Niciun vinovat pentru femeia însărcinată găsită moartă acum 10 ani într-un lan de porumb. Mult timp principalul suspect a fost chiar soţul femeii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai vechi dosar de omor cu autor necunoscut din Dâmboviţa este cazul unei femei de 34 de ani, care a fost găsită moartă într-un lan de porumb în anul 2006. Ucigaşul nu a fost prins nici până acum. „Adevărul“ vă prezintă povestea cazului, în cadrul campaniei „România infractorilor necunoscuţi“.

În urmă cu zece ani, Vasilica Costache, pe atunci în vârstă de 34 de ani, însărcinată în luna a şaptea, lucra ca femeie de serviciu în trenul care circula pe ruta Târgovişte-Bucureşti. Femeia trăia în comuna Produleşti, din judeţul Dâmboviţa. O dată la două zile se trezea în miez de noapte, la ora 3, pentru a pleca la serviciu. Într-o noapte de sâmbătă spre duminică a plecat, dar nu s-a mai întors.


Familia a aflat teribila veste în aceeaşi zi, puţin după prânz. Victima a fost găsită în locul numit „Valea Hotarului“, fără suflare, într-un lan cu porumb. Descoperirea a fost făcută de proprietarul pământului care a dat peste cadavru. Din momentul găsirii cadavrului poliţişti, medici legişti, criminalişti şi procurori s-au întrecut în supoziţii, însă nici până astăzi cazul nu a fost rezolvat, fiind cel mai vechi dosar de omor cu autor necunoscut din statisticile Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa.

image

Reconstituirea evenimentelor

De fiecare dată când mergea la lucru, victima mergea pe jos câţiva kilometri, până la drumul naţional. Locul în care a fost descoperit cadavrul ei se afla la aproximativ 3 kilometri de casă şi se afla pe traiectoria ei zilnică. Iniţial s-a crezut că a fost vorba despre un accident de circulaţie, mai ales că lanul de porumb era lângă un drum, însă pe corpul femeii existau leziuni care nu erau compatibile cu un astfel de eveniment şi care i-au forţat pe anchetatori să înceapă investigaţiile. Au refăcut firul poveştii, de la plecarea de acasă şi până la locul în care a fost găsită, iar la reconstituire a fost folosită o fetiţă de clasa a VI-a, nepoată a victimei.

„Cu mine a făcut reconstituirea, pentru că eram din acelaşi neam şi aveam cam aceeaşi postură. Nu ştiam mare lucru la vremea respectivă. La faţa locului a venit poliţia şi mi-a dat un butoi de 5 litri de apă în mână. Am mers pe jos până la staţia Fusea, la staţia de tren, şi m-au cronometrat cât timp am făcut până înapoi acasă“, îşi aduce aminte nepoata femeii, Mihaela Stan, acum în vârstă de 23 de ani.

Minori mituiţi cu bomboane

Rudele femeii spun că poliţiştii nu au găsit niciun indiciu care să îi conducă într-o măsură cât de mică spre autor, însă că s-ar fi folosit de tertipuri în care i-au implicat şi pe copiii femeii, de 6, respectiv 12 ani. „Pe copii i-au chemat la audieri, dar nu în prezenţa vreunui adult. I-au mituit cu bomboane, apoi i-au băgat singuri în sala de audieri. I-au ţinut în anchetă toată ziua, nebăuţi şi nemâncaţi. A fost un gest urât din partea lor. Noi am sperat să aflăm adevărul de atunci, dar nimeni nu ne-a spus absolut nimic. Au trecut 10 ani şi suntem în beznă totală. De când a murit femeia asta, eu m-am îmbolnăvit şi de diabet, de atâta supărare. Toţi cei mici au fost în grija mea. Supărarea e cu atât mai mare cu ea era şi gravidă când a murit, în luna a şaptea. A avut în ea o fetiţă, am aflat de la morgă“, spune Ecaterina Costache, soacra victimei (foto dreapta).

Rudele nu au nici cel mai mic indiciu despre ce s-a întâmplat cu Vasilica în acea dimineaţă. „Nu am bănuit şi nu bănuim pe nimeni, chiar nu ştim ce s-a întâmplat  atunci, pentru că ea nu se certa cu nimeni, era o femeie calmă, îşi vedea de treaba ei tot timpul. Or fi fost tineri beţi ieşiţi de la discoteci care au lovit-o cu maşina, nimeni nu ştie. Era o femeie de nota zece, cuminte, calmă. Ea nu se certa cu nimeni, nici la serviciu, nici aici, în sat. Bărbatul ei a fost la un pas să îşi pună ştreangul de gât, mai ales că era şi însărcinată. Ferească Dumnezeu!“, mărturiseşte Georgeta Rotaru, cumnata femeii decedate.

„M-au întrebat dacă tata a fost de vină“

Gabriel Costache, unul dintre copiii victimei, avea pe atunci doar 12 ani. Asta nu i-a împiedicat pe anchetatori să îl audieze singur, fără să fie asistat de un adult. „M-au audiat toată ziua, nemâncat şi nebăut. M-au tratat ca pe un adult. Ei nu au ţinut cont că am doar 12 ani. Nu e normal aşa ceva. M-au întrebat dacă a fost tata de vină, dacă a plecat după ea în ziua aia, dacă se certau, dacă se iubeau, multe chestii. Ştiu doar că părinţii mei se înţelegeau foarte bine. Nu i-am văzut certându-se vreodată. Chiar cu o zi înainte de nenorocire, am fost cu toţii la cumpături, am luat haine şi rechizite pentru şcoală“, îşi aduce aminte Gabriel, care a fost lăsat să îşi vadă mama pe jumătate dezbrăcată şi plină de sânge pe câmp. „Avea doar o cămăşuţă pe ea. Era vânătă la faţă şi plină de sânge“, mai spune el.

image

Soţul, la detectorul de minciuni

Soţul victimei, Petrică Costache (45 de ani), lucra pe atunci la un restaurant din Capitală şi făcea zilnic naveta. Imediat după moartea soţiei sale, spune că viaţa a devenit un calvar pentru el. Poliţiştii l-au interogat de nenumărate ori, l-au supus chiar şi detectorului de minciuni de trei ori, însă, mai susţine bărbatul, rezultatul ar fi fost negativ.

„Greu de tot am primit vestea. Nicio pistă n-au avut, dar eu am fost suspectul. Mă terorizaseră cu interogatoriul şi cu detectorul. La un moment dat mă puneau să plătesc şi detectorul. Copiii erau mici, eu eram la muncă şi i-au luat să-i ancheteze şi pe ăia micii fără mine. Veneau noaptea după copii acasă, nu mai puteam de nervi“, explică bărbatul.

“M-au făcut de râs şi de panaramă în tot satul”

„Mi-au pus şi cătuşele la mâini ca la un infractor. M-au făcut de râs şi de panaramă în tot satul. D-aia am plecat de acolo şi mi-am făcut un rost în Târgovişte. Mereu numai la mine veneau. Era de ajuns să trimită citaţie şi mă duceam eu la poliţie, nu să vină cu maşina la mine la poartă. Eu nu am de ce să mă feresc şi am inima împăcată că nu sunt vinovat. Nici acum nu ştiu dacă ea a fost violată, dacă a murit în alt fel, nimic nici de la medicii legişti. Nu a avut nici bani, să zici că obiectul crimei a fost tâlhărie sau mai ştiu eu ce“, mai spune Petrică Costache, muncitor necalificat.

Semne de întrebare

Şeful Serviciului Judiciar - Investigaţii Criminale de la acea vreme, comisarul Nicolae Ciobanu, îşi aduce aminte că a fost o mare neînţelegere între medicii legişti din Târgovişte şi cei Bucureşti pe tema încadrării faptei. „Se vorbea atunci de omor sau accident de circulaţie. La un moment dat, Institutul de Medicină Legală s-a pronunţat ca fiind vorba de un accident de circulaţie, însă existau anumite leziuni care nu erau compatibile cu un accident de circulaţie. Dosarul a fost pe la Serviciul Rutier, apoi a ajuns pe la IGPR. Victima avea multiple leziuni, printre care şi nişte fracturi la coloana cervicală. De la asta au ieşit discuţiile. S-au găsit nişte urme de frânare şi o materie roşiatică. S-au luat probe, s-a trimis la laborator, dar a reieşit faptul că este vorba de zarzavat cum se face la ţară, un fel de conservă care se face pentru iarnă“, îşi aduce aminte comisarul.

image

S-au prelevat atunci probe şi analize şi din casa victimei, pentru că a existat suspiciunea că ar fi putut fi omorâtă de soţul ei şi cărată în câmp. „Acea ruptură cervicală se putea crea şi ca urmare a faptului că cineva, după ce, să spunem că a lovit-o cu maşina, o bagă în portbagaj, o înghesuie să încapă şi o duce undeva să o pitească. Era foarte probabil ca cineva să o fi cărat dintr-un loc în altul, pentru că lângă lanul de porumb era o mirişte şi acolo s-a găsit o adâncitură, ca şi cum cineva a ţinut o persoană în cârcă, i-a dat drumul de sus şi, lovindu-se cu capul, a creat acea adâncitură cu craniul. Erau şi urme clare de târâre până în porumb. Ori a dat cineva cu maşina peste ea, ori cineva a omorât-o, cert este că evenimentul nu s-a întâmplat în locul în care a fost găsită“, crede fostul şef Serviciului Judiciar - Investigaţii Criminale.

Anhetatorii au făcut verificări şi în localităţile învecinate, Costeştii din Vale şi Titu, pentru găsirea de indicii care i-ar fi ajutat la caz, dar degeaba. „Dacă vorbim de omor, cel mai probabil a fost lovită cu un corp contondent. Totuşi erau nişte lovituri, leziuni, care nu puteau fi explicate“, mai spune Ciobanu Nicolare. La această dată, în evidenţele IPJ Dâmboviţa figurează 9.280 de dosare penale cu autor necunoscut.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite