„Frumosul de Voineşti“, un soi de măr românesc pe cale de dispariţie. E înlocuit de soiuri din Ungaria sau Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei au spus adio de ani de zile celebrului soi de mere „Frumos de Voineşti“. În cel mai mare bazin pomicol din ţară abia dacă mai găsim câţiva meri bătrâni care mai produc „Frumosul de Voineşti“. Pomicultorii preferă soiurile din străinătate, pentru plantaţii intensive, mult mai eficiente decât plantaţiile clasice.

În cadrul staţiunii experimentale pomicole, înfiinţată în 1950 şi care are 120 de hectare de livezi, s-au realizat celebrele soiuri de meri „Frumosul de Voineşti“ şi „Deliciosul de Voineşti“, soiurile de peri „Republica“ şi „Aniversarea“, precum şi soiul de prune „Tutun dulce“. Celebrul „Frumos de Voineşti“ are peste 50 de ani de existenţă, însă este pe cale de dispariţie.

„Frumosul de Voineşti e un soi deosbit, cu calităţi gustative. Când se făcea cercetare, prin obţinerea de soiuri noi se încerca rezolvarea unor probleme de la alte soiuri. Frumosul de Voineşti a fost creat pentru a înlocui «Parmenul Auriu», care nu creştea uniform. Pepinierele nu s-au mai înmulţit. În ultimii 20 de ani nu a mai înmulţit nimeni «Frumosul de Voineşti», un măr gustos, dar extrem de pretenţios“, a spus Eugen Marin, consilier superior la Direcţia de Agricultură Dâmboviţa.
 

image

MÂNCĂM MERE DIN STRĂINĂTATE

Agricultorii se axează acum pe soiurile „Golden“, „Ionatan“, „Starkinson“ sau „Mutsu“, iar plantele sunt aduse din Polonia, Ungaria, Italia sau Olanda.

image

„Frumosul există şi acum, dar foarte rar. Eu nu mai am aşa, ceva pentru că i-am scos. I-am înlocuit cu «Idared» şi «Florina». Principalul defect era sensibilitatea la rapăn. Nu era rentabil. Este foarte greu de întreţinut, iar substanţele de combatere nu mai sunt atât de bune ca înainte. Acum sunt şi mai mulţi dăunători“, spune Florin, pomicultor (foto dreapta).

Pe de altă parte, în pieţele din Bucureşti sunt vânzători care vând mere cu etichetă pe care scrie „Frumosul de Voineşti“ doar pentru a avea mai mare success – de cele mai multe ori, este vorba de un alt soi de măr.
 


Staţiunea pomicolă de la Voineşti are o colecţie de peste 700 de soiuri de măr, fiind cea mai importantă bază genetică din ţară pentru soiuri pomicole. Staţiunea pa obţinut în 2013 titlul de proprietate pe o suprafaţă de 91 de hectare. La înfiinţare a avut 580 de hectare, dar o mare parte de teren a fost retrocedat. 

CITEŞTE ŞI:

Frumosul de Voineşti a devenit tricolor. Nimeni nu ştie cum s-a întâmplat aşa ceva

FOTO Frumosul de Voineşti ar putea deveni al 5-lea produs certificat european din România

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite