Peste 25.000 de dâmboviţeni s-au vaccinat împotriva gripei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul antigripal reprezintă singura soluţie eficientă pentru a te proteja de gripă în sezonul rece
Vaccinul antigripal reprezintă singura soluţie eficientă pentru a te proteja de gripă în sezonul rece

La nivelul judeţului Dâmboviţa au fost raportate, în ultima săptămâna a lui 2017, 654 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. Din totalul acestora, 15 cazuri au fost cu internare. Totodată, s-au înregistrat 129 de pneumonii, pentru 14 dintre acestea fiind nevoie de spitalizare.

Nu au fost diagnosticate cazuri de gripă, iar în aceeaşi săptămână, 26.617 persone  din categoria celor cu risc mare de a contacta boala, s-au prezentat la medicul de familie pentru a fi imunizate antigripal, potrivit datelor furnizate de DSP Dâmboviţa.

Vaccinul antigripal reprezintă singura soluţie eficientă pentru a te proteja de gripă în sezonul rece. Gripa este o boală infecţioasă care poate fi contractată la orice vârstă, de către orice persoană. Inclusiv nou-născuţii şi sugarii cu vârste până la 6 luni pot face gripă, dacă mama lor nu a fost vaccinată.

Gripa se transmite foarte uşor de la un om bolnav la un om sănătos prin tuse, strănut, vorbit sau prin utilizarea în comun a unor obiecte contaminate. Simptomele pot fi uşoare sau mai grave, în funcţie de agresivitatea virusului şi de starea de sănătate a persoanei infectate. Vârtsnicii şi bolnavii cronici, cu astm, afecţiuni pulmonare, cardiace, diabet, sunt mult mai expuşi complicaţiilor gripei.

Vaccinul antigripal este disponibil la medicii de familie din 15 octombrie 2017. Ministerul Sănătăţii  a anunţat că anul acesta va achiziţiona peste 1 milion de doze de vaccin antigripal, care vor ajunge în cabinetele medicilor de familie până pe 15 octombrie. Vaccinul va avea tulpinile H1N1, H3N2 şi B, iar instituţia dă asigurări că acesta va corespunde cu normele biologice ale OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), precum şi cerinţelor Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Pe parcursul următoarelor 2 săptămâni de la vaccinarea antigripală, organismul va beneficia de noi anticorpi care îl vor proteja de tulpinile virusurilor gripei. De obicei, se realizează vaccinuri antigripale trivalente, adică au în compoziţie substanţe care protejează de toate cele 3 tulpini ale virusului gripal: H1N1, H3N2 şi virusul B.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite