Experimentul bizar al Armatei Române. Unitatea militară în care tanchiştii şi mitraliorii luau la ţintă aeromodele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Rotaru, din Târgovişte, fost subofiţer în armată română, a început să îşi construiască propriile aeromodele la vârsta de 22 de ani, atunci când s-a angajat în armată, iar pasiunea sa a fost folosită în mod exotic de către superiori.

Pentru că îi plăceau foarte mult aceste machete zburătoare a fost folosit de superiorii săi pentru a-i ajuta pe tanchişti să îşi exerseze ţinta.
 

Mai exact, subofiţerul Victor Rotaru, târgoviştean de fel, conducea aeromodelele, iar tanchiştii trăgeau după ele.

“La 22 de ani a început să îmi placă aeromodelele. Am început printr-o conjunctură, pentru că m-am ocupat cu aşa ceva ulterior, la armată. Mi-a prins bine. Am ajuns acum la bătrâneţe să merg în continuare cu aceste jucării. Am lucrat  în armată, am fost subofiţer şi am făcut un curs la Târgu Mureş de pilotare a aeromodelelor, prin anii '79-'80. De atunci mi-a rămas microbul în sânge. Din 40 de cursanţi am rămas doar doi care ne-am ocupat, în continuare de aeromodelism”, ne-a spus fostul subofiţer.

image
image

A îmbinat utilul cu plăcutul

“În timp ce eram militar, aveam parte şi de marea mea pasiune, aeromodelele. Făceam parte dintr-o unitate militară antiaeriană, care se ocupa cu doborârea avioanelor. Mergeam în poligon la Capul Midia, la trageri şi eu zburam cu avionul meu, iar colegii mei trăgeau după el. Trăgeau pe bune, cu tunurile de 57 de mm, cu mitraliera de 14.5. Erau probleme de tragere şi atunci exersau în modul ăsta. Nu se trăgea direct în ele. În urma avionului se agăţa o ţintă şi se trăgea în acea ţintă, dar se mai strica şi avionul pentru că îl mai nimerau şi pe el din greşeală. Le mai şi reparam, dacă aveam ce repara”, îşi aduce aminte domnul Victor.

Vedeta - Bombonel

Zboară şi acum cu avioanele sale. Cel mai drag îi este unul vechi de 30 de ani, pe care îl cheamă Bombonel.

“De-a lungul timpului am realizat peste 30 de aeromodele. Multe dintre ele s-au stricat, altele mi-au rămas. Cel mai drag ]mi este Bombonel. Aşa l-au denumit mulţi, pentru că este realizat după un plan de la Casa Pionierului.  Se relizează din placa de 1 mm, facem lonjeroane de 5/5, se face după o schemă şi se asamblează. Aripa are nervuri”, ne explică târgovişteanul.

image

Victor Rotaru are un nepot în vârstă de 9 ani, care speră să îi calce pe urme. “Sper să aibă şi el această pasiune. Deocamdată e la o vârstă la care nu are răbdare să migălească. El e cu calculatoarele acum. Îi merge mintea, îi fuge la toate nebuniile”, ne explică fostul subofiţer.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite