Istorie îngropată. 25 de cimitire medievale, descoperite sub tălpile trecătorilor într-un oraş românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Târgovişte, potrivit arheologilor, există 25 de cimitire medievale, care aduc, în urma cercetărilor amănunţite realizate de arheologi, o contribuţie importantă patrimoniului Curţii Domneşti.

„Oraşul a fost un mare peisaj ecleziastic. Analiza distribuţiei acestor biserici în spaţiul urban este, în fapt, o radiografie a topografiei puterii în evul mediu românesc. Făcând o trecere sumară în revistă a descoperirilor arheologice realizate de-a lungul timpului în aceste spaţii specialiştii au tras concluzia că în Târgovişte odihnesc numeroase generaţii de dregători ai curţii domneşti”, spune Florin Petrică, istori şi arheolog la Curtea Domnească.

Specialiştii spun că cimitirele medievale conţin mai multă istorie decât ne putem închipui. Aceasta este si situaţia celor peste 25 de cimitire medievale din Târgovişte.

Cercetarea arheologică a unui cimitir medieval târgoviştean presupune o cursă aproape nesfârşită într-o enciclopedie genealogică. 

Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească", prin cercetările arheologice preventive sau sistematice, reuşeşte an de an să-şi sporească atât patrimoniul cultural imobil cât şi numărul studiilor şi comunicărilor ştiinţifice.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Recent, săpăturile au scos la iveală câteva piese de inventar dintr-un mormânt aparţinând cimitirului bisericii Sf. Vineri, aflată în incinta Curţii Domneşti. 

Mormântul "Doamnei cu dragon", poziţonat lângă zidul de sud al bisericii, lângă absida altarului, a aparţinut unei persoane de sex feminin, pe numele de Parascheva. 

Inventarul mormântului său, foarte bogat, vorbeşte de la sine despre statutul acesteia în societatea târgovişteană de sec. XVII. 

„Înmormântarea acestei Parascheva lângă altarul bisericii ce poartă hramul Sf. Paraschva mai naşte prilejul şi altor comentarii. Când sezonul săpăturilor arheologice se va încheia, sperăm ca autorii descoperirilor să ne ofere şi un catalog valoros ca şi studiul publicat”, mai spune Florin Petrică.

Imagine indisponibilă

720 de ani de atestare documentară pentru Târgovişte

În 2020, se împlinesc 720 de ani de existenţă creştină atestată documentar a oraşului Târgovişte, potrivit istoricului George Coandă, care precizează că vechimea este menţionată într-o cronică inserată în „memorialul de călătorie” care poate fi găsită în „Mănăstirea din Târgovişte a Sfântului Francisc cel însemnat cu sfintele semne”. 

Documentul este redactat în limba latină, „Protocolli Privincial Bulgariae et Valahiai” (secolul XVIII) şi din care aflăm că „Târgoviştea a fost clădită de principele Radu Negru cam pe la anul 1300”. 

„Este cunoscut faptul că mai avem o atestare documentară, tot dintr-un „memorial de călătorie”, al cavalerului cruciat bavarez Johann Schiltberger care, în drum spre Nicopole, unde în 1396 va fi avut loc o bătălie câştigată de sultanul Baiazid Ildîrîm, ne spune acesta că a trecut prin cele două capitale ale ţării Româneşti, Curtea de Argeş şi Târgovişte. Să fiu explicit, cavalerul cruciat pomeneşte postura de capitală a Târgoviştei, deci oraşul exista. Aşadar, documentul care atestă existenţa ca oraş a Târgoviştei încă de acum 720 de ani îl avem la îndemână, şi ne relevă un fapt esenţial: cetatea a apărut în peisajul urban al spaţiului românesc medieval în credinţă creştină atâta vreme cât menţionarea ei legată de existenţa aici a unui convent (mănăstire) franciscană în apropierea unor lăcaşuri de cult mai vechi, din perioada paleocreştină apostolică”, a spus Goerge Coandă, într-un articol publica în jurnaldedambovita.ro

   

PE ACEEAŞI TEMĂ:

 

Descoperire arheologică de senzaţie pe şantierul paleolitic de la Poiana Cireşului din Piatra Neamţ, şantier care aparţinea Curţii Domneşti de la Târgovişte

 

FOTO VIDEO Descoperire de senzaţie la baza Turnului Chindiei, din Târgovişte, în urma unor săpături arheologice

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite