Ministrul Lucia Varga s-a întâlnit cu primarii din judeţul Dâmboviţa pe tema Codului silvic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucia Varga a adăugat că furtul de lemn a făcut pagube de 5 miliarde de euro începând din 1990 până în 2011
Lucia Varga a adăugat că furtul de lemn a făcut pagube de 5 miliarde de euro începând din 1990 până în 2011

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, s-a întâlnit, vineri, la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa cu primarii din judeţ pentru a discuta pe marginea Codului silvic şi a pagubelor create de calamităţi în Dâmboviţa.

''Am făcut o iniţiativă de modificare a Codului silvic, s-a pus în dezbatere din luna martie şi până în iunie mai primim propuneri şi observaţii. Propunem măsuri pentru o gestionare mai bună a pădurii, măsuri pentru creşterea suprafeţei de păduri în România şi vrem înăsprirea pedepselor pentru cei care taie copaci ilegal'', a declarat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.  

Lucia Varga a mai spus că a venit în Dâmboviţa cu două obiective. 

"În primul rând, obiectivul de a comunica administraţiilor locale, părţilor implicate, politicile pe care le avem la minister în domeniul silviculturii, apelor şi pisciculturii şi am detaliat modificările la Codul Silvic pe care le propunem, iar al doilea obiectiv este acela de a mă asigura că viziunile pe care le avem şi soluţiile pe care le-am identificat răspund cerinţelor autorităţilor locale şi cetăţenilor. Am avut un dialog foarte bun, concret şi am identificat împreună soluţii la problemele ridicate de către primari. În prima parte a întâlnirii, am prezentat modificările la Codul Silvic pe care le aducem pornind de la premisa că, în România, din păcate, în ultimii ani, s-a defrişat, s-a tăiat ilegal, 80 de milioane de metri cubi de lemn, din 1990 până în 2011, pagubele estimate din cauza tăierilor ilegale se ridică la 5 miliarde de euro. În timp ce unii s-au îmbogăţit din furtul de lemn, alţii s-au îmbolnăvit, aerul fiind din ce în ce mai poluat, şi-au pierdut bunurile şi vieţile chiar din cauza inundaţiilor, şi, de cele mai multe ori, din păcate, prin politicile publice promovate, s-a umblat la efect şi mai puţin la cauză", a mai spus aceasta.

Lucia Varga a adăugat că furtul de lemn a făcut pagube de 5 miliarde de euro începând din 1990 până în 2011. 

Autorităţile judeţene au întocmit şi înmânat ministrului Lucia Varga o situaţie a investiţiilor ce necesită finanţare, investiţii necesare în urma inundaţiilor sau alunecărilor de teren din judeţ. Trei dintre aceste investiţii, despre care s-a vorbit la întâlnirea cu primarii, sunt apărare mal Ialomiţa, lucrări la barajul de la Bilciureşti, care sunt în proporţie de 80% executate, precum şi lărgirea unui drum forestier în zona Bolboci. 

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a susţinut o conferinţă de presă, la finalul întâlnirii avute cu primarii din Dâmboviţa şi a mers apoi în zona unui parc din Târgovişte, în apropierea râului Ialomiţa, unde este necesară o investiţie de consolidare mal.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite