FOTO Grupul de iniţiativă Chindia Jurasic Park, din nou pe cărările Bucegilor
0După o prelungită perioadă de sărbătoare petrecută în mijlocul familiilor, dorul de munte îi cheamă din nou pe montaniarzii dâmboviţeni aparţinând Grupului de iniţiativă Chindia Jurasic Park pe cărările Bucegilor, atât pentru a deschide noul sezon turistic, cât şi pentru a sărbători împreună începutul de an şi a anunţa proiectele ce vor a le face în acest an.
Peste patruzeci de dâmboviţeni - copii, tineri, adulţi - pasionaţi de munte şi-au dat întâlnire cu prieteni de-ai lor din Bucureşti, Ilfov sau Neamţ în zona Padina, pentru a se bucura de zăpada din munte, dar şi pentru a vedea starea potecilor şi a le deschide pentru publicul amator de drumeţii.
Plecarea a fost făcută de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică de la Fieni, iar traseul a fost parcurs în câteva etape. După o scurtă pauză de regrupare făcută la punctul de belvedere de pe muntele Orzea (vizavi de cariera Lespezi), urmează un popas mai lung la cabana Bolboci, ocazie cu care se face echiparea cu bocanci, parazăpezi, geacă de iarnă şi mănuşi şi se pleacă în “monom” (în şir indian) pe marcaj „cruce roşie” spre Şaua Lucăcilă.
De acolo, pe plai, se urcă spre cel mai reprezentativ punct de belvedere (panoramă) din Bucegi, punct aflat pe Podul cu Florile, aproape de vârful Zănoaga Mare (1788 m). Peisajul este magnific, se vede întreaga „potcoavă” a culmilor Bucegiului, se face tur de orizont pentru cei care au venit aici pentru prima dată.
"Chiar dacă este soare, un vânt uşor, rece, ne alungă de pe platou. Revenirea se face într-un ritm mai intens, iar senzaţia de foame generată de mişcare şi de aerul curat ne împinge spre cabanele Padina, Casa noastră sau Belvedere unde aveam rezervare de cazare. Se întâlnesc toate grupele, ne strângem aproape 60 de împătimiţi ai muntelui, rememorăm expediţiile din 2015. Răsăritul de soare de a doua zi ne dă speranţe că “socoteala de-acasă” se va împlini şi că obiectivul principal (atingerea vârfului Omu) este realizabil. Un nucleu de 26 de montaniarzi, bine echipaţi pentru traseu lung (8-10 ore), porneşte pe marcaj “cruce albastră”, pe varianta Peştera – Babele", transmit montaniarzii.
Urcarea pe Piciorul Babelor a fo relativ grea (potecă de iarnă nedeschisă, porţiuni cu “capcane”), iar dincolo de “Săritoare” iarna a încpeut să îşi arate colţii: ninsoare, ceaţă şi viscol.
"În condiţiile lipsei de şanse reale de a ajunge pe vîrful Omu pe viscol şi ceaţă, se ia decizia retragerii întregului grup în condiţii de siguranţă. Pentru compensare, un mic grup deschide poteca spre Cascada Doamnelor, o minunăţie a naturii mai ales în sezonul rece. Seara festivă este deschisă cu “Imnul Bucegilor”, se cântă tot repertoriul de cântece de munte, se oferă mici premii simbolice fiecărui participant, se rememorează, împreună cu prietenii de la Salvamont Dâmboviţa sau din vechiul B.T.T. Bucureşti, întâmplări din multele şi vechile întâlniri montane. Seara se încheie cu un foc de artificii (în aer liber !) lansat spre cerul uşor înnorat. Trezirea este matinală, pentru ultima zi ne-am propus mai multe trasee: fie deschiderea potecii spre Cascada Burlacului (un prim obiectiv aflat la ieşirea din Canionul Horoabei), fie atingerea culmii vestice, cu tur de orizont spre Ţara Bârsei din Şaua Strunga. Un grup de 24 de montaniarzi optează pentru varianta a doua, iar după aproximativ 90 de minute de urcuş mediu ajungem a 1904 m, în locul unde, până în anul 1918, era Vama Strunga, punct de trecere între Imperiul Austro-ungar şi România", transmit membrii Grupului de iniţiativă Chindia Jurasic Park.