FOTO O tânără din Dâmboviţa şi-a transformat pasiunea pentru iepuri într-un business profitabil. Creştea iepuri în apartament, pe balcon
0Andreea Diana Matei, o tânără de 25 de ani din Dâmboviţa, a accesat fonduri de la Uniunea Europneană şi a pornit un business care îmbină perfect utilul cu plăcutul: creşte şi comercializează pe internet ierpuri, animalele ei preferate. Iar încasările din mica ei afacere îi permit să se întreţină singură, fără sprijinul familiei.
Mica fermă de pe balcon
Pasiunea pentru iepuri a avut-o încă de mică, când îi creştea pe balconul apartamentului unde locuia împreună cu familia sa. Pe atunci, nu-şi imagina că dragostea pentru aceste animale se va transforma într-o afacere. Între timp, s-a mutat la ţară, în satul Săteni din comuna Aninoasa (judeţul Dâmboviţa), şi abia atunci ideea unei afaceri a început să se contureze. Dar pentru că posibilităţile familiei erau reduse, Andreea s-a gândit să acceseze fonduri europene pentru a-şi transforma pasiunea în business.
„În urmă cu cinci ani am început să mă interesez de fonduri europene pentru astfel de animale. Nu am reuşit atunci pentru că punctajul era unul foarte mic şi se puteau obţine finanţări doar dacă aveam 2.000 de iepuri. Pentru spaţiul pe care noi îl aveam era foarte mult. Între timp, punctajul s-a mărit şi am reuşit să obţin fonduri. Nu a fost nici greu, dar nici uşor. Cu ambţie poţi să obţii orice“, explică tânăra.
Fonduri de la UE pentru extindere
Andreea Matei a depus în 2012 proiectul pentru atragerea de fonduri europene pe măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri“ – Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Valoarea totală a proiectului se ridică la 16.000 de euro, iar stadiul de realizare al acestuia este de 70%.
Chiar dacă accesarea fondurilor europene a fost un proces elaborios, Andreea nu s-a dat bătută. Cu foarte multă energie şi entuziasm, tânăra spune că desele drumuri până la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) nu erau pentru ea o corvoadă, ci mai degrabă „o joacă de-a iepurii“.
Primii bani de la Uniunea Europeană au venit după şase luni de la depunerea dosarului. „Prima tranşă am luat-o, iar pentru a doua urmează să depunem cererea în curând. Trebuie să cumpărăm un teren, să mărim spaţiul. Probleme la accesarea fondurilor europene nu am întâmpinat. Este normal, de fiecare dată se mai găseşte câte ceva de făcut, dar toată lumea m-a ajutat pe unde m-am dus, mi s-au dat informaţiile necesare “, explică Andreea.
Peste 400 de exemplare
În prezent, ferma tinerei numără 420 de iepuri, însă efectivul variază în funcţie de comenzi şi de reproducţie. Andreea creşte iepuri din rasele californian, berbec german, neozeenlandez, fluture german, olandezi, marele alb, dar are şi câţiva pitici. „Cei mai mulţi sunt californieni, pentru că sunt de mărime medie, iar la tăiere rămâne mai multă carne. Aşa am decis să cresc mai multe exemplare din această rasă. Poate se vor da subvenţii şi la iepuri, cum se dau la oi, la capre, la vaci“, spune tânăra.
Cei mai mulţi iepuri sunt vânduţi pe internet, în viu. Cei interesaţi caută iepurii pe internet, îi văd, apoi merg la fermă şi îi cumpără. Chiar dacă multe afaceri sunt afectate încă de criză, tânăra crescătoarea de iepuri spune răspicat că businessul ei este unul rentabil. „Este rentabilă activitatea. Noi ne descurcăm puţin mai greu pentru că suntem nevoiţi să cumpărăm absolut totul. Nu plantăm nimic şi ei mănâncă fân, porumb, grâu. Sunt foarte multe cheltuieli. În cazul în care o să plantăm noi toate cele, profitul va fi mai mare“, a spus tânăra, care a refuzat însă să dezvăluie profitul afacerii.
Iepurele Californian
Numele rasei provine de la denumirea statului unde a fost creată, în California.
La baza producerii acestei rase a stat ideia obţinerii unui iepure de mare valoare comercială, rustic, precoce şi cu producţie mare de carne. În vederea realizării acestui obiectiv, încă din anul 1923 au început încrucişările experimentale între două rase mici: Himalaia şi Chinchilla mic.
Preţul unui iepure, de la 25 de lei
Preţul iepurilor variază de la 25 de lei, pentru un mascul de o lună şi jumătate, 40 de lei femela, la aceeaşi vârstă, dar poate ajunge şi la 200 lei un exemplar, în funcţie de rasă şi vârstă. „Pe internet am vândut cel mai mult. Oamenii vin şi la noi acasă şi cumpără. Este greu deocamdată cu desfacerea, pentru că încă nu există un abator pentru iepuri. Am înţeles că se va deschide unul în ţară, dar preţul lor este foarte mic şi nu este rentabil pentru noi“, a spus Andreea, care este ajutată în afacere de ambii părinţi.