FOTO VIDEO O vizită în atelierul de globuri al lui Moş Crăciun: care sunt cele mai căutate ornamente de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta se poartă peisajul şi desenele animate cu diferite personaje celebre din desene animate.FOTO George Enache
Anul acesta se poartă peisajul şi desenele animate cu diferite personaje celebre din desene animate.FOTO George Enache

În fiecare an, înainte de sărbători, copii din toată ţara sunt primiţi câteva ore în vizită într-un atelier de globuri din Pucioasa.

Atelierul lui Moş Crăciun din Pucioasa (judeţul Dâmboviţa) vibrează în aceste zile. În micul atelier de globuri de iarnă pictate manual, zeci de copii din judeţele limitrofe lucrează câteva ore cot la cot cu angajaţii obiectele preţioase, care vor ajunge fie în brăduţii lor sau în bibliotecile personale, fie în străinătate.

„Noi am început să primim copiii încă din octombrie, pentru că sunt şcoli din Buzău, Bucureşti, Ploieşti sau Piteşti care au activitate în programul «Şcoala Altfel» şi ei şi-au programat de câteva zile aceste ateliere. Din noiembrie am primit copii zi de zi, iar în decembrie avem chiar mai multe cluburi de copii din ţară“, spune Constantin Casandroiu, administratorul atelierului de globuri.

Atelierul lui Moş Crăciun

Ajutoarele lui Moş Crăciun

Dacă tot nu avem zăpadă în luna în care prichindeii îl aşteaptă nerăbdător pe Moş Crăciun, copii din toată ţara au plecat la drum către oraşul Pucioasa, din judeţul Dâmboviţa, devenind pentru o zi ajutoarele lui Moş Crăciun. Copiii au pictat cu mâna lor peisaje de iarnă pe globuri. Elevii de clasa a II-a spun, emoţionaţi, că este pentru prima dată când poposesc într-un atelier de globuri şi că au lucrat cu simţ de răspundere, ştiind că Moş Crăciun îi veghează în permanenţă luna aceasta.

„Eu am desenat un peisaj de iarnă, în care apare şi un om de zăpadă. O să îmi scriu şi numele pe globuleţul meu“, spune Mihai. Totul se desfăşoară sunt atenta supraveghere a specialiştilor. Copiii primesc informaţii preţioase despre cum trebuie să amestece culorile şi cum să obţină cele mai frumoase efecte pe globul de sticlă.

„Am desenat un om de zăpadă cu un brad, dar vreau să fac şi nişte stele. Nu am mai pictat, până acum, un globuleţ. Îmi place foarte mult aici în atelier şi nu mi se pare grea munca aceasta. O să pun în bradul meu acest globuleţ“, spune şi Daria, o fetiţă de 7 ani.

Cadrele didactice motivează că aceste activităţi le stimulează creativitatea celor mici şi îi atrag să înveţe lucruri noi, să îşi dezvolte noi abilităţi. „Am venit de departe cu copiii, dar ne-am gândit că în acest fel le dezvoltăm creativitatea şi imaginaţia. E important să lucreze cu mânuţele lor aceste globuleţe. Constat că sunt foarte talentaţi şi, dacă îi lăsăm să lucreze singuri, să nu le dăm noi modele, văd că ies din mâinile lor lucruri foarte frumoase. Merită un calificativ de «foarte bine» la «Abilităţi practice». Copiii se simt în largul lor. Le place mai mult o astfel de activitate decât să îi ţinem în bănci“, explică Zinca Olteanu, profesor învăţământ primar, la Şcoala „Ion Ionescu“, din comuna prahoveană Valea Călugărească.

Atelierul lui Moş Crăciun

Cel mai important lucru este că această activitate le distrage atenţia de la tehnologia modern, care i-a acaparat în ultimii ani, mai spune dascălul. „Generaţiile de acum dacă nu primesc ceva să lucreze se plictisesc foarte repede, se concentrează mai greu, probabil din cauza tehnologiei care a intrat brusc în viaţa lor. Dacă un copil în vaţă să scrie mai întâi la calculator, greu îl mai faci să scrie de mână“, crede cadrul didactic. Pe lângă muncă, cei mici s-au şi distrat. Prichindeii au cântat cântece de iarnă, aducând magia sărbătorilor mai aproape de părinţii care au tras cu coada ochiului în atelier.

Felicitări de sticlă

Atelierul din Pucioasa a primit în această perioadă cereri multe de mesaje şi dedicaţii pictate direct pe globurile de iarnă. „De câţiva ani, globuleţe din sticlă, pictate, sunt din ce în ce mai căutate. Anul acesta înregistrăm un record, pentru că mai toţi îşi doresc măcar un glob de sticlă, care să mai fie şi personalizat. Am primit chiar texte pe e-mail pentru copiii, cu nume, cu dedicaţii, cu mesaje, pe care le-am pregătit înainte să sosească ei în atelierul nostru. La noi apelează şi instituţiile publice, dar şi hotelurile şi firmele care doresc să ofere un cadou de sfârşit de an angajaţilor. Avem multe comenzi din ţară“, adaugă Constantin Casandroiu.

Anul acesta în materie de desene pe globuri se poartă peisajul, în mod deosebit, şi desenele animate cu diferite personaje celebre. Nuanţele de albastru domină globurile, fiind în trend anul acesta la capitolul ornamente de iarnă, combinate cu sclipiciul argintiu şi auriu.

Au crescut comenzile

Micul atelier din Pucioasa ţine pasul cu moda în domeni şi „are grijă“ inclusiv de marile lanţuri de magazine, care comandă pe globuri, decoraţiuni de iarnă, suporturi de lumânări, sticle de şampanie personalizate cu decoraţiuni de iarnă sau dedicaţii. În anii anteriori şi străinii au stat la coadă să cumpere marfă „made in“ Puciosa inclusiv firme de peste graniţă, din ţări cum ar fi Norvegia sau Elveţia. Preţurile pornesc de la 5  lei pentru un glob de Crăciun simplu şi ajung până la 30 de lei pentru o sticlă de şampanie decorată sau pentru un suport de lumânare sofisticat.

Atelierul numără în total şase angajaţi, care lucrează în această perioadă de dimineaţa până seara pentru a face faţă comenzilor din ţară şi străinătate, care au crescut cu 15% faţă de anul trecut. „Încercăm să satisfacem toate nevoile pentru că doar aşa vom rezista pe piaţă, prin creativitate şi seriozitate“, mai spune administratorul atelierului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite