FOTO Trufandale de februarie, cocoloşite în solarii la 22 de grade Celsius. Cum trag agricultorii din greu să ţină piept gerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii din localitatea dâmboviţeană Băleni reuşesc cu greu să facă faţă frigului de afară. Cei mai cu dare de mână au investit mii de lei în sisteme de încălzire care asigură temperaturi cuprinse între 15 şi 28 de grade în solarii.

În această perioadă agricultorii din zona legumicolă Băleni, judeţul Dâmboviţa, renumită în toată ţara, muncesc la pregătirea răsadurilor, pentru ca la jumătatea lui februarie să poată vinde pe piaţa trufandalele mult dorite de orăşeni.

În solarii, în această perioadă, se duce o muncă migăloasă, cea de pregătire a răsadurilor din care în cel mult o lună vor răsări trufandalele: ceapa, usturoi, salată verde, varză roşie, ardei etc. 

Agricultorii din zona legumicolă Băleni au investit bani mulţi în centrale electrice sau pe lemne pentru sere, care merg fără oprire. Răsadurile abia plantate trebuie ţinute cel puţin 2 zile la temperaturi de 22-24 de grade, la întuneric, iar apoi sunt scoase la lumină pentru fotosinteză.

"Încălzesc solarul tot timpul, şi ziua şi noaptea. E al doilea an de când îmi încălzesc solarul. Centrala am avut-o eu în casă. Toată investiţia a costat puţin peste 10.000 de lei. În rest, muncim mult. Petrecem şi toată ziua uneori. Încălzirea în solar este singura soluţie ca legumele să reziste în solar, pentru că e frig. Noaptea ne mai trezim să băgăm lemne, dacă afară e foarte frig. Trufandale vom avea peste o lună la piaţa", ne-a spus Dumitru Zamfir, agricultor.

Agricultorii din Băleni reuşesc cu greu să facă faţă frigului de afară. Cei care au încălzire pe lemne trebuie să se trezească noaptea pentru a băga lemne pe foc. 

Cei care nu îşi permit o investiţie de cel puţin 5-6.000 de lei într-o astfel de centrală au nevoi de solarii mari care se răcesc greu, pentru că altfel, legumele nu rezistă. 

Oamenii se plâng că statul îi ajută prea puţin să reziste pe piaţă, în detrimentul străinilor care o duc bine la noi în ţară.

"Sprijin de la stat nu primim. Aşteptăm şi noi fonduri pentru dezvoltare. Ne gândim chiar şi la fonduri europene pentru cele 3.000 de mp de soalarii pe care le avem. Ne ţine pe loc birocraţia asta, e o pacoste. E căldură mare în Parlament şi statul stă degeaba", a mai spus Dumitru Zamfir.

image

Nu toţi agricultorii din Băleni şi-au permis astfel de investiţii. Unii şi-au improvizat sobe pentru a încălzi solariile sau folosesc reşouri şi butelii, în ciuda riscurilor la care se expun. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite