FOTO Cum s-a văzut ploaia de stele la apogeu. Noaptea trecută au putut fi observaţi până la cinci meteori pe minut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perseidele se află între constelaţiile Perseus şi Cassiopeia, în partea de nord-est a cerului. FOTO Valentin Grigore, preşedinte SARM
Perseidele se află între constelaţiile Perseus şi Cassiopeia, în partea de nord-est a cerului. FOTO Valentin Grigore, preşedinte SARM

Peste 200 de meteori au putut fi observaţi pe cerul României, noaptea trecută, în punctul de maximă activitate a curentului de meteori Perseide. "Ploaia de stele" aşa cum mai este numită în popor, a adunat zeci de tineri la poalele Muntelui Leaota, în Dâmboviţa, care au prins în obiectiv fiecare meteor.

Astronomic, luna august este cunoscută pentru apariţia (anuală) a roiului Perseide, care îşi va atinge maximul de vizibilitate, în România, în noaptea de 12-13 august. Acestea pot fi observate şi cu o zi înainte şi după, vineri, respectiv duminică, din zone ferite de poluarea luminoasă. Grupul organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) s-a stabilit la o pensiune din Runcu, acolo unde au făcut observaţii toată noaptea.

Societatea Astronomică Română de Meteori a organizat, în perioada 11-13 august la Runcu Stone, jud. Dâmboviţa, "Tabăra Perseide 2017", ediţia a 25-a, cu ocazia observării maximului de activitate a curentului de meteori Perseide. La eveniment au participat 45 de persoane. Cei prezenţi au putut lua parte la un curs de meteori, iar apoi a fost observată activitatea curentului de meteori Perseide.

perseide 2017

"În noaptea de 12/13 august a avut loc maximum de activitate. În prima parte a nopţii Luna a lipsit de pe cer, claritatea cerului a fost foarte bună iar activitatea meteorilor una ridicată, fiind văzuţi peste 100 de meteori în mai puţin de 2 ore. După miezul nopţii, odată cu ridicarea Lunii pe cer, lumina acesteia a făcut ca cerul să devină mai luminos şi astfel nu s-au mai putut vedea meteorii mai slab strălucitori. Totuşi, activitatea Perseidelor s-a menţinut la un nivel foarte bun, până spre dimineaţă fiind văzut peste 200 de meteori. Au fost observaţi uneori şi 4-5 meteori pe minut", a precizat Valentin Grigore, preşedintele SARM.

Perseidele se află între constelaţiile Perseus şi Cassiopeia, în partea de nord-est a cerului. 

"Au apărut foarte mulţi meteori strălucitori, printre care şi câţiva bolizi. Cel mai puternic a fost un bolid de -5 (mai strălucitor decât planetă Venus - Luceafărul de dimineaţă) care a lăsat şi o urmă luminoasă vizibilă câteva zeci de secunde pe cer. Chiar dacă zorii au început să apară, activitatea meteorilor a continuat să fie bună până când toate stelele au dispărut de pe cer", a mai spus Valentin Grigore.

perseide 2017
perseide 2017

Curentul de meteori Perseide generează în fiecare an în preajma datei de 12 august o frumoasă „ploaie de stele căzătoare”. 

Cerul este brăzdat de lumina meteorilor ce par a radia din constelaţia Perseu. Meteorii se observă cu ochiul liber din zone situate departe de poluarea luminoasă a oraşelor. Anul acesta curentul de meteori Perseide va atinge maximum de activitate în noaptea de 12 spre 13 august.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite