Legătura dintre stres şi încărunţirea prematură. Cât contează latura genetică în apariţia firelor albe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii britanici au găsit gena resposabilă de încărunţirea părului. Aceasta se numeşte IRF4 şi „se activează“, protrivit specialiştilor, atunci când stresul cu care este bombardat organismul este la cote alarmante. Pe de altă parte, s-a dovedit şi faptul că perii albi au legătură şi cu moştenirea noastră genetică.


“Încărunţirea are şi o predispoziţie genetică şi se poate manifesta la vârste destul de tinere de 18, 19 ani, dar poate să fie legată şi de stres. În ultimul timp s-a dovedit că stresul acesta prelungit ne scoate fire albe. Se pare că la stres creşte producţia de neurotransmiţători, care au efect asupra unei substanţe numite peroxid de hidrogen, cu care noi, femeile, ne mai decolorăm părul”, a spus Doina Stănişor, medic primar dermato venerolog la Spitalul Judeţean Târgovişte.

Din cauza stresului, potrivit specialiştilor, creşte în exces peroxidu de hidroxid la nivelul foliculului pilos şi din cauza asta secreţia de melanină de la nivelul celulelor melanocitare care se găsesc în foliculul pilos - cele care dau culoarea părului - poate să scadă. 

“De asemenea, se pare că la persoanele stresate, care nu dorm suficient de mult, la fel, melanina este secretată în cantitate mai mică decât la persoanele care nu sunt supuse la stres. Şi femeile, şi bărbaţii, pot fi afectaţi în egală măsură de încărunţirea prematură”, adaugă dr. Stănişor.

Nu există tratament pentru încărunţire

“Nu există tratamente. Pe internet am văzut că mai există, dar din ce ştiu eu din practică, nu au efect. În al doilea rând, nu intră în practica noastră medicală să tratăm aşa ceva. Ţine mai mult de domeniul cosmeticii”, mai precizează Doina Stănişor, medic primar dermato venerolog la Spitalul Judeţean Târgovişte.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite