FOTO Ploile fac prăpăd în Lunguleţu. Cartofii timpurii putrezesc pe câmp, iar ţăranii spun că au ajuns la faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţăranii au recoltat sub 10 tone de cartofi la hectar, de patru ori mai puţin decât media normală
Ţăranii au recoltat sub 10 tone de cartofi la hectar, de patru ori mai puţin decât media normală

În bazinul legumicol Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, culturile de cartofi au fost distruse în proporţie de 30%, până la 70% din cauza cantităţilor excesive de precipitaţii. Practic, spun ţăranii, cartofii au putrezit în pământ.

Eu, din fericire am un soi mai târziu şi mai rezistent, adus din Olanda. Se numeşte Carrera. Unde au fost cartofii timpurii este pericol. Din cauza ploilor s-au distrus peste 60% din suprafeţe. Nici n-o să scoatem investiţiile. Cartoful a ajuns la preţuri cuprinse între 35 şi 45 de bani. La un hectar am investit aproape 10.000 de lei. Ca să ieşim bine ar fi trebuit ca un kilogram de cartofi să se poată vinde cu cel puţin 60 de bani“, ne-a spus Marin Bârlea, un tânăr agricultor din Lunguleţu.

Şase tone în loc de 40 la hectar

În loc de 40 de tone, cât ar fi fost normal să se recolteze de pe un hectar, oamenii abia dacă au mai adunat şase tone de cartofi.

„De pe un hectar am scos doar şase tone. Ar fi fost normal să scot cel puţin 40 de tone. S-au stricat dincauza ploilor. Noi am făcut stropiri, am avut grijă de ei şi degeba. Cartofii mai mari, cel puţin, s-au stricat toţi. N-o să am bani nici să plătesc oamenii”, spune Ion Pătraşcu.

Dacă în luna mai cei mai mulţi dintre cultivatori se aşteptau la o producţie-record, după aproape două luni de precipaţii, mulţi abia dacă au mai scos o treime din cantitatea preconizată.

„În luna mai, producţia se anunţa foarte bună, dar lunile următoare, fiind deosebit de ploioase, anumite soiuri timpurii s-au stricat în pământ. Sunt terenuri unde oamenii au refuzat să mai recolteze tocmai pentru că nu au ce să mai culeagă. A fost o primăvară cu foarte multe ploi, cum n-am mai întâlnit, iar cartoful este sensibil la apă, la umezeală. Pe lângă dezastrul ăsta, cartoful nu o să aibă nici preţ bun. A fost şi 20 de bani kilogramul. Asta înseamnă faliment pentru ţăranii din Lunguleţu“, ne-a declarat Ion Vlad, primarul comunei Lunguleţu.

Sprijin pentru păstrarea culturilor

Cifrele dezastrului din agricultură îi îngrijorează şi pe reprezentanţii Direcţiei Agricole Dâmboviţa care caută ajutor pentru oamenii loviţi de natură. În total, peste 2.500 de hectare de teren cultivat cu cartofi sunt compromise. Oficialii spun că ţăranii  vor fi sprijiniţi pentru a putea menţine culturile şi în anii următori.

Asta este realitatea. A plouat foarte mult şi oamenii au cultivat nişte soiuri care sunt foarte sensibile la umiditate. Înafară de cantitate, şi calitatea cartofului pe care îl vor livra oamenii este alta. Suntem în situaţia să facem evaluările impuse  de cele întâmplate acolo. S-au creat nişte comisii la nivel de judeţ“, ne-a declarat Melucă Dragomir, directorul Direcţie Agricole Dâmboviţa.

Până când vor primi despăgubiri şi dacă în cel mai scurt timp nu  se vor  asocia, ţăranii de la Lunguletu vor fi nevoiţi să vândă cartofii  în pierdere, la fel ca şi anul acesta, când kilogramul  de cartofi costă în piaţa de gros între 25 şi 45 de bani, în condiţiile în care cheltuielile se ridică la peste 60 de bani.

Cartofii de import, la control

Ministerul Agriculturii va analiza calitatea cartofilor timpurii existenţi pe piaţă, proveniţi din import, promite ministrul de resort, Daniel Constantin. El precizează că a luat această decizie în urma informaţiilor apărute în presă, potrivit cărora unii cartofi mari, importaţi, ar fi toxici. Mass-media a semnalat existenţa pe piaţă a unor cartofi furajeri, mai mari de opt centimetri, foarte ieftini şi importaţi din Polonia şi care ar conţine nitriţi şi nitraţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite