Europa sprijină acţiunile umanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ajutoare

În fiecare an, în luna august este sărbătorită Ziua mondială a asistenţei umanitare, care comemorează victimele atacului comis în 2003 asupra sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite din Bagdad (Irak). În acest atac şi-au pierdut viaţa 22 de persoane, printre care şi Reprezentantul special al ONU în Irak, Sergio Vieira de Mello.

Luând în considerare atât contribuţia Comisiei, cât şi pe cea a statelor membre, se constată că Uniunea Europeană ocupă locul întâi la nivel mondial în ceea ce priveşte acordarea de ajutor umanitar. Activitatea UE în acest domeniu se bucură de sprijinul covârşitor al cetăţenilor europeni: nouă din zece declară că este important ca UE să finanţeze ajutorul umanitar, conform celui mai recent sondaj Eurobarometru.

Comisia Europeană a ajutat 124 de milioane de persoane din peste 90 de ţări în 2013, iar în acest an acordă în continuare asistenţă persoanelor care au cel mai mult nevoie de ajutor, printre acestea numărându-se victimele conflictelor din Siria, din Republica Centrafricană şi din Sudanul de Sud, supravieţuitorii dezastrelor naturale din Asia, cei afectaţi de insecuritatea alimentară în regiunea Sahel şi populaţiile vulnerabile blocate în „crize uitate”, cum ar fi situaţia dificilă a refugiaţilor columbieni sau conflictul din Kachin în Myanmar/Birmania.

Comisia furnizează asistenţă umanitară persoanelor care au cel mai mult nevoie de ajutor în parteneriat cu peste 200 de organizaţii umanitare, printre care se numără şi organizaţii neguvernamentale şi internaţionale, ONU şi societăţile de Cruce Roşie. Datorită solidarităţii cetăţenilor europeni, mii de persoane care lucrează în domeniul ajutorului umanitar acordă asistenţă şi aduc speranţă victimelor conflictelor şi dezastrelor naturale. Accesul fără obstacole şi în siguranţă la victime este o condiţie esenţială pentru a salva viaţa persoanelor care au nevoie de ajutor.

Creşte numărul atacurilor

Frecvenţa atacurilor împotriva persoanelor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar a atins un nivel fără precedent. În 2013 s-a înregistrat un număr record de agresiuni, 454 de persoane care lucrează în domeniul ajutorului umanitar fiind atacate. Peste o treime din victime (155 de persoane) au fost ucise (date din 15 iulie 2014, furnizate de aidworkersecurity.org).

Personalul naţional reprezintă ţinta principală a acestor atacuri, numai una din şase victime făcând parte din personalul internaţional care lucrează în domeniul ajutorului umanitar (date din 2013).

Tot mai multe persoane care lucrează în domeniul ajutorului umanitar se găsesc în situaţii precare şi sunt supuse riscului de a cădea victimă unui atac violent. 

Activitatea persoanelor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar a devenit mai periculoasă şi, în consecinţă, bărbaţii, femeile şi copiii aflaţi în situaţii dificile sunt expuşi riscului de a li se acorda asistenţă într-o mai mică măsură sau chiar deloc. Mii de persoane vulnerabile pot fi private de sprijinul menit să salveze vieţi dacă, din cauza climatului de insecuritate, organizaţiile umanitare sunt nevoite să îşi suspende operaţiunile sau să se retragă din regiunile periculoase.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite