consumatorii înainte de cumpărare că nu vor avea posibilitatea de a anula o descărcare odată ce aceasta a fost iniţiată — acest lucru nu a fost valabil în cazul a 42% dintre paginile de internet verificate.
Lipsa unor informaţii obligatorii privind identitatea comerciantului, în special adresa de e-mail a acestuia, privându-i pe consumatori de un canal efectiv de contact.
Pe lângă verificarea minuţioasă, Comisia Europeană a comandat un studiu complementar, care a arătat că nu au fost furnizate informaţii, sau că acestea au fost limitate cu privire larestricţiile geografice care s-ar putea aplica. Aceste informaţii sunt esenţiale pentru consumatori atunci când călătoresc în alte ţări ale UE, ei se aşteaptă în mod normal să aibă posibilitatea de a accesa şi utiliza conţinutul digital fără obstacole pe întreg teritoriul pieţei unice.
Context
O „verificare minuţioasă” este o examinare a paginilor de internet la nivelul întregii UE, cu scopul identificării situaţiilor de încălcare a legislaţiei privind protecţia consumatorilor şi al asigurării respectării ulterioare a acestei legislaţii. O „verificare minuţioasă” este coordonată de Comisia Europeană şi este efectuată simultan de autorităţile naţionale de aplicare a legii.Verificarea minuţioasă a conţinutului digital a avut loc în 26 de state membre ale UE, Norvegia şi Islanda în iunie 2012. Aceasta a fost cea de-a şasea verificare minuţioasă începând cu 2007.
Un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni europeni achiziţionează conţinut digital: în medie, 79% dintre consumatorii europeni au utilizat serviciile de muzică online şi 60% au utilizat jocuri online în cursul ultimelor 12 luni. Potrivit unor surse din sector, valoarea tranzacţiilor aferente descărcărilor de muzică în UE în 2010 a totalizat 677 de milioane EUR. potrivit estimărilor, consumatorii din Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda şi Belgia au cheltuit 16,5 miliarde EUR pe jocuri online în 2011. Jocurile adresate copiilor şi care sunt prezentate ca „joc gratuit” au o pondere tot mai mare pe piaţa jocurilor în UE (50% din totalul jocurilor în ultimele 12 luni).