Lider sindical: „Lipsesc banii necesari activităţii de repornire la Mechel. Cel puţin 4-5 milioane de euro minim”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sfârşitul lunii februarie, Mechel a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari
La sfârşitul lunii februarie, Mechel a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari

Muncitorii de la Mechel nu vor reveni la lucru pe 10 martie. Cel puţin aşa cred liderii de sindicat, care spun că noii patroni de la Nikarom nu au banii cu care să cumpere încă 10.000 de tone de fier vechi pentru a putea porni motoarele în condiţii optime.

„Activitatea în combinat mai mult ca sigur nu se va porni în următoarele 10-12 zile. Ne lipseşte fierul vechi cu desăvârşire. Nu s-a adus absolut deloc din exterior. Lipsesc banii necesari activităţii de pornire, undeva la 4-5 milioane de euro minim. Atâta ne mai trebuie pentru a porni activitatea, bani pe care noi nu-i avem. Mai mult, suntem în data de 5 martie, salariaţii nu şi-au primit salariile aferente lunii februarie. Astăzi de-abia vor primi salariile câteva secţii, restul când se va face rost de bani. Situaţia nu este deloc roză şi îmbucurătoare sau optimistă cum şi-au exprimat dumnealor intenţia”, a declarat Gabriel Banu, liderul sindicaliştilor de la Mechel Târgovişte.

În momentul de faţă, în combinat sunt prezenţi aproape 500 de salariaţi care au fost chemaţi de acasă pentru a pregăti utilajele. Restul, peste 1500 sunt acasă în şomaj tehnic, cu 85% din salariu.

„Niciodată se mai redresează situaţia niciodată. Nu are cum. Eu am lucrat aici  30 de ani şi m-au dat afară. Acum sunt pe drumuri. Sunt multe, multe variante, dar crdeţi-mă că nu ştim dacă vom începe luna aceasta lucrul. Depinde de OE2 acum, dacă este fier vechi”, ne-a spus Alina Mândrilă, muncitor.

„Toţi aşteptăm ceva, dar nu se ştie nimic. Nu au materie primă, nu e fier vechi. Dacă erau realişti şi plăteau salariile la timp, dacă plăteau toate drepturile salariale, taxe, impozite la stat, nu se ajungea, cred eu, în faza critică în care s-a ajuns acum”, este de părere Ion Plugaru, muncitor.

Autorităţile sunt convinse de altceva

„Pentru judeţul Dâmboviţa, ce înseamnă Mechel este de o importanţă covârşitoare, din punct de vedere a locurilor de muncă, din punctul de vedere al stabilităţii financiare a judeţului. După şedinţa de dialog social de acum trei sptămâni, am încercat şi am invitat de nenumărate ori conducerea Mechel la discuţii şi aşa cum se obişnuieşte, dacă muntele nu vine la Mahomed, s-a dus Mahomed la munte. Ne-am hotărât şi amândoi am mers la Mechel, în aşa fel încât să  cunoaştem şi noua conducere, să vedem ce gânduri are. Discuţia a fost cam de vreo două ore până când ne-am lămurit ce vrem noi, ce pot şi ei să facă şi vreau să vă spun că în concluzie: după data de 10 martie avem promisiuni ferme că va da drumul al producţie cu un laminor şi că se vor duce 75% din personal, adică cu vreo 350 mai puţini”, a declarat luni, prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda.

În acest moment, o firmă din Bucureşti se ocupă de insolvenţa Mechel, care a fost aprobată de Tribunalul Dâmboviţa.

„Din discuţiile pe care le-au avut cu reprezentantul Nikarom, ei au deschis procedura generală a insolvenţei, procedură care poate avea două aspecte: dacă există soluţii de redresare atunci se  întocmeşte un plan de reoranizare a societăţii, dacă nu se găseşte o soluţie, societatea intră în faliment direct. La momentul ăsta, administrator judidicar numit prin sentinţa Tribunalului Dâmboviţa este „Reconversii Active”, din Bucureşti, care este condusă de Alin Stănescu”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele Cj Dâmboviţa. 

La sfârşitul lunii februarie, Mechel a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari, 230 de lei, companiei româneşti Nikarom SRL, care a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte a avut în 1990 peste 10.000 de salariaţi, iar în anul 2000 mai erau 5.700 de angajati, în prezent fiind aproximativ 2.000 de angajaţi.

Combinatul a fost preluat în 2002 de firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite