FOTO Afaceri distruse de alunecările de teren de la Brăbuleţu. „Am pierdut mii de euro”
0Alunecările de teren de la Bărbuleţu îi lasă pe săteni fără sute de milioane investite în plantaţiile de meri şi pruni, după ce pământul le-a înghiţit peste 90% din livezi. O comisie Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa s-a deplasat la faţa locului pentru vedea craterele de câte 15 metri adâncime lăsate în urmă de alunecări.
Specialiştii au spus că nu au mai văzut aşa ceva şi că este nevoie de studii geologice cât mai repede pentru a vedea ce-i de făcut.
Printre cei afectaţi de alunecări este şi Daniel Gagiu. Avea două hectare de plantaţie, însă acum nu mai are ce alege. A investit numai puţin de 20.000 de lei, plus banii de la Uniunea Europeană, câte 1.500 de euro în fiecare an.
"Aveam două hectare de livadă. Am investit şi aici şi în altă parte. E posibil să dau banii înapoi la Uniunea Europeană. Ce poţi să mai faci cu pomii ăştia fără pământ. Cred că mi-au fost distruşi peste 300 de pomi. Ce a fost s-a dus. O treime din pomi este în pământ. E greu. Investeşti ani de-a rândul şi te loveşte natura când nu te aştepţi", ne-a spus Daniel.
Alunecarea trebuie stopată. Casele sunt la 100 de metri
Singura soluţie de moment, pe care o văd specialiştii, este construirea unorşanţuri de scurgere a apei.
"E incredibilă adâncimea la care s-a rupt pământul. Pericol mare îl reprezintă un pârâiaş care macină tot timpul. Aici trebuie făcute lucrări de anvergură, cu consolidare, cu nişte şanţuri de scurgere a apei. Pânza freatică antrenează deplasarea în continuare", ne-a spus Marin Cristian, membru în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa.
Ploile îndelungate au creat adevărate cratere de zeci de metri lungime şi adânci de zece metri, pe o suprafaţă totală de 25 de hectare de livezi. Sătenii spun că de când se ştiu, nu au văzut aşa ceva.
Nu se mai cunosc parcelele
În locul în care fiecare gospodar ştia că are o suprafaţă împrejmuită, acum, se văd adevărate piramide şi cratere uriaşe, în mijlocul cărora s-au format lacuri imense. Alunecările de teren s-au întins pe 25 de hectare de pomi fructiferi care, acum, nu mai poate fi folosită.
PE ACEEAŞI TEMĂ: