O solistă a Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, în război cu instituţia căreia îi solicită o mărire de 50% a salariului, pe care spune ea, refuză să i-o acorde

O solistă a Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, în război cu instituţia căreia îi solicită o mărire de 50% a salariului, pe care spune ea, refuză să i-o acorde

O solistă a Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa în război cu instituţia căreia îi solicită o mărire de 50% a salariului, pe care spune ea, refuză să i-o acorde

O solistă din Orchestra Chindia a Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa (CJCD) îşi caută dreptatea în justiţie după ce, spune ea, instituţia a majorat salariile artiştilor doar cu 20%, nu cu 50%, aşa cum prevede OUG nr 99/2016.

 
De cealaltă parte, directorul Ionuţ Lăscaie spune că majorarea salariilor de bază cu 50% se aplică doar pentru personalul din cdrul instituţiilor publie de spectacole sau concerte, pe când hotărârea de înfiinţare a Centrului respectă prevederile art.8 din O.U.G. nr. 118/ 2006 privind înfiinţarea, organizarea şi desfăşurarea activităţii aşezămintelor culturale. Pentru angajaţii acestor aşezăminte a fost prevăzută o majorare de doar 20 de procente.
 
 
„La momentul acesta doamna Voicu este în litigiu cu noi şi nu voi comenta nimic. Instanţa îşi va spune punctul de vedere cu privire la acest caz”, a declarat directorul Centrului de Cultură, Ionuţ Lăscaie.
 
Femeia nu este de aceeaşi părere şi spune că este ameninţată de conducerea CJCD că va fi dată afară pentru insubordonare. 
 
“Mi-au dat doar 20% pe motiv că nu suntem instituţie de spectacole, că nu scrie în ordonanţă de Centrele de Cultură, dar noi pe funcţie de artişti suntem încadraţi. La Piteşti salariaţii Centruluu au primit 50%. La noi la Târgovişte numai eu m-am răzvrătit. În luna în care s-a dat ordonanţa ni s-a transmis că dacă nu suntem de acord cu mărirea de 20% ni se va lua 50% din salariu. Unii s-au speriat şi au acceptat. Se comportă urât cu mine directorul. Mă ameninţă că mă dă afară, dar eu nu m-am speriat, pentru că nu mă poate da afară. Am 29 de ani vechime şi la anul ies la pensie”, spune Rodica Voicu. 
 
Lacune legislative 
 
Potrivit OUG nr 2/2017, “prin derogare de la prevederile art 1 alin (1) din OUG nr. 99/2016, începând de la 1 feb.2017, pentru personalul din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr IV Familia ocupaţională de funcţii bugetare “Cultură” la legea cadru nr 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază se majorează cu 50% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017”. 
 
Însă, potrivit legii nr. 284 din 28 decembrie 2010 (*actualizată*), privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, în anexa IV  - FAMILIA OCUPAŢIONALĂ DE FUNCŢII BUGETARE "CULTURĂ" UNITĂŢI DE CULTURĂ CAP. I – sunt incluşi şi angajaţii Centrelor de Cultură: 
 
Capitolul I. Salarii de bază din instituţii de spectacole sau concerte naţionale ori de importanţă naţională, din instituţii de spectacole la care spectacolele se desfăşoară preponderent în limba unei minorităţi, din cadrul filarmonicilor, din cadrul operelor, din cadrul teatrelor lirice sau muzicale, din cadrul Corului Naţional de Cameră "Madrigal", din centrele de cultură, precum şi din instituţiile de spectacole şi concerte din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi din alte instituţii de spectacole ori concerte.
 
Rodica Voicu este câştigtoarea trofeului Floarea din Grădină din 1980 şi are în palmares multe festivaluri naţionale câştigate. De asemenea, are înregistrate peste 100 de piese cu orchestre populare printre care şi cu Orchestra Populară Radio.  În 1996 a luat Locul I la “Topul Tinerilor Interpreţi de Muzică Populară” la Sala Radio.
 
citeste totul despre: