Platformă de stocare a gunoiului de grajd provenit din Munţii Bucegi. Cum este redusă „presiunea mirosului din localitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
platforma gunoi graj moroieni

O nouă capacitate de stocare a gunoiului de grajd a fost recepţionată şi inaugurată recent în zona comunei Moroeni (judeţul Dâmboviţa), în urma unei investiţii de peste 1,86 milioane de lei, potrivit Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

"Dificultăţile pe care le au micii crescători de animale, în a asigura stocarea corespunzătoare a gunoiului de grajd în gospodăriile proprii, sunt deja bine cunoscute. În cazul în care bălegarul este depozitat direct pe pământ şi nu pe o suprafaţă impermeabilă, toate scurgerile din acesta ajung în pânza freatică, generând poluarea apei cu nitraţi. Nitraţii în exces din apa de fântână reprezintă o ameninţare continuă la adresa sănătăţii populaţiei care foloseşte această apă pentru consum, fie pentru băut, fie pentru gătit. Facilităţile comunale de depozitare a bălegarului sunt, în aceste condiţii, soluţia optimă şi civilizată pentru fermieri şi gospodari, aducând beneficii întregii comunităţi. Platformele sunt construite în conformitate cu toate normele de protecţie a mediului şi, în plus, sunt la o distanţă de minim 500 de metri de zonele locuite, ceea ce reduce presiunea mirosului din localitate", se arată într-un comunicat de presă transmis.

Potrivit sursei citate, noua platformă are o capacitate de 1.776 mc/an, fiind corelată cu numărul de animale existent în zona comunei, iar valoarea investiţiei s-a ridicat la 1.862.412 lei, din care 96,3% de la MMAP şi 3,7% contribuţia locală a comunei Moroeni.

platforma gunoi graj moroieni

Investiţia urmează să fie exploatată de către Unitatea Administrativ - Teritorială (UAT) şi monitorizată de Ministerul Mediului, pe toată durata de viaţă a acesteia.

"Odată cu platforma, beneficiarul investiţiei, respectiv primăria comunei, a primit şi un set complet de utilaje, pentru buna exploatare a acesteia, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, maşină de împrăştiat compostul şi cisternă vidanjă. Astfel fermierii pot opta pentru a li se prelua gunoiul de grajd de la poartă sau pot alege să transporte singuri bălegarul la platformă. UAT-urile decid singure asupra modului în care costurile de exploatare ale platformei urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local. Compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu", se arată în comunicatul MMAP.

În judeţul Dâmboviţa, comuna Moroeni este a doua care beneficiază de o platformă comunală finanţată prin proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", după Mătăsaru. Până în martie 2022, urmează să fie construită încă o platformă comunală, în comuna Şotânga.

Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. 

Proiectul, care se află în a doua fază, cea de finanţare adiţională, a demarat iniţial în anul 2008, s-a încheiat în 2017 şi a finanţat 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022, iar în această fază ar urma să fie finanţate peste 80 de comunităţi locale, precizează ministerul de resort.

Platforma este situată aproape de satul Muscel, şi va deveni un loc de muncă pentru 5 persoane.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite