Poleiul închide temporar accesul la Turnul Chindiei din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul Chindiei, închis temporar, din cauza poleiului
Turnul Chindiei, închis temporar, din cauza poleiului

Răcirea accentuată a vremii a provocat neplăceri şi la Curtea Domnească din Târgovişte. Conducerea unităţii a luat decizia de a închide, temporar, Turnul Chiniei, din cauza poleiului care s-a format pe platforma celui mai vizitat obiectiv din Dâmboviţa.

"S-a dispus măsura închiderii temporare pentru publicul vizitator. Turnul Chindia va fi redeschis imediat ce se va constata că acesta poate fi vizitat în condiţii de deplină siguranţă. Celelalte obiective din cadrul Ansamblului Monumental „Curtea Domnească” pot fi vizitate. De asemenea, luni, 1 Decembrie 2014, muzeele din componenţa Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte sunt deschise pentru vizitare între orele 8.00 – 16.00", se arată într-un comunicat al Curţii Domneşti.

ISTORIE

Turnul Chindiei, cunoscut şi ca Turnul Chindia, este un turn construit în secolul al XV-lea, în Târgovişte, care face parte din ansamblul de monumente Curtea Domnească. 

Turnul a fost construit de către domnitorul Vlad Ţepeş, în timpul celei de-a doua domnii, iniţial pentru scopuri militare, clădirea servind drept punct de pază, foişor de foc, dar şi pentru stocarea tezaurului.

Actualmente, clădirea măsoară 27 de metri în înălţime şi 9 metri în diametru.

Între anii 1847 şi 1851, turnul a fost complet restaurat de către domnitorul Gheorghe Bibescu, forma actuală datorându-se acestuia, inclusiv înălţarea sa cu circa 5 metri faţă de construcţia iniţială.

Turnul Chindiei este cea mai importantă atracţie turistică din oraş şi totodată simbolul oraşului, elemente specifice edificiului fiind prezente pe stema oraşului, în partea de sus, dar şi în partea de jos. Fiind un monument istoric, clădirea găzduieşte acum o expoziţie de documente, arme şi obiecte care au aparţinut lui Vlad Ţepeş. Din punct de vedere administrativ, Turnul Chindiei se află sub tutela Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.

Există două ipoteze privind originea numelui turnului, însă nu există niciun consens în privinţa acestui fapt. Cea dintâi susţine că zone din vecinătatea turnului erau locul de desfăşurare a unor ospeţe, denumite „chindii”, de unde şi provenienţa numelui.

De asemenea, s-a sugerat că numele îşi are originea de la cuvântul „chindie”, un arhaism ce însemna „apus”, perioadă a zilei în care soldaţii ce apărau turnul aveau obligaţia să dea semnalul prin care cele cinci porţi ale oraşului erau închise. După acest moment, era interzisă intrarea sau ieşirea din oraş pe tot parcursul nopţii, iar locuitorii aveau obligaţia de a nu circula pe străzi şi de a nu întreţine focuri în aer liber care ar fi făcut vizibil oraşul de la mare distanţă.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite